Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπάλλος: Τελείωσε η υπομονή των κατοίκων της Νότιας Κέρκυρας

Μεσογγή
30 Ιανουαρίου 2023 / 15:04

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Κυριακής- Κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν την αποκατάσταση των ζημιών του Οκτωβρίου 2021 όπως και αντιπλημμυρικά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο έλεος των καιρικών φαινομένων βρίσκονται κάθε φορά οι κάτοικοι στην νότια Κέρκυρα και δη στις περιοχές της Μεσογγής και στα Μωραΐτικα που πλημμυρίζουν με την πρώτη έντονη βροχόπτωση τον τελευταίο καιρό. Οι πληγές του «Μπάλλου» 15 μήνες μετά την καταστροφική θεομηνία παραμένουν ακόμη ανοιχτές, με τους κατοίκους να ζητούν οριστικές λύσεις με έργα υποδομής για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του ποταμιού της Μεσογγής.

Το πρωί της Κυριακής κάτοικοι και επαγγελματίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γέφυρα της Μεσογγής ζητώντας την αποκατάσταση των ζημιών της 14ης Οκτωβρίου 2021 στο τμήμα του δημοτικού παρόχθιου δρόμου που υπολείπεται όπως και αντιπλημμυρικά έργα για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων. Ειδικότερα οι προτεραιότητες που θέτουν αφορούν την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την λεκάνη απορροής, τον καθαρισμό του ποταμιού-ρέματος από τη Μεσογγή έως το Πεντάτι, την εκτέλεση παρόχθιων έργων ,όπου απαιτούνται, τον καθαρισμό γεφυριών αλλά και όλων των μικρότερων χειμάρρων που γίνονται αιτία πλημμυρών αλλά και την αποκατάσταση των παρόχθιων δρόμων.

Οι δυο Επιτροπές Αγώνα που συστάθηκαν προσανατολίζονται μάλιστα και σε νέα κινητοποίηση το προσεχές διάστημα, με αποκλεισμό αυτή τη φορά των δυο ρεμάτων του κεντρικού δρόμου στον κόμβο της Μεσογγής, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ακουστεί η φωνή τους και να δοθούν οι απαιτούμενες λύσεις, καθώς όπως επισημαίνουν, έχουν εισπράξει μόνο αδιαφορία απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που άφησε η κακοκαιρία «Μπάλλος».


Εξασφαλισμένη πίστωση

Αν και εξασφαλισμένη πίστωση ύψους 400.000 ευρώ υπάρχει για να ολοκληρωθεί το έργο από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στο υπόλοιπο τμήμα του δημοτικού παρόχθιου δρόμου στο ποτάμι της Μεσογγής με τοιχία αντιστήριξης και έργα οδοποιίας (έχει αποκατασταθεί μόνο το τμήμα στην εκβολή του ποταμού), ωστόσο οι ρυθμοί δημοσίου δεν διευκολύνουν την δημοπράτηση του πολυαναμενόμενου έργου. Η μελέτη μετά από πολύμηνες διαδσικασίες είναι πλέον ώριμη και τα τεύχη δημοπράτησης αναμένεται να υποβληθούν σύντομα προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή.

Όχι με την ίδια συχνότητα

Στο μεταξύ όμως η περιοχή εξακολουθεί να πλημμυρίζει με την πρώτη έντονη βροχόπτωση βουλιάζοντας στις λάσπες ολόκληρες περιουσίες. Τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο μάλιστα πλημμύρισε τρεις φορές .Όπως επισημαίνουν κάτοικοι στην «Ε» πλημμυρικά φαινόμενα υπήρχαν και παλιότερα όχι όμως και με την ίδια συχνότητα.

«Δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα έργα στη λεκάνη απορροής . Το νερό δεν είναι εύκολο να φύγει. Εκεί πρέπει να βρουν οι επιστήμονες το πρόβλημα που υπάρχει. Και στο παρελθόν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα ανά 5 ή 6 χρόνια όμως. Επιπλέον, τα νερά μαζεύονται και εγκλωβίζονται και στην παλιά γέφυρα της Μεσογγής στην τοποθεσία Μέλισσα . Η γέφυρα είναι χαμηλή, έχει μικρό πέρασμα και τα νερά ξεχειλίζουν και κατευθύνονται προς το δρόμο. Γι’ αυτό ζητάμε να αντικατασταθεί με μια σιδερένια. Παράλληλα η ορμή του νερού επηρεάζεται και από τα τοιχία που έχουν κάνει ιδιοκτήτες δεξιά και αριστερά για να προστατέψουν τους χώρους τους», ανέφερε στην «Ε» το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεσογγής και εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος στη ΔΕ Χλωμοτιανών Δημήτρης Αυλιανός.

Προμελέτη για τη λεκάνη απορροής

Προμελέτη για τη λεκάνη απορροής από το Πεντάτι έως τη Μεσογγή έχει ξεκινήσει η ΠΙΝ και αναμένεται να ακολουθήσει η προκήρυξη σύνταξης της σχετικής μελέτης. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη, η μελέτη θα δείξει που φτάνουν οι γραμμές πλημμύρας και τα διευθετικά έργα (τοιχία, εκβαθύνσεις κ.α.) που πρέπει να γίνουν για να μην πλημμυρίζει το υφιστάμενο ποτάμι.

«Τα τεύχη δημοπράτησης ετοιμάζονται για να γίνει μια μελέτη στη ζώνη υψηλού κινδύνου για τη μέση και νότια Κέρκυρα. Θα ακολουθήσει ένα πολύ μεγάλο έργο. Δεν είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας, ωστόσο θα το υλοποιήσει», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή έχει παίξει ρόλο και ο ανθρωπογενής παράγοντας.

«Σούδες, χαντάκια και ρέματα έχουν κλείσει, γι’ αυτό έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Το είδαμε στην νεροποντή του περασμένου Οκτωβρίου. Τα νερά κατέβαιναν ποτάμι από τα Επισκοπιανά και δεν κατευθύνονταν στους υδραυλικούς αποδέκτες για να καταλήξουν στα τεχνικά έργα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ποιοι παρευρέθηκαν στην κινητοποίηση

Τη δυναμική και μαζική κινητοποίηση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής στήριξαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Αυλωνίτης, ο δήμαρχος Ν. Κέρκυρας Κώστας Λέσσης, ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρ. Μωραΐτης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο ΔΣ Κ. Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στ. Πελάης, στελέχη της οργάνωσης του ΚΚΕ, μέλη της ΟΑΣΚ και εκπρόσωποι κοινοτήτων της Νότιας Κέρκυρας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ