Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σωματείο Εστίασης και Διασκέδασης: «Γιατί θέλουν να μας κλείσουν;»

Σωματείο Εστίασης και Διασκέδασης
21 Δεκεμβρίου 2022 / 13:26
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

«Βρισκόμαστε εδώ μπροστά σας, επαγγελματίες πολλών δεκαετιών, που σεβόμαστε και θα σεβόμαστε την πολιτισμική κληρονομία της Κέρκυρας, αλλά και τους κατοίκους».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση με αποδέκτες τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Μονίμους Κατοίκους Παλαιάς Πόλης εξέδωσε το Σωματείο Εστίασης και Διασκέδασης ενόψει της αυριανής συζήτησης του θέματος του ωραρίου μουσικής στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας.

«Ύστερα από δύο δυσμενή χρόνια, δυστυχώς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μια αναχρονιστική κατάσταση, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα κάποια ελάχιστα και πλήρως μεμονωμένα περιστατικά περιορισμένης χρονικά ηχορύπανσης στην αρχή της φετινής σεζόν, προκειμένου να τιμωρηθούν συνολικά όλες οι επιχειρήσεις του νησιού μας. Στο ίδιο το νησί της μουσικής, δεν μπορούμε να παίξουμε μουσική!

Βρισκόμαστε εδώ για το αυτονόητο.

Βρισκόμαστε εδώ μπροστά σας, επαγγελματίες πολλών δεκαετιών, που σεβόμαστε και θα σεβόμαστε την πολιτισμική κληρονομία της Κέρκυρας, αλλά και τους κατοίκους.
Δυστυχώς, όμως, κάποιοι συνεχώς συγχέουν την ηχορύπανση με την ύπαρξη του ωραρίου.

Ωστόσο, άλλο θέμα είναι η ηχορύπανση, η οποία σαφώς δεν πρέπει να υφίσταται, και άλλο θέμα η ύπαρξη δίκαιου ωραρίου, πάντα με κανόνες. Όταν η μουσική κλείνει, οι κάτοικοι διερωτούνται τι συνέβη, οι επισκέπτες διερωτούνται τι συμβαίνει. Όλοι ρωτάμε τι συμβαίνει. Που αλλού συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι, και εμείς θεωρούμε ότι είναι μεμονωμένοι, ότι αν επέλθουν οι συνέπειες αυτής της εκδικητικής συμπεριφοράς, η πόλη θα σιωπήσει. Τα φώτα θα κλείσουν, και οι επιχειρήσεις θα κλείσουν. Μόνο στις επιχειρήσεις του κέντρου εργάζονται πάνω από 1.000 άτομα. Πάνω από 1.000 οικογένειες κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή. Εμείς πάντως, θα κάνουμε ότι μπορούμε για την προστασία όλων. Γιατί θέλουν να μας κλείσουν; Χωρίς καμία επαφή;
Απευθυνόμενοι στη Διοίκηση του Συλλόγου Κατοίκων, και αφού τους αρέσουν όπως φαίνεται ότι τους αρέσει τόσο πολύ η διαδικασία και καθόλου η ουσία, ρωτάμε: Γιατί μας έχετε στοχοποιήσει;
Γιατί συγχέετε την ηχορύπανση με το ωράριο; Γιατί θεωρείται ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει την δουλειά της; Αντιπροσωπεύεται την βούληση του Συλλόγου σας; Γιατί έχουμε χιλιάδες υπογραφές που ζητούν την παράταση του ωραρίου. Έχετε ανάγκη να συγχέεται έννοιες, παρά να μιλάμε για την ουσία; Πως παρίσταστε σήμερα εδώ;
Αλήθεια, έχετε καταθέσει τις εκλογές σας στο Πρωτοδικείο; Τι νομιμοποίηση έχετε; Το ρωτάμε για όσο αξίζει, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία.
Απευθυνόμενοι στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου: Ξέρετε ότι σας σεβόμαστε, ότι κάθε πράξη που κάνουμε είναι με βάση την προστασία όλων μας. Και εμείς κάτοικοι του κέντρου είμαστε. Το ξέρουμε ότι εσείς το καταλαβαίνετε. Έχουμε συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές, υπογραφές από εσάς, που στηρίζουν τα επιχειρήματα μας, τις οποίες καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο που στηρίζουν το σκοπό μας. Στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη και του θέλει να κοιμηθεί, και εκείνον που θέλει να διασκεδάσει.

Αυτός ο μεγάλος και εξαντλητικός περιορισμός, το ωράριο των 22:00 μμ και των 23:00, μας οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο, και ουσιαστικά μας αποστερεί κάθε δυνατότητα περαιτέρω λειτουργίας των επιχειρήσεων μας. Σήμερα εμείς, αύριο η πόλη θα ερημώσει. Πρόθεση μας είναι η αρμονική συνύπαρξη με τους κατοίκους, και όχι η σύγκρουση με τον οποιονδήποτε. Όλοι έχουμε να χάσουμε αν συνεχιστεί η παρούσα παράλογη κατάσταση. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας. Ωστόσο δεν είμαστε θεσμικό όργανο, ζητούμε και την συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών, αλλά και του ίδιου του Δήμου.
Δυστυχώς συνεχίζει και καλλιεργείται ένα έδαφος για την ανάπτυξη του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς αδικαιολογήτως διαχωρίζεται το ιστορικό κέντρο του νησιού, από το υπόλοιπο νησί, ως προς το ωράριο.

Εμείς επιθυμούμε μια πόλη και ένα ιστορικό κέντρο στολίδι, μέσα στην UNESCO, με κανόνες, με σεβασμό προς το κοινωνικό σύνολο, με ευκαιρίες για πολιτιστική και επαγγελματική ανάπτυξη. Θέλουμε μια ζωντανή πόλη στην UNESCO, όχι μια πόλη φάντασμα. Ζητούμε ίδιο ωράριο παντού, χωρίς εξαιρέσεις.

Μέσα στην UNESCO, μέσα στον πολιτισμό και την πολιτισμική ανάπτυξη. Αυτό θέλουμε, γι’αυτό αγωνιζόμαστε. Η πολιτισμική κληρονομιά της Κέρκυρας θα πρέπει να προστατευτεί, αυτό επιθυμούμε όλοι.

Μόνο ένας δρόμος υπάρχει: ο δρόμος της συνεννόησης. Εμείς είμαστε εδώ. Συμμετέχουμε στο διάλογο με προτάσεις. Άλλοι έχουν κηρύξει έναν άδικο πόλεμο. Όχι στην ηχορύπανση. Ναι στην αρμονική συνύπαρξη. Ναι στην μουσική με κανόνες. Όπως έλεγε και ο Νίτσε «Χωρίς Μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος».

ΓΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ

Μας φέρατε γνωμοδότηση, η οποία περιγράφει το Σύνταγμα, μας περιγράφει την ΕΣΔΑ, αλλά δεν κάνει καμία ειδική υπαγωγή στο νόμο. Καμία συγκεκριμένη αναφορά σε νομοθεσία ή νομολογία. Δεν έφερε όμοιες περιπτώσεις αντίστοιχου νομικού καθεστώτος, ώστε να δικαιολογεί το συμπέρασμα του. Ποια είναι όμως η συγκεκριμένη νομική βάση και η διάταξη ή έστω η μέθοδος εξαγωγής συμπεράσματος που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή των σχετικών ωραρίων μουσικής. Πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί ως «δικαιολογητικός λόγος» η συμπερίληψη της παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας στα μνημεία UNESCO; Ξεχνάει η γνωμοδότηση σας πολλές εκφάνσεις από το δικαίωμα της προσωπικότητας, ξεχνάει την αρχή της οικονομική ανάπτυξης, ξεχνάει την αρχή της ισότητας, και πλείστες άλλες διατάξεις, που θα οδηγούσαν στο αντίθετο συμπέρασμα.

Αλήθεια, στα υπόλοιπα ιστορικά κέντρα δεν υπάρχουν δίκαιοι κανόνες στην μουσική; Υπάρχουν! Αυτό ζητάμε και εμείς. Προσκομίσαμε κανονιστικές πράξεις από τους Δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, δυνάμει των οποίων επιτρέπεται η δυνατότητα παράτασης αδείας μουσικών οργάνων έως και τις 03:00 πμ! Έφερε ένα παράδειγμα αντίστοιχο η γνωμοδότηση σας;

ΓΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Η λανθασμένη οπτική ανάλυσης ενός γραφήματος να ξέρετε οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και αστοχίες.

Αστοχία νούμερο 1:

Το γράφημα είναι ξεκάθαρο και ευδιάκριτο. Είτε από αμέλεια, είτε για άλλους λόγους, φέρνετε στο προσκήνιο μη σημαντικά στατιστικά δεδομένα. Όπως αναγράφεται ο πληθυσμός δείγματος στο κάτω μέρος της εικόνας για την καμπάνια σας αποτελείται από 961 άνδρες + 882 γυναίκες απαρτίζοντας έτσι συνολικό αριθμό ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ (διάδρασης όπως αναφέρετε) με την διαδικτυακή καμπάνια σας ύψους 1.843 ατόμων.
Με μια απλή επίσκεψη στην φόρμα που συμπληρώνει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι οι υπογραφές βρίσκονται λίγο πανω από τις 470 την 14/12/22.
Μιλάμε δηλαδή για στένεμα του δείγματος σας κατά προσέγγιση 75% με λίγα λόγια πάνω από 1,370 άτομα διάβασαν το ψήφισμα σας και ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ χωρίς να θέλουν να το ψηφίσουν  Αυτό όπως καταλαβαίνετε δε θεωρείται στήριξη της βιώσιμης πόλης όπως ισχυρίζεστε, ίσα ίσα φανερώνει αποτυχία του ψηφίσματος σε ποσοστό 75% !

Αστοχία νούμερο 2:

Αλληλεπίδραση στο Facebook...απ ότι φαίνεται εκτός από βασική στατιστική, αντιλαμβάνεστε και λανθασμένα τα πράγματα για τα οποία κάνετε τις καμπάνιες.
Παραλείπουμε το ότι το γράφημα σας δεν έχει ξεκάθαρο τίτλο πάρα ένα παραπλανητικό age & gender distribution...κατανομή φύλου και ηλικίας ως προς τι;
Επιπλέον, η αλληλεπίδραση στο Meta πλέον γίνεται με συγκεκριμένα στοιχεία. Ένα metric είναι για παράδειγμα το να πατήσει κάποιος τον σύνδεσμο. Αν αυτός ο κάποιος όμως δεν θελήσει να υπογράψει, τότε τι γίνεται; Ακυρώνεται αυτό το "πάτημα"; Η απάντηση είναι όχι, προσμετράται κανονικά.
Αν είχατε και το ΟΧΙ σαν επιλογή, τι ποσοστό πιστεύετε θα είχε με 75% να αδιαφορούν να πατήσουν το ΝΑΙ;
Το πραγματικά ενδιαφέρον κομμάτι, αφού παρουσιάζετε τα στατιστικά, θα ήταν να βλέπαμε έναν πίνακα με πραγματικές τιμές και πραγματικούς σκοπούς και όχι σκοπούς όπως το "πόσα άτομα είδαν τη δημοσίευση για πρώτη φορά" ή "πόσοι πάτησαν πάνω στη δημοσίευση;".
Πάντως θα μας ενδιέφερε πολύ να δούμε από ποιο κοινό έχετε λάβει τις υπογραφές. Η στατιστική είναι η γραμματική της επιστήμης. Μην προσπαθείτε να υπονομεύετε τις εντυπώσεις. Ιδίως η νεολαία στην οποία αναφέρεστε καταλαβαίνει άμεσα πόσο ορθά είναι τα δεδομένα που παρουσιάζετε στην ανάλυση σας.

Με εκτίμηση,
Σύλλογος Εστίασης & Διασκέδασης παλαιάς πόλης

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.