Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλώνας, Φίερι, Δυρράχιο, γεωπολιτικό hub στην Αδριατική

ΑΥΛΩΝΑΣ
07 Φεβρουαρίου 2023 / 18:04
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ σήμανε και την συμμετοχή της στους ενεργειακούς χάρτες.

Ήταν ο γιατρός Σαλί Μπερίσα στο τιμόνι της Αλβανίας κι αμέσως μετά ο καθηγητής Φάτος Νάνο όταν πρωτακούσθηκε, τουλάχιστον σε 'μας, η πρόθεση της γείτονος να φτιάξει μεγάλο, διεθνές αεροδρόμιο στα νότια της χώρας. Η πρώτη αναφορά γινόταν στην κοιλάδα, πίσω ακριβώς από την πόλη των Αγ. Σαράντα. Κυκλοφόρησαν μάλιστα μακέτες και σκαριφήματα.

Ο Μπερίσα όταν κυβερνούσε ενεργοποιούσε τις σχέσεις με τη Διεθνή των ισλαμικών κρατών με αποτέλεσμα την προσέλκυση πόρων. Με τέτοιους χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή αεροδρομίου στα ανατολικά σύνορα της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο, στο Κούκες (Κούκσι), που δεν λειτούργησε κανονικά, ποτέ! Τα εμπόδια έθετε η Γερμανία, υπό την εποπτεία της οποίας είναι ο εναέριος χώρος και της Αλβανίας. Οι οικείες αρχές θεωρούσαν ότι τα αεροδρόμια αυτά, του Κούκες και του Νότου, σε μια μικρή χώρα όπως η Αλβανία θα αδυνάτιζαν τη βιωσιμότητα του «Μητέρα Τερέζα» στην πρωτεύουσα.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στον Δρίνο ποταμό, που διατρέχει τη δυτική Βαλκανική. Οι τουρκικές αερογραμμές συνέβαλαν στην ίδρυση και πήραν υπό την κηδεμονία τους τις εθνικές αλβανικές αερογραμμές ενώ η αναζήτηση τόπου για την κατασκευή αεροδρομίου στον αλβανικό Νότο περιέλαβε και την περιοχή του Αργυροκάστρου, τη μεγαλύτερη πόλη βορείως των Ιωαννίνων.

Οι πολλές λεπτομέρειες απειλούν την ουσία της πληροφορίας κι έτσι το 2021 μπήκε το νερό στ' αυλάκι, ωρίμασε η ιδέα και ξεκίνησε η κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου στον Αυλώνα. Ο προορισμός του να ενισχύσει τις τουριστικές ροές δεν επαρκεί να εξηγήσει την ενέργεια. Τα καινούρια διεθνή αεροδρόμια, όπως π.χ. κι ο Βενιζέλος, χρησιμοποιούν το 1/5 της γης που δεσμεύουν για την αμιγώς αεροπορική χρήση. Το υπόλοιπο προορίζεται και αξιοποιείται εμπορικά.

Οι κατασκευαστικές του αεροδρομίου, τουρκική και κοσοβάρικες παραπέμπουν στην γεωστρατηγική ερμηνεία της επιδιώξης. Λίγο βορειότερα, στο ύψος του Fier βρίσκονται οι εγκαταστάσεις συμπίεσης και οι δεξαμενές προστασίας της ροής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, που συνδέεται υποθαλάσσια με τις ακτές της San Foca του ιταλικού δήμου του Melendugno στο Ότραντο. Στον Αυλώνα λοιπόν, όπου η πρώτη πρωτεύουσα του αλβανικού κράτους. Περίπου εκεί δηλ. που οι Ρωμαίοι όρισαν την συμβολή της Απία με την Εγνατία οδό, δυο αιώνες π.Χ.

Η επιβεβαίωση της γεωστρατηγικής αξίας της πλησιέστερης προς την Ιταλία ακτής έγινε δυνατή όταν ο τότε (Απρίλιος 2008) πρωθυπουργός Μπερίσα εκδήλωνε την ικανοποίησή του για την είσοδο της χώρας στην «εποχή ενός ασφαλούς μέλλοντος"! Μέχρι τότε όλες οι χαράξεις των αγωγών υδρογονανθράκων Ανατολής - Δύσης στην περιοχή μας, περνούσαν ανάμεσα στην Κέρκυρα και τους Παξούς και στην συνέχεια υποθαλάσσια στην Ιταλία. Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ σήμανε και την συμμετοχή της στους ενεργειακούς χάρτες.

Τότε αναβαθμίστηκε και το θαλάσσιο κεντρικό αλβανικό μέτωπο, που το τέλος του 2024 θα κοσμείται με το διεθνές αεροδρόμιο του Αυλώνα. Το σημείο ξαναγίνεται «κλειδί» hub στο νέο γεωγραφικό περιβάλλον της περιοχής, αξιοποιούμενο προνομιακά από την Άγκυρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.