Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΝΕ: Εκδηλώσεις το Σάββατο αφιερωμένες στην ιστορική ΟΚΝΕ

ΚΝΕ
14 Φεβρουαρίου 2023 / 12:19

Η ΟΚΝΕ συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυση της

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι οργανώσεις βάσης Κέρκυρας της ΚΝΕ διοργανώνουν αφιερώνουν το Σάββατο 18 Φλεβάρη στην ιστορία της ΟΚΝΕ και των στελεχών της, τη δράση και τη σχέση τους με την Κέρκυρα.
 
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ, 
συνεχίζοντας την διαδρομή που χάραξαν...
 
Μελετάμε την ιστορία των ηρώων του λαού μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε και αντλούμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πόλη και τον αγώνα μας!
 
Η ΚΝΕ είναι συνεχιστής της ηρωικής ΟΚΝΕ, που ιδρύθηκε το 1922 και αποτέλεσε τομή για το νεολαιίστικο κίνημα στην Ελλάδα. Απέδειξε στην πράξη πως μια κομμουνιστική οργάνωση οφείλει να ασχολείται ολόπλευρα με τη ζωή των νέων στους οποίους απευθύνεται.
 
Στην ΟΚΝΕ διαπαιδαγωγήθηκαν μέλη και στελέχη του Κόμματος, πολλοί από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους κρατώντας ψηλά τη σημαία των ιδανικών της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας. Ανάμεσά τους, ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ, Χρήστος Μαλτέζος, που πέθανε από βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας το 1938, η Ηλέκτρα Αποστόλου που βασανίστηκε από τους ναζί και Έλληνες συνεργάτες τους, χωρίς να κάνουν βήμα πίσω.
 
Η ΟΚΝΕ, με τα ιδανικά για τα οποία πάλευε και διαπαιδαγωγώντας τους νέους με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού-λενινισμού, διαμόρφωσε προσωπικότητες οι οποίες έδωσαν όλη τη ζωή τους στον αγώνα. Δρώντας μέχρι το 1943 και με πολλά μέλη της και στελέχη στην φυλακή κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έδωσε τη σκυτάλη στην ΕΠΟΝ, η οποία συνέχισε την ηρωική δράση της νεολαίας μέσα στα χρόνια της Κατοχής.
 
Αυτοί είναι οι νέοι άνθρωποι που η ΚΝΕ σήμερα θέτει ως πρότυπο,
οι αγωνιστές, οι αλύγιστοι, οι τολμηροί!
 
Τα μέλη της ΚΝΕ τιμάμε τις θυσίες τους, θυμόμαστε τους αγώνες τους και σηκώνουμε ψηλά τη σημαία για να βαδίσουμε περήφανοι στα μονοπάτια που χάραξαν. Ακολουθούμε τα βήματά τους υιοθετώντας την ακλόνητη πίστη τους, αυτή που τους κράτησε όρθιους και τους βοήθησε να γράψουν λαμπρές σελίδες Ιστορίας στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.
 
Υποσχόμαστε, εμπνευσμένοι από την ίδια κοσμοθεωρία, τα ίδια όνειρα για μία φωτεινή κοινωνία, μακριά από τη σήψη της σημερινής, ότι οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες, οι αγώνες τους θα βρουν δικαίωση και θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό!
  
Σάββατο 18 Φλεβάρη
  • 3μμ: ιστορικός περίπατος-παιχνίδι κάτω από τα γραφεία της ΚΝΕ
(Αγ. Σοφίας 2)
  • 5μμ: εκδήλωση με ομιλήτρια τη Μαριλένα Σαϊτά, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ
& χαιρετισμό από τον Παναγιώτη Κελάνδρια, Καθηγητή του ΤΞΓΜΔ του Ι.Π., υποψήφιο βουλευτή με το ΚΚΕ à Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
 
 
Τηλ για συμμετοχές: 6979990896, 6957551010