Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαίνια του Αρχείου του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας

Εργατικό Κέντρο
04 Φεβρουαρίου 2023 / 18:09

Τα σωζόμενα έγγραφα και κατάστιχα δίνουν τη δυνατότητα να γραφτεί η πραγματική ιστορία της Κέρκυρας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα (και όχι μόνο βέβαια)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το διοικητικό συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κέρκυρας συνδύασε τα εγκαίνια του αρχείου του με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας σήμερα Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 17:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων.




Σχετικά με την σημασία αυτού του αρχείου γράφει ο Γιώργος Ζούμπος:

Τα εγκαίνια του Αρχείου του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας είναι αφορμή για μια σύντομη αναφορά στο σημαντικότατο αυτό αρχείο.

Πριν 30-40 χρόνια οι ερευνητές οι οποίοι ασχολούνταν με την ιστορία του Εργατικού Κινήματος στην Κέρκυρα και αναζητούσαν στοιχεία στο Εργατικό Κέντρο (Ε.Κ.), έπαιρναν τη στερεότυπη απάντηση ότι … καταστράφηκαν. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι και πριν 15 περίπου χρόνια η αείμνηστη καθηγήτρια του Ιονίου πανεπιστημίου Εύη Ολυμπίτου έκανε την πρώτη καταγραφή και ταξινόμηση του υπάρχοντος αρχείου του Ε.Κ. Απλή ανάγνωσή του μας δίνει  πλήρη εικόνα της βιοτεχνικής-βιομηχανικής υποδομής του νησιού και της παρουσίας και δράσης  του εργατικού κινήματος, το οποίο είναι και το κύριο ζητούμενο στην ιστορική εξέλιξη. 

Πριν λίγα χρόνια, ο τότε πρόεδρος του Ε.Κ. Γιάννης Χαλικιόπουλος έκανε μια σημαντική προσπάθεια ανάδειξης του υπάρχοντος υλικού. Μια σειρά ερευνητών στήριξαν εργασίες στο υλικό αυτό και μια διδακτορική διατριβή βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης.


Σε χωριστό χώρο διατηρούταν το ογκώδες αρχείο του Σωματείου Αρτεργατών το οποίο βρισκόταν σε κατάσταση «σωρηδόν». Για μήνες, ένας ερευνητής με τον ίδιο τον πρόεδρο  Γιάννη Χαλικιόπουλο έκαναν μια πρώτη ταξινόμηση καρπός της οποίας ήταν η δημοσίευση στο περιοδικό «Περί Ιστορίας» μελέτης σχετικά με τη δράση του παραπάνω σωματείου κατά το Μεσοπόλεμο. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο βοήθησε σε πλέον συστηματική ταξινόμηση με τη συνδρομή του καθηγητή κ. Διονύση Μοσχόπουλου και ενός φοιτητή.


Περαιτέρω προσπάθειες του Γιάννη Χαλικιόπουλου δεν στέφθηκαν με επιτυχία καθώς όπου απευθύνθηκε για οικονομική βοήθεια αντιμετώπιζε από αρνητική έως αδιάφορη στάση.



Είναι επομένως σημαντικό γεγονός η απόδοση στην ιστορική έρευνα του Αρχείου αυτού. Τα σωζόμενα έγγραφα και κατάστιχα δίνουν τη δυνατότητα να γραφτεί η πραγματική ιστορία της Κέρκυρας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα (και όχι μόνο βέβαια) η οποία και δεν έχει καμία σχέση με τη «σιδερωμένη» που παρουσιάζει ένα νησί το οποίο λατρεύουν οι λόρδοι, οι βασιλιάδες και οι αυτοκράτορες και όπου οι εργοστασιάρχες φτιάχνουν εργοστάσια «επειδή αγαπούν την Κέρκυρα».


Σημειώνεται ότι τα πρακτικά συνεδριάσεων από το 1918 (χρονιά επίσημης ίδρυσης του Ε.Κ. Κέρκυρας) σώζονται σε πλήρη σειρά, ενώ από ορισμένα λυτά έγγραφα τεκμηριώνεται η άποψη του Κώστα Θύμη ότι το Ε.Κ. προϋπάρχει του 1918 σε  άτυπη μορφή.