Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Panettone: Η άγνωστη «γλυκιά» ιστορία πίσω από το «ψωμί της πολυτέλειας»

Πανετόνε
19 Δεκεμβρίου 2022 / 18:12

Εάν επιθυμείτε και εσείς να απολαύσετε ένα αυθεντικό μιλανέζικο panettone σας έχουμε τη λύση.

Πανετόνε… Μια χριστουγεννιάτικη ιταλική παράδοση που έχει περάσει στη συνείδηση των ντόπιων και όχι μόνο αφού η ιταλική κουζίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της Κέρκυρας. Κεντημένο με ξηρά φρούτα, καμαρωτό φουσκωτό και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη δεν έχουμε παρά να μάθουμε περισσότερα γι αυτό το γιορτινό γλύκισμα του οποίου ο μύθος μας ταξιδεύει σε μια γλυκιά ιστορία του 14ου αιώνα!

Ένα τσουρέκι σε σχήμα… στέμματος!

Το πανετόνε γεννήθηκε στον ιταλικό Βορρά και συγκεκριμένα στην πόλη του Μιλάνου και παρότι με τη γλυκύτητά του σύντομα κατέκτησε και τους γείτονες τους Ελβετούς, εξακολουθεί πάντα να αποτελεί σύμβολο της πόλης της Λομβαρδίας. Το κλασικό του σχήμα θυμίζει κάτι μεταξύ τρούλου και στέμματος καθώς πρόκειται ένα επιβλητικό γλύκισμα που ορθώνεται πάνω σε κυλινδρική βάση και δεσπόζει στο κέντρο του γιορτινού τραπεζιού.

Η προέλευση του ονόματος «Panettone»!

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς η γλωσσολογία μπλέκει με την ιστορία κι αυτή με τη σειρά της με τους θρύλους. Η λέξη «Panettone» προέρχεται από το ιταλικό «panetto», που θα πει «μικρό ψωμί». Με την αυξητική κατάληξη «οne» η ετυμολογία μετατρέπεται σε «μεγάλο ψωμί». Η πιο διάσημη προσέγγιση όμως θέλει τη λέξη να προέρχεται από τη μιλανέζικη φράση «pandelton»,που θα πει «ψωμί της πολυτέλειας».

Ο θρύλος πάλι θέλει τη λέξη να προκύπτει από σύντμηση της φράσης «Pan di Toni», δηλαδή «το ψωμί του Τόνι». Όμως ποιος ήταν ο Τόνι; Ας το ανακαλύψουμε!

Σύμφωνα με τον πρώτο μύθο, ο Τόνι ήταν ο φούρναρης που επρόκειτο να επιμεληθεί τα αρτοσκευάσματα για το βασιλικό γιορτινό τραπέζι του Λουδοβίκο Ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476, στην πόλη του Μιλάνου. Τον δύστυχο τον Τόνι τον πήρε ο ύπνος καθώς περίμενε τις φοκάτσιες να ψηθούν κι όταν ξύπνησε τα ψωμιά είχαν γίνει κάρβουνο… Μες στην απελπισία του, ο φούρναρης του βασιλιά στράφηκε στο ζυμάρι που του είχε περισσέψει, πρόσθεσε σ’ αυτό αυγά, μέλι, σταφίδες, ζαχαρωμένα φρούτα και επινόησε επιτόπου τη συνταγή ενός γλυκού ψωμιού που στη συνέχεια εμφάνισε στο Λουδοβίκο ως μια πολύ ξεχωριστή γιορτινή προσφορά.

Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, ο αριστοκράτης UghettoAtellani αγάπησε την Adalgisa, τη φτωχή κόρη ενός φούρναρη που τον έλεγαν Τόνι, πάντα επί βασιλείας του Λουδοβίκου Ντι Μόρο, δούκα του Μιλάνου την περίοδο 1452 – 1508. Ο πλούσιος ευπατρίδης, προκειμένου να κερδίσει την αγαπημένη του αλλά όχι με τα λεφτά του και τους τίτλους του, ντύθηκε φούρναρης και επινόησε μια υπέροχη συνταγή για ένα γλυκό, αφράτο ψωμί, που το έφτιαξε με αυγά, μέλι και φρέσκο βούτυρο, το γέμισε ζαχαρωμένα λεμόνια και πορτοκάλι και το πρόσφερε στην οικογένεια της αγαπημένης του. Εδώ μπορούμε να υποθέσουμε ότι πατέρας και κόρη λύγισαν από τη γλύκα της προσφοράς κι αφού συναίνεσε και ο Λουδοβίκος να στεφθεί ο γαλαζοαίματος την Adalgisa, έγιναν οι γάμοι στων οποίων το τραπέζι κυρίαρχη θέση είχε δικαιωματικά το «Pan di Toni», το πλούσιο τσουρέκι που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πατέρα της Τόνι.

Μπορεί οι θρύλοι να είναι αληθινοί… μπορεί και όχι. Εάν όμως επιθυμείτε και εσείς να απολαύσετε ένα αυθεντικό μιλανέζικο panettone σας έχουμε τη λύση. Στο αρτοποιείο Σταρένιο, στην οδό Γκίλφορδ 59, θα βρείτε το αυθεντικό ιταλικό GentilePanettoneσε δύο απίθανες γεύσεις, την κλασική ( με σταφίδες, ζαχαρωμένο πορτοκάλι & λεμόνι) και αυτή με τα τρία είδη σοκολάτας (γάλακτος 35%, λευκή 30% και μαύρη 60%). 

Δεν έχετε παρά να το προμηθευτείτε ή να το παραγγείλετε εκ των προτέρων αφού πρόκειται για το καλύτερο αυθεντικό χειροποίητο Panettone του 2022 σύμφωνα με το GamberoRosso το οποίο διακρίθηκε ανάμεσα σε 32 μάρκες μέσα από την διαδικασία του “blindtest!

Αρτοποιείο Σταρένιο
Οδός Γκίλφορδ 59,
Τηλ Επικοινωνίας 26610 47370