Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία από κοινού των δυο συλλόγων κατοίκων της παλιάς πόλης: Γιατί δεν μας ακούτε;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
10 Nov 2022 / 19:43

Με τρανταχτές θεματικές ελλείψεις, όπως είναι το κυκλοφοριακό κι η στάθμευση, δίχως ελεγκτικό μηχανισμό, ο Κανονισμός αστικής λειτουργίας οδηγείται στις ελληνικές καλένδες.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κάθε συζήτηση για τα προβλήματα της Παλιάς Πόλης καταλήγει να διαπιστώνει και να επαναλαμβάνει, σαν ένα γνωστό ρεφραίν πλέον, την ανάγκη εφαρμογής μιας άρτιας δέσμης κανονιστικών μέτρων που θα βελτιώνουν την εικόνα της αστικής λειτουργίας και θα ανακουφίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων της.
Το θέμα του Κανονισμού συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η Δημοτική Αρχή με το Προεδρείο του ΤΕΕ/Τμήμα Κέρκυρας στο πλαίσιο του φακέλου των ζητημάτων που απασχολούν την Παλιά Πόλη.

Ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος SanGiacomo εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι οι δύο αυτοί θεσμικοί συνομιλητές επικαιροποιούν το ενδιαφέρον και αναγνωρίζουν την ανάγκη της μεταξύ τους συνεργασίας. Ιδιαίτερα αφού η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο μιας καλής τουριστικής χρονιάς με αυξημένη όμως τηναστική πίεση που επιβεβαίωσε και ανέδειξε ακόμη περισσότερο τις σοβαρές λειτουργικές ανεπάρκειες του ιστορικού κέντρου.

Θεωρούμε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι εκ των πραγμάτων ένας πολύτιμος συνομιλητής και εμπειρογνώμονας  που μπορεί να βοηθήσει και στην επιτάχυνση της αργοκίνητης αυτοδιοικητικής μηχανής .  

Σε κάθε περίπτωση τα συσσωρευμένα προβλήματα της Παλιάς Πόλης αναδεικνύουν την ανάγκη να τεθεί ως άμεσος στόχος η λήψη των απαραίτητων σημαντικών αποφάσεων που έχουν απαράδεκτα καθυστερήσει και να εφαρμοστούν επιτέλους οι αναγκαίες κανονιστικές ρυθμίσεις της αστικής λειτουργίας, πριν την έναρξη της νέαςτουριστικήςσαιζόν.

Σε ό,τι αφορά την εγκριτική διαδικασία του Κανονισμού αστικής λειτουργίας οι δύο Σύλλογοι θεωρούν απαραίτητο να επισημάνουν από κοινού τα ακόλουθα:
  • Οι προτάσεις επικαιροποίησης του Κανονισμού που υπέβαλαν (Δεκέμβριος 2019 και Αύγουστος/Σεπτέμβριος 2021)  δεν έχουν ληφθεί υπόψη και αυτό είναι ακατανόητο γιατί πρόκειται για βελτιωτικές προσθήκες ή αλλαγές οι οποίες μάλιστα εκτιμάται ότι εύκολα θα γινόταν αποδεκτές  και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. 
  • Η τυπική ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την έγκριση του επικαιροποιημένου Κανονισμού αφήνει ανοικτά ζητήματα ουσιαστικής σημασίας (κυκλοφοριακό-στάθμευση στη παλιά πόλη, ποιότητα ζωής των χρηστών του μνημείου,ορισμός χρήσης γης,αδειοδοτήσεις, ηχορύπανση,ατμοσφαιρική ρύπανση,μεταβατικότητα των διατάξεων, εποπτεία-έλεγχος εφαρμογής του Κανονισμού κλπ) με αποτέλεσμα αφενός να παραμένουν ορισμένοι κρίσιμοι τομείς αστικής λειτουργίας εκτός των κανονιστικώνδιατάξεων αφετέρου η έγκριση  του Κανονισμού να μην εγγυάται την ρεαλιστική εφαρμογή του.
Τα Ζητήματα ,  Κυκλοφοριακό-Θέσεις Στάθμευσης και  Ποιότητα Ζωής να συμπεριληφθούν ως διακριτές αναφορέςκαι το περιεχόμενο τους να εξειδικευτεί όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες
  • Στα περιεχόμενα του Κανονισμού δεν ορίζεται ένας ελεγκτικός μηχανισμός της εφαρμογής των μέτρων που περιλαμβάνει . Ο ορισμός όμως και ο τρόπος λειτουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού  είναι  κομβικής σημασίας, γιατί θα εγγυάται την εφαρμογή του Κανονισμού και θα είναι ικανός να αντιστρέψει την μέχρι σήμερα χαλαρή και άτακτη λειτουργία της πόλης.
  • Το ζήτημα για τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του Κανονισμού είναι απολύτως αναγκαίο να συνδεθεί με την εξασφάλισηεπιδοτήσεων,ειδικών χρηματοδοτικών και φορολογικών κίνητρων (πχ οικονομική επιδότηση για εργασίες αποκατάστασης, φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές) για την αποκατάσταση όψεων, απόκρυψη- μετακίνηση κλιματιστικώνκλπ.
Να σημειωθεί ότι ανάλογη πολιτική έχει ήδη θεσμοθετηθεί για άλλες ειδικές περιοχές της χώρας ( Μεταξουργείο, κέντρο Αθήνας -περιοχή «Γεράνι»-σύμφωνα με τον Ν.4030/ΦΕΚ249/Α/25.11.2011, άρθρα 43,44).

Για τα παραπάνω ανοικτά ζητήματα αλλά και για τον λόγο ότι ο υπό διαβούλευση Κανονισμός Λειτουργίας της Πόλης θα χρήζει ούτως ή άλλως μιας επισταμένης παρακολούθησης, προτείνεται η θέσπισηενός διυπηρεσιακού εποπτικού οργάνου που θα αξιολογεί την πορεία της εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας.

Τέλος, διαχρονικό αίτημα και πλέον απαίτηση των κατοίκων είναι η ολοκλήρωση της σύστασης και η τακτική λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης με την ενεργή συμμετοχή τους, όπως εξάλλου προβλέπεται από το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας.