Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όπου φύγει - φύγει οι Κερκυραίοι για τις γιορτές

Διακοπές
21 Δεκεμβρίου 2022 / 13:03

Ανάρπαστα τα οργανωμένα πακέτα εκδρομών που προσφέρουν τα τουριστικά γραφεία, παρά τις αυξήσεις τιμών

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Θραύση» κάνουν στους Κερκυραίους τα πακέτα οργανωμένων εκδρομών που προσφέρουν τουριστικά γραφεία του νησιού σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού ενόψει των εορτών. Μάλιστα παρότι οι τιμές που προσφέρονται έχουν πάρει την ανιούσα, ωστόσο καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για ταξίδια μετά από δυο χρόνια αυστηρών περιορισμών, λόγω της πανδημίας.

Τα οργανωμένα πακέτα διακοπών εντός και εκτός Ελλάδας έχουν σχεδόν ξεπουλήσει και εκδρομείς της τελευταίας στιγμής δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν μια θέση για τις αεροπορικές εκδρομές του εξωτερικού, ενώ περιορισμένες θέσεις υπάρχουν και στα οδικά ταξίδια του εσωτερικού.

«Υπάρχει μεγάλη κίνηση για το εξωτερικό αλλά και για μακρινούς προορισμούς εντός της Ελλάδας. Οι πληρότητες στις οργανωμένες εκδρομές είναι πολύ καλές, ενώ μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετοί που θα ταξιδέψουν και μεμονωμένα», αναφέρει στην "Ε" ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας Δημήτρης Διαβάτης.

Εξωτερικό από 650 - 1.300 ευρώ

Δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί αναδεικνύονται στους πρωταγωνιστές των ημερών. Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη, Παρίσι βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των Κερκυραίων, παρότι οι τιμές που προσφέρονται τα πακέτα εκδρομών είναι αυξημένες κατά 10% και ανάλογα με τις διανυκτερεύσεις και την κατηγορία του ξενοδοχείου κυμαίνονται από 650 – 1.300 ευρώ. Όσον αφορά πιο κοντινούς προορισμούς, όπως το Μπάνσκο, που θεωρείται μια πιο οικονομική επιλογή, το κόστος συμμετοχής ανά άτομο διαμορφώνεται στα 250 ευρώ.

Όπως πάντως επισημαίνουν στην «Ε» έμπειροι τουριστικοί πράκτορες, η ανάγκη για ταξίδια μετά από δύο δύσκολα χρόνια, υπερκέρασαν το δυσμενές οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, με πολλούς να επιλέγουν να ξεφύγουν έστω και για λίγο.

«Ήταν μια χρονιά ανέλπιστα καλή και οι περισσότερες θέσεις έχουν καλυφθεί. Το ενδιαφέρον του κόσμου ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου και οι πληρότητες στα πακέτα του εξωτερικού φτάνουν το 100%. Εμείς είχαμε δεσμεύσει 650 κλίνες και έχουν καλυφθεί όλες. Ο κόσμος πιέστηκε όλο αυτό το διάστημα και θέλει να φύγει», ανέφερε στην «Ε» ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Καλούδης.

Τους αιφνιδίασε

Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει εδώ και καιρό για ταξίδια, αιφνιδίασε ακόμη και τους ίδιους τους τουριστικούς πράκτορες, εκ των οποίων ορισμένοι ήταν διστακτικοί στο να αναλάβουν το ρίσκο της διοργάνωσης εκδρομών, ελέω πανδημίας και ακρίβειας. «Μετά την πανδημία ήμαστε διστακτικοί για την οργάνωσή τους. Ο κόσμος όμως ενδιαφέρεται πολύ να ταξιδέψει. Είμαστε γεμάτοι στις εκδρομές που γίνονται όχι μόνο για τις εορτές αλλά όσες έγιναν και το προηγούμενο διάστημα», δήλωσε στην «Ε» η τουριστική πράκτορας Λίλιαν Διαβάτη, επισημαίνοντας ότι οι προορισμοί εντός Ελλάδας είναι σχεδόν όλοι γεμάτοι όχι μόνο για τα Χριστούγεννα αλλά και για τις Απόκριες.

Εντός συνόρων

Όσον αφορά προορισμούς του εσωτερικού, ζήτηση υπάρχει για τις οδικές εκδρομές στα Τρίκαλα, όπου βρίσκεται ο περίφημος Μύλος των Ξωτικών, την κοσμοπολίτικη Αράχωβα και άλλα χιονοδρομικά κέντρα, τα γειτονικά Ζαγοροχώρια, τη Βέροια και στην Κατερίνη. Τα πακέτα κυμαίνονται από 250 – 330 ευρώ το άτομο.

Προς Κέρκυρα

Στον αντίποδα ωστόσο η τουριστική κίνηση στην Κέρκυρα για την περίοδο των εορτών δεν παρουσιάζει την ίδια δυναμική. Όπως επισημαίνουν στην «Ε» τουριστικοί πράκτορες, δεν υπάρχει ζήτηση για εισερχόμενο τουρισμό για το διάστημα αυτό.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη, είναι πολύ λίγα τα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά και το χειμώνα και εάν υπάρχουν κρατήσεις θα αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Πτήσεις εξωτερικού δεν υπάρχουν και η κίνηση γίνεται μέσω Αθηνών και ακτοπλοϊκώς», διευκρίνισε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ