Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προ των πυλών η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Κέρκυρας

ΣΕΠΕ
03 Φεβρουαρίου 2023 / 11:34

ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Κέρκυρας σε θέσεις μάχης - Ήδη η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για απεργία στις 15 Φεβρουαρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με βήμα ταχύ προχωρούν οι κρίσεις των συμβούλων εκπαίδευσης, οι οποίοι και θα αναλάβουν την καθολική εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που επιχειρείται για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, αρχής γενομένης από τους νεοδιόριστους, καθώς η αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση μονιμοποίησής τους.
 
Τα συνδικαλιστικά Σωματεία των εκπαιδευτικών της Κέρκυρας  βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης. ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλούν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα, με το βλέμμα στραμμένο σε κινητοποιήσεις που θα ανατρέψουν το σχεδιασμό. Μάλιστα ζητούν την  έγκαιρη πραγματοποίηση της Ολομέλειας Προέδρων ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για τη λήψη όλων των μέτρων αποτροπής της ατομικής αξιολόγησης, ενώ ήδη η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για απεργία στις 15 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι αν και στο παρελθόν έγιναν απόπειρες εφαρμογής της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, ωστόσο πολεμήθηκε σφοδρά από τους εκπαιδευτικούς και τελικά ο σχεδιασμός έμεινε στα χαρτιά.
 
Γιατί αντιδρούν
 
Όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί μέσω της ατομικής αξιολόγησης επιχειρείται η ταξική διαφοροποίηση των σχολείων και η εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ όπως προβλέπει ο ν.4823, αν το έργο του εκπαιδευτικού χαρακτηριστεί ως «μη ικανοποιητικό» ο εκπαιδευτικός δεν μονιμοποιείται αλλά μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία τα αμέσως επόμενα δύο έτη».

«Αν πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας ήταν να στηρίξουν τη λειτουργία των σχολείων, θα είχαν για παράδειγμα προχωρήσει σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς, θα είχαν μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, θα είχαν αυξήσει τη χρηματοδότηση των σχολείων, θα είχαν προχωρήσει σε ουσιαστικές επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών.Η αξιολόγηση θα γίνει πάνω σε 62 δείκτες, τους οποίους εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να καλύπτει ένας εκπαιδευτικός», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Αχιλλέας Καπετάνιος.
 
Ολοκλήρωση
 
Στο μεταξύ σήμερα ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη η διαδικασία των συνεντεύξεων των υποψηφίων συμβούλων εκπαίδευσης του Στ’ Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και εκτιμάται ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν γίνει οι τοποθετήσεις των 10 που θα επιλεγούν (5 στην ΠΕ και 5 στη ΔΕ Κέρκυρας).
 
Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας είναι οι νέοι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης να εκκινήσουν άμεσα και κατά προτεραιότητα την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα των νεοδιόριστων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει δυο έτη στο χώρο της εκπαίδευσης. Στην Κέρκυρα μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι νεοδιόριστοι ανέρχονται στους 300. Η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών  έχει ήδη ξεκινήσει από τους νεοδιόριστους των Περιφερειακών Διευθύνσεων Κρήτης, Πελοποννήσου, Νοτίου  και Βορείου Αιγαίου, όπου και ολοκληρώθηκαν οι «κρίσεις» των Συμβούλων Εκπαίδευσης.
               
Η ατομική αξιολόγηση, σύμφωνα με το Νόμο 4823/2021,αφορά βέβαια όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών, των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, των Διευθυντών, των Προϊσταμένων σχολικής μονάδας ή Εργαστηριακού Κέντρου που παρέχουν διδακτικό έργο.
 
Που εστιάζει η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση εστιάζει σε δύο πεδία: α) το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, που εξειδικεύεται σε α1) γενική και ειδική διδακτική, α2) παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης και β) την υπηρεσιακή του συνέπεια και επάρκεια. Η αξιολόγηση διενεργείται βάσει τετράβαθμης περιγραφικής κλίμακας («εξαιρετικό», «πολύ καλό», «ικανοποιητικό», «μη ικανοποιητικό» έργο).
 
Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να αξιοποιήσει την αξιολόγησή του ως μοριοδοτούμενο κριτήριο για την επιλογή του σε θέση ευθύνης (π.χ. Διευθυντή Σχολείου κ.α) που συνεπάγεται και υψηλότερες αποδοχές. Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής αξιολόγησης, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να παρακολουθήσει υποχρεωτική επιμόρφωση. 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ