Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ισπανική φρεγάτα και ιταλικό περιπολικό στο λιμάνι της Κέρκυρας

Ισπανική φρεγάτα
20 Φεβρουαρίου 2023 / 13:23

Δύο ξένα πλοία κατέπλευσαν το πρωί του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Κέρκυρας, για ολιγοήμερη επίσκεψη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δύο ξένα πλοία κατέπλευσαν το πρωί του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου στο λιμάνι της Κέρκυρας, για ολιγοήμερη επίσκεψη.
Αναμφίβολα, το εντυπωσιακότερο εξ αυτών ήταν η ισπανική φρεγάτα αεράμυνας περιοχής F103 Blas de Lezo. Το πλοίο καθελκύστηκε το 2003 και παραδόθηκε στα τέλη του 2004, όντας το τρίτο από τα πέντε συνολικά πλοία τύπου F100, κλάσεως Álvaro de Bazán που κατασκευάστηκαν για το Βασιλικό Ναυτικό της Ισπανίας την περίοδο 2000-2012 (άλλα τρία πανομοιότυπα ναυπηγήθηκαν πιο πρόσφατα για το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας, όπου υπηρετούν ως κλάση Hobart).

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ισπανικές φρεγάτες. Είναι δε, τα πρώτα ευρωπαικά πλοία που εξοπλίστηκαν με το κορυφαίων δυνατοτήτων αμερικανικό σύστημα μάχης AEGIS. "Καρδιά" του εν λόγω συστήματος είναι το πανίσχυρο ραντάρ AN/SPY-1D εμβέλειας άνω των 300χλμ., με τις τέσσερις σταθερές που στις ισπανικές φρεγάτες F100 δημιουργούν και την χαρακτηριστικού σχήματος υπερκατασκευή πάνω από τη γέφυρα.

Αξιοποιώντας τα δεδομένα των συστημάτων  AEGIS και AN/SPY-1D, οι  F100 μπορούν να πλήξουν πολλαπλούς ιπτάμενους στόχους με τα 32 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς SM-2MR και τα 64 μέσου βεληνεκούς ESSM που φέρονται σε σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) Mk.41 48 θέσεων. Ο οπλισμός των πλοίων αυτών συμπληρώνεται από 8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας Harpoon (στο άμεσο μέλλον θα αντικατασταθούν από τα νεότερα NSM), ένα κύριο πυροβόλο των 127mm και δύο δευτερεύοντα των 20mm, τέσσερις τορπιλοσωλήνες και πρόβλεψη για ένα αντιπυραυλικό σύστημα Meroka με 12 κάννες των 20mm. Διαθέτουν επίσης ελικοδρόμιο και υπόστεγο για τη φιλοξενία ενός οργανικού ελικοπτέρου Seahawk. 

Οι διαστάσεις τους είναι 146,7μ. μήκος, 18,6μ. πλάτος και 4,8μ. βύθισμα, ενώ το πλήρες εκτόπισμά τους προσεγγίζει του 6.500 τόνους. Διαθέτουν πλήρωμα 200 ατόμων, ενώ χάρη στους δύο κινητήρες diesel και στους δύο αεροστρόβιλους κινητήρες που φέρουν μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων.

Από τον περασμένο Ιανουάριο η φρεγάτα F103 Blas de Lezo είναι ενταγμένη στην Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο (SNMG-2). Το προηγούμενο διάστημα, μαζί με άλλα ισπανικά πολεμικά πλοία με επικεφαλής το ελικοπτεροφόρο Juan Carlos I, συμμετείχε σε κοινά γυμνάσια με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στο Κρητικό Πέλαγος.

Τελευταία επίσκεψη ισπανικού πολεμικού πλοίου στην Κέρκυρα είχε λάβει χώρα το 2018, ενώ η προηγούμενη επίσκεψη φρεγάτας τύπου F100 καταγράφηκε το 2011.

Ιταλικό περιπολικό και EUREKA

Το έτερο πλοίο που κατέπλευσε στην Κέρκυρα, ήταν το περιπολικό CP905 Alfredo Peluso της Ιταλικής Ακτοφυλακής (Guardia Costiera). Πρόκειται για το τρίτο από τα πέντε σκάφη της κλάσης Dattilo, που έχουν μήκος 53μ., πλάτος 8μ. και εκτόπισμα 430 τόνων. Εκτός από γενικά καθήκοντα περιπολίας, το πλοίο αυτό μπορεί επίσης να εκτελέσει και καθήκοντα έρευνας-διάσωσης.



Η επίσκεψή του στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεργατικής αποστολής EUREKA του προγράμματος  INTERREG Adriatico-Ionio (ADRION). Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά σε πρωτοβουλίες ναυτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Ελλάδα,  προκειμένου να εγγυηθούν την πλήρη ασφάλεια στη θάλασσα, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Στο πλαίσιο της γενικότερης προβολής του όλου προγράμματος, το ιταλικό πλοίο ήταν επισκέψιμο για το κοινό.

Άλλωστε, σκάφη της Ιταλικής Ακτοφυλακής και της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας (Guardia di Finanza) βρίσκονται αρκετά συχνά στην Κέρκυρα λόγω και των κοινών περιπολιών με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή υπό την αιγίδα της FRONTEX.