Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σεισμός Τουρκίας- Συρίας: Χιλιάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Σεισμός
06 Φεβρουαρίου 2023 / 20:21

Το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών ήταν 23 χιλιόμετρα ανατολικά του Νουρντάγκι, στην επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, σε βάθος 24,1 χιλιομέτρων

Ξεπέρασαν τους 2.500 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στις αλλεπάλληλες ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία και τη Συρία. Οι διασώστες αγωνίζονται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες για να βγάλουν τους επιζώντες από τα ερείπια.

Η ισχυρή δόνησε 7,8 Ρίχτερ το ξημέρωμα της Δευτέρας συντάραξε μια τεράστια περιοχή από τη Λίβανοι μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Στην Τουρκία, τουλάχιστον 1.541 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετές χιλιάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Στη γειτονική Συρία, τουλάχιστον 968 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, 538 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, κυρίως στις περιοχές Χαλέπι, Χάμα, Λατάκια και Ταρτούς. Η ομάδα διασωστών «Λευκά Κράνη», επίσημα γνωστή ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας, ανέφερε 430 θανάτους σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας, που συνορεύει με την Τουρκία, ελέγχεται από αντικυβερνητικές δυνάμεις κι ενώ συνεχίζεται ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε το 2011.

Το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών ήταν 23 χιλιόμετρα ανατολικά του Νουρντάγκι, στην επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, σε βάθος 24,1 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Όμως οι μετασεισμοί ήταν το ίδιο τρομακτικοί. Ο μεγαλύτερος, μεγέθους 7,5 βαθμών, έπληξε την Τουρκία περίπου εννέα ώρες μετά τον αρχικό σεισμό, σύμφωνα με το USGS. Αυτός ο μετασεισμός είχε επίκεντρο περίπου 95 χιλιόμετρα βόρεια του αρχικού.

Μια σειρά από χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, έχουν στείλει σωστικά συνεργεία για να βοηθήσουν την πληγείσα περιοχή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια κολοσσιαία προσπάθεια για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση παγιδευμένων πολιτών. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχει και ο καθηγητής Γεωολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΟ Ευθ. Λέκκας. Ο σεισμός της Δευτέρας πιστεύεται ότι είναι ο ισχυρότερος που έπληξε την Τουρκία από το 1939, όταν ένας σεισμός του ίδιου μεγέθους σκότωσε 30.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το USGS. Σεισμοί αυτού του μεγέθους είναι σπάνιοι, με λιγότερους από πέντε να συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, οπουδήποτε στον κόσμο.