Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βαβέλ» με το ψήφισμα για το Νοσοκομείο - Σήμερα η ψηφοφορία

Ψήφισμα
22 Nov 2022 / 12:32

3 συν 1 τα σχέδια ψηφίσματος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μακρά επώαση κατέληξε η διαδικασία έκδοσης ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, μετά την τελευταία συνεδρίαση (11/11/22) με θέμα τη δίνη στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Κέρκυρας και το "τσουνάμι" παραιτήσεων γιατρών. 

Το σχέδιο ψηφίσματος που είχε προταθεί από τον δημοτικό σύμβουλο Χρυσόστομο Μπούκα, δεν ψηφίστηκε την ίδια μέρα, προκειμένου να ενσωματώσει προτάσεις που εκφράστηκαν και από άλλους δημοτικούς συμβούλους και να ψηφιστεί ολοκληρωμένο την επόμενη μέρα. Ωστόσο η διαδικασία αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς κατατέθηκε ένα ακόμα ψήφισμα από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ακολούθησε τρίτο που κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή, με διαφοροποίηση στο ζήτημα της αλλαγής του Διοικητή του Νοσοκομείου.
Επιπλέον, η δημοτική σύμβουλος Αντζελα Ρίγγα κατέθεσε και συμπληρωματικό ψήφισμα με θέμα την άρση αναστολής των υγειονομικών. 

Μετά την πάροδο δέκα ημερών και προκειμένου να ληφθεί τελικά μία απόφαση, το προεδρείο ανακοίνωσε ότι τα ψηφίσματα που αφορούν στο Νοσοκομείο  θα τεθούν εκ νέου σε "δια περιφοράς" κατεπείγουσα Συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 22.11.2022 από ώρα 11.00 π.μ. έως 11.00 π.μ. της αυριανής ημέρας (Τετάρτη 23.11.2022).

«Κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 21.11.2022 στο Γραφείο του Προέδρου του, προκειμένου να αποφανθεί περί της ψηφοφορίας των θεμάτων της 27ης Συνεδρίασής μας (11.11.2022) και αφού έλαβε υπόψη:
α) το γεγονός, ότι το κοινό ψήφισμα που συμφωνήθηκε στην 27η Συνεδρίαση άργησε να ολοκληρωθεί, παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του εισηγητού συναδέλφου κ. Χρυσόστομου Μπούκα,
2) το γεγονός, ότι κατατέθηκαν περισσότερα του ενός ψηφίσματα (συνολικά τρία) και
3) το γεγονός, ότι κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν μπόρεσαν να συνδεθούν στην αναφερόμενη Συνεδρίαση λόγω τεχνικών προβλημάτων, απεφάσισε ομόφωνα να περατωθεί η 27η Συνεδρίαση, χωρίς την ψήφιση των θεμάτων.

Για το λόγο αυτό, αποφάσισε ομόφωνα τα δύο θέματα που έχουν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της 27ης Συνεδρίασης, καθώς και το συμπληρωματικό ψήφισμα που αφορά στο Νοσοκομείο  και κατατέθηκε από τη Δημοτική Σύμβουλο κα Αγγελική Ρίγγα, να τεθούν εκ νέου σε "δια περιφοράς" κατεπείγουσα Συνεδρίαση (29η), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 22.11.2022 από ώρα 11.00 π.μ. έως 11.00 π.μ. της αυριανής ημέρας (Τετάρτη 23.11.2022).

Τα τρία ψηφίσματα

Προτεινόμενο ψήφισμα Μπούκα

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
Μια από τις πλέον παραγωγικές αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει ανάγκη ο τόπος μας, είναι εκείνη της δημόσιας υγείας. Διαθέτει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην ανθρώπινη επένδυση, αλλά και οικονομική, το δε κεφάλαιο που πρέπει να κατατεθεί είναι αμελητέο.
Πρέπει να δοθούν όλες εκείνες οι δυνατότητες και ευκαιρίες στην περιφέρεια, ώστε να απελευθερωθούν οικονομικές, παραγωγικές, πολιτικές, πολιτισμικές,
περιβαλλοντολογικές, επιστημονικές δυνάμεις, ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της.
Θεωρούμε ότι είναι μοχλός ανάπτυξης της πατρίδας στο σύνολό της.
Είναι βέβαιο ότι οι τοπικές κοινωνίες, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου, είναι ικανές να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν σχέδια ανάπτυξης για τον ίδιο τον τόπο και τα συμφέροντά τους.
Οι προτάσεις μας στο χώρο της δημόσιας υγείας, είναι ρεαλιστικές, προοδευτικές, με δημοκρατικό πρόσημο, εφικτές και παράγουν μεγάλη προστιθέμενη αξία (κοινωνική και οικονομική).
1 ον . ΠΕΣΥ (Περιφερειακό Σύστημα Υγείας) Ιονίων Νήσων στην κατεύθυνση της επιταγής του ιδρυτικού Νόμου (2889/2 Μαρτίου 2001, άρθρο 1, παρ.1), που αναφέρει «Η επικράτεια διαιρείται σε Υγειονομικές περιφέρειες οι οποίες ταυτίζονται με τις Διοικητικές».
2 ον . Αλλαγή των αρμοδιοτήτων της κάθε Υγειονομικής περιφέρειας και από γραφειοκρατικό ή χωροταξικό μόρφωμα, να δίνει την δυνατότητα αυτόνομου σχεδιασμού, προγραμματισμού, ανάπτυξης και ελέγχου της δημόσιας υγείας στον τόπο λειτουργίας της με αυτόνομο προϋπολογισμό και πόρους.
3 ον . Ορισμός ως μέλους στη διοίκηση του Νοσοκομείου, δημοτικού συμβούλου με διετή θητεία που θα προκύπτει από εκλογή σε συνεδρίαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να πληροφορεί τον πολίτη και να είναι υπόλογος για τις αποφάσεις και τις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου.
Ο κανόνας αυτός της λαϊκής εκπροσώπησης, υπάρχει στον ιδρυτικό Νόμο του ΕΣΥ (Ν.1397/1983) και υλοποιήθηκε κατά τα έτη 1984-1989. .
Θεωρείται επίσης επωφελής και αναγκαία η εκπροσώπηση του Ιατρικού Συλλόγου
Κέρκυρας στο διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου.
4ον . Άμεση απαλλαγή εκ των καθηκόντων του διοικητή του Νοσοκομείου και αντικατάστασή του, ώστε να επανέλθει ως ένα βαθμό η εργασιακή ειρήνη στο χώρο. Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου, πρέπει να έχει αποδεδειγμένα προσόντα διοίκησης ενός Οργανισμού και να μη τοποθετείται στη νευραλγική αυτή θέση διότι είναι «ημέτερος».
5 ον . Το απολύτως αυτονόητο: ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, ξένοι και αδαείς ως προς τις ανάγκες μας να προγραμματίζουν τις επείγουσες ανάγκες μας.
 
6 ον . Το Δημοτικό μας Συμβούλιο διαπιστώνοντας την προβληματική διακομιδή ασθενών, λόγω της νησιωττικότητας του Νομού, που χρήζουν άμεσης φροντίδας υγείας θα διερευνήσει την περίπτωση αγοράς ή χρήσης ελικοπτέρου-διακομιδών υπό την εποπτεία του.
7 ον . Προκήρυξη όλων των θέσεων προσωπικού που προβλέπονται από τον Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου. Αυτόματη προκήρυξη θέσης, εφόσον εργαζόμενος παραιτείται αιφνίδια και στην περίπτωση συνταξιοδότησης, προκήρυξη της θέσης πριν την προβλεπόμενη αναχώρηση από την υπηρεσία του. Κρίνεται απολύτως ικανό το χρονικό διάστημα των τριών μηνών από την προκήρυξη θέσεως ως το τελεσίδικο αποτέλεσμα για την κατάληψη θέσης από υποψήφιο, τηρώντας αυστηρά την κείμενη νομοθεσία για το αδιάβλητο της διαδικασίας.
8 ον . Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
9 ον . Αναγκαία στελέχωση και εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας του Νομού, ώστε ο
σχεδιασμός των Τομέων Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) να είναι δυνατόν να λειτουργήσει ομαλά και αποδοτικά
10 ον . Νεογνολογική μονάδα, πλήρως στελεχωμένη και λειτουργούσα με διεθνή πρότυπα.
11 ον . Αιμοδυναμικό τμήμα (στεφανιογραφία, stent). Τοποθέτηση και έλεγχος βηματοδοτών.
12 ον . Πλήρης στελέχωση για έναρξη λειτουργίας Ψυχιατρικής Κλινικής Παίδων και Εφήβων.
Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ευχαριστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό που κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια στην περίοδο της πανδημίας και συνεχίζει να το κάνει κάτω από αντίξοες συνθήκες προσφέροντας τα μέγιστα στους πολίτες.
Διαπιστώθηκε η δυσκολία διεκδίκησης και προσέλευσης θέσεων υγειονομικού
προσωπικού στο Νομό μας λόγω της οικονομίας και εποχικότητας που διαμορφώνει ο τουρισμός. Στην αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, η Δήμαρχος θα διερευνήσει και θα διεκδικήσει τροποποιήσεις ή αλλαγές του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι υγειονομικοί να διευκολυνθούν στη διαβίωσή τους (στέγαση, σίτιση, μετακινήσεις, φορολογικές υποχρεώσεις, μισθολογική βοήθεια, επαγγελματική εξέλιξη).

Για την πραγματοποίηση αυτών των πραγματικών αναγκών που διαπιστώνονται,
ασφαλώς πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, ειδικοί κωδικοί για τις δράσεις και μεταφορά πόρων, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί στον κατάλληλο χρόνο δράσεις, για να αναστραφεί η μέχρι σήμερα δυσμενής προοπτική στελέχωσης των δομών υγείας του Νομού.

Εμείς, πιστεύουμε και διατρανώνουμε την στήριξή μας στο Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και την διαρκή βελτίωσή του με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και των επισκεπτών του Νομού.

Προτεινόμενο ψήφισμα Δημοτικής Αρχής
 
Είναι βέβαιο ότι οι τοπικές κοινωνίες, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου, είναι ικανές να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν σχέδια ανάπτυξης για τον ίδιο τον τόπο και τα συμφέροντά τους.
Οι προτάσεις μας στο χώρο της δημόσιας υγείας, είναι ρεαλιστικές, προοδευτικές, με δημοκρατικό πρόσημο, εφικτές και παράγουν μεγάλη προστιθέμενη αξία (κοινωνική και οικονομική).

1ον.  Σύσταση ΠΕΣΥ (Περιφερειακό Σύστημα Υγείας) Ιονίων Νήσων στην κατεύθυνση της επιταγής του ιδρυτικού Νόμου (2889/2 Μαρτίου 2001, άρθρο 1, παρ.1), που αναφέρει «Η επικράτεια διαιρείται σε Υγειονομικές περιφέρειες οι οποίες ταυτίζονται με τις Διοικητικές».

2ον. Αλλαγή των αρμοδιοτήτων της κάθε Υγειονομικής περιφέρειας και από γραφειοκρατικό ή χωροταξικό μόρφωμα, να δίνει την δυνατότητα αυτόνομου σχεδιασμού, προγραμματισμού, ανάπτυξης και ελέγχου της δημόσιας υγείας στον τόπο λειτουργίας της με αυτόνομο προϋπολογισμό και πόρους, δηλαδή απαλλαγή του θεσμικού πλαισίου για να δοθεί η ουσιαστική δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να αναπτύξει και να παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αποσυμφορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία των νοσοκομείων με ανάλογη παροχή μέσων πόρων και κατ’ εξαίρεση μισθολογική αντιμετώπιση των υγειονομικών ώστε να μην αφαιρεθούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

3ον. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου ώστε εκπρόσωπος της Πρωτοβάθμιας (Δήμος) και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια) όπως και εκπρόσωπος του ιατρικού συλλόγου να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων.    
Ο κανόνας αυτός της λαϊκής εκπροσώπησης, υπάρχει στον ιδρυτικό Νόμο του ΕΣΥ (Ν. 1397/1983) και υλοποιήθηκε κατά τα έτη 1984-1989. . 

4ον. Κανόνες εργασιακής ειρήνης  και συνεργασίας διοίκησης και εργαζομένων για να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμα και αντικατάσταση προσώπων της Διοίκησης.

5ον. Το απολύτως αυτονόητο: ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα. Δεν υπάρχει καμία  πιθανότητα, ξένοι και αδαείς ως προς τις ανάγκες μας να προγραμματίζουν τις επείγουσες ανάγκες μας. 
6ον. Οι αρμόδιες αρχές διαπιστώνοντας την προβληματική διακομιδή ασθενών, λόγω της νησιωτικότητας του Νομού, που χρήζουν άμεσης φροντίδας υγείας θα διερευνήσουν την περίπτωση αγοράς ή χρήσης ελικοπτέρου-διακομιδών υπό την εποπτεία τους.

7ον. Άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου μέσα από προσλήψεις και αποσπάσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε τέτοιο αριθμό, ώστε να υπάρξει ικανοποιητική στελέχωση. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για αξιολόγηση των αιτήσεων του ενδιαφερομένου υγειονομικού προσωπικού ώστε να ευδοκιμούν μέσα σε 3 μήνες   και όχι να καθυστερούν επί μήνες ή και χρόνο ακόμα.

8ον. Θεσμοθέτηση φορολογικών, μισθολογικών και βαθμολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που στελεχώνουν νοσοκομεία νησιωτικών δήμων. Θεσμικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να επιχορηγήσει τη στέγη ή τη διατροφή των ιατρών ως κίνητρο για τη συμμετοχή τους σε προκηρύξεις προκειμένου να μην μένουν άγονες.

9ον Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

10ον. Αναγκαία στελέχωση και εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας του Νομού, ώστε ο σχεδιασμός των Τομέων Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) να είναι δυνατόν να λειτουργήσει ομαλά και αποδοτικά
11ον. Νεογνολογική μονάδα, πλήρως στελεχωμένη και λειτουργούσα με διεθνή πρότυπα.
12ον. Αιμοδυναμικό τμήμα (στεφανιογραφία, stent). Τοποθέτηση και έλεγχος βηματοδοτών.
13ον. Πλήρης στελέχωση για έναρξη λειτουργίας Ψυχιατρικής Κλινικής Παίδων και Εφήβων.
14ον. Περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού από αυτήν που έγινε τα τελευταία χρόνια, διότι ο τομέας της υγείας που προασπίζει το σημαντικότερο αγαθό της ανθρώπινης ζωής,  αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής ειρήνης, αλληλεγγύης, συνοχής και εντέλει ανθρωπιάς και πολιτισμού. 

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ευχαριστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό που κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια στην περίοδο της πανδημίας και συνεχίζει να το κάνει κάτω από αντίξοες συνθήκες προσφέροντας τα μέγιστα στους πολίτες. 
Διαπιστώθηκε η δυσκολία διεκδίκησης και προσέλευσης θέσεων υγειονομικού προσωπικού στο Νομό μας λόγω της οικονομίας και εποχικότητας που διαμορφώνει ο τουρισμός. Στην αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, η Δήμαρχος θα διερευνήσει και θα διεκδικήσει τροποποιήσεις ή αλλαγές του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι υγειονομικοί να διευκολυνθούν στη διαβίωσή τους (στέγαση, σίτιση, μετακινήσεις,  φορολογικές υποχρεώσεις, μισθολογική βοήθεια, επαγγελματική εξέλιξη). 
Για την πραγματοποίηση αυτών των πραγματικών αναγκών που διαπιστώνονται,  ασφαλώς πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, ειδικοί κωδικοί για τις δράσεις και μεταφορά πόρων, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί στον κατάλληλο χρόνο δράσεις, για να αναστραφεί η μέχρι σήμερα δυσμενής προοπτική στελέχωσης των δομών υγείας του Νομού.    

Εμείς, πιστεύουμε και διατρανώνουμε την στήριξή μας στο Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας και την διαρκή βελτίωσή του με γενναία αύξηση της χρηματοδότησής του, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και των επισκεπτών του Νομού.
 
Με τους αγώνες μας θα προασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών και όχι τα
συμφέροντα των πολυεθνικών.

Προτεινόμενο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» 

Με μεγάλη ανησυχία, ο κερκυραϊκός λαός, παρακολουθεί την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (ΓΝΚ). Μόνο το τελευταίο διάστημα πέντε γιατροί, μην αντέχοντας την εντατικοποίηση της δουλειάς και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες δήλωσαν παραίτηση. Ταυτόχρονα, οι κενές θέσεις του οργανογράμματος του ΓΝΚ ξεπερνούν το 50% και οι χρωστούμενες άδειες και τα ρεπό ξεπερνούν τις πολλές χιλιάδες. Εκατοντάδες ασθενείς και οι συνοδοί τους αναγκάζονται να μεταφέρονται ή να μετακινούνται στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ στο χώρο της υγείας, που συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων επιχειρεί να μετατρέψει τα Δημόσια Νοσοκομεία σε Νοσοκομεία ΑΕ.   

Οι προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και δεν αναπληρώνουν καν τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων και των παραιτήσεων. Το κύμα παραιτήσεων γιατρών αλλά και η μη αποδοχή θέσεων στα Νοσοκομεία, όχι μόνο στην Κέρκυρα αλλά σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι είναι η «τελευταία» επιλογή ενός γιατρού να εργαστεί στο ΕΣΥ. Γνωρίζει ότι θα εργάζεται με απάνθρωπα ωράρια, με χαμηλό μισθό, χωρίς τη δυνατότητα να ασκεί ιατρική με σύγχρονους όρους, να εξελίσσεται επιστημονικά, χωρίς ελεύθερο χρόνο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της Ιατρικής, να ικανοποιεί το σύνολο των κοινωνικών αναγκών του. Γνωρίζει ότι παίζει τη ζωή των ασθενών του κορόνα - γράμματα.
         
Βέβαια αυτά που συμβαίνουν στην Κέρκυρα δεν αποτελούν εξαίρεση από αυτά που συμβαίνουν στις δημόσιες δομές υγείας όλης της χώρας. Ούτε βέβαια οφείλονται, πρώτα και κύρια, στην αυταρχικότητα κάποιων συγκεκριμένων διοικητών Νοσοκομείων που με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους οξύνουν την κατάσταση. Είναι η εύκολη και αποπροσανατολιστική λύση να στοχοποιείται μόνο το πρόσωπο και να μην φωτίζεται συνολικά η γενεσιουργός αιτία των τεράστιων προβλημάτων που διαχρονικά λιμνάζουν και καθημερινά χειροτερεύουν. Άλλωστε οι Πρόεδροι των ΔΣ των Νοσοκομείων αξιοποιούν την αυταρχικότητα, τα «εντέλλεσθε», τις κλήσεις σε απολογία, τις τιμωρίες, τις στερήσεις αποδοχών κλπ με στόχο να υλοποιήσουν την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.
         
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη όπου καταργείται η αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στα Νοσοκομεία. Προβλέπεται, δηλαδή, η δυνατότητα πρόσληψης γιατρών με μερική απασχόληση στα δημόσια νοσοκομεία, με ταυτόχρονο δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου, καθώς επίσης και η δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο και εκτός δημόσιου νοσοκομείου γιατροί που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ.
         
Η εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας με Νοσοκομεία που λειτουργούν μέσω ΣΔΙΤ, με είσοδο ιδιωτών και ΜΚΟ μέσα ή πλάι στα νοσοκομεία επιχειρεί να διαμορφώσει μία ενιαία αγορά υγείας με τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία πελάτες. Η υγεία και η πρόνοια μετατρέπονται ακόμη περισσότερο από αγαθό σε εμπόρευμα. Και εμπορευματοποίηση και επαρκής στελέχωση και χρηματοδότηση δεν γίνονται.   

         
Μοναδική διέξοδος για να ανακοπεί και να ανατραπεί αυτή η πολιτική σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας και σε βάρος της υγείας του κερκυραϊκού λαού είναι το αποφασιστικό της συλλογικής διεκδίκησης και δράσης, όχι μόνο των υγειονομικών αλλά της κοινωνικής πλειοψηφίας.
 
Απαιτούμε:
 
  • Προκήρυξη όλων των κενών θέσεων στο ΓΝΚ. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, Επικουρικοί κλπ).
  • Αύξηση και όχι μειώσεις του προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους υγειονομικούς και όχι περικοπή του.
  • Άρση των αναστολών όλων των υγειονομικών και επιστροφή στην εργασία τους, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Όχι στις συγχωνεύσεις και στις καταργήσεις των δομών της δημόσιας υγείας.
  • Να σταματήσουν άμεσα ο αυταρχισμός και οι διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζόμενων από την πλευρά της Διοίκησης του ΓΝΚ.
  • Να ενισχυθεί άμεσα το ΕΚΑΒ με στελεχικό δυναμικό και να εξοπλιστεί με νέα σύγχρονα ασθενοφόρα, διασωστικές μοτοσυκλέτες και πλωτά ασθενοφόρα.
  • Στελέχωση της πρωτοβάθμιας υγείας, όλων των δομών, των Κέντρων Υγείας και αυξήσεις των προϋπολογισμών της ώστε να μπορεί να επιτελεί τον πραγματικό ρόλο της.
  • Οικονομική στήριξη, πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, της Μονάδας Απεξάρτητης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ».
  • Ίδρυση Νεογνολογικής μονάδας, πλήρως στελεχωμένη και λειτουργούσα με διεθνή πρότυπα.
  • Αιμοδυναμικό τμήμα (στεφανιογραφία, stent). Τοποθέτηση και έλεγχος βηματοδοτών.
  • Ίδρυση και λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής Παίδων και Εφήβων.
 
Προτεινόμενο ψήφισμα Αντζελας Ρίγγα για την άρση αναστολής των των υγειονομικών

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ
ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ
Από 1/9/2021 και σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 206 και 207 του Ν.4820/2021, έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων εργασίας «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης», πολλοί υγειονομικοί του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και των Κέντρων Υγείας του Νομού.
Επειδή:
Έγινε αποδεκτό από την παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα ότι εμβολιασμένοι και μη, μεταδίδουν τη νόσο.
Όσοι διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν λήξει, εργάζονται κανονικά, όπως όλοι οι εργαζόμενοι.
Υγειονομικοί που έχουν απαλλαγεί αυτής της υποχρέωσης του εμβολιασμού για διάφορους λόγους  από ιατρικές επιτροπές, εργάζονται κανονικά όλο αυτό το διάστημα.

Τα περιοριστικά μέτρα της COVID 19 έχουν αρθεί και ο κόσμος κινείται ελεύθερα. Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η επιστροφή των υγειονομικών στις εργασίες τους.
Είναι σε όλους γνωστή η τραγική έλλειψη προσωπικού σε ένα ήδη υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ. και μάλιστα σε περίοδο αυξημένων αναγκών υγείας του πληθυσμού μας.
Οι υγειονομικοί υπό αναστολή επιστρέφοντας στην εργασία τους με τους κανόνες που ισχύουν για όλους του εργαζόμενους, θα ενισχύσουν τις ήδη  υποστελεχωμένες μονάδες υγείας, στο  Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας. 
Η θέση υγειονομικών είναι δίπλα στον άρρωστο, δίπλα στον πολίτη που επί δεκαετίες υπηρετούν με αξιοπρέπεια και ήθος. Η θέση τους είναι στις μονάδες υγείας για να βοηθούν τον τόπο μας υγειονομικά. 
Για τους λόγους αυτούς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερκυραίων 
ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ 
  • Υπέρ της άρσης της αναστολής εργασίας των υγειονομικών  
  • Ζητάμε την άμεση επάνοδό τους στις θέσεις εργασίας τους.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ