Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινάει την Τετάρτη το έργο στο Πέραμα ένα χρόνο μετά τη θεομηνία

Πέραμα
08 Nov 2022 / 08:58

Στρατηγικές μελέτες στο νέο ΕΣΠΑ για την θωράκιση των νησιών της ΠΙΝ με έμφαση στις ευάλωτες περιοχές τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παίρνει επιτελούς μπροστά το πολυαναμένομενο έργο για την αποκατάσταση του δρόμου στο Πέραμα ένα χρόνο μετά το χτύπημα του «Μπάλλου». Ο εργολάβος μετά τις παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν στο Σταυρό και στους Αγίους Δέκα εγκαταστάθηκε χθες στο σημείο και εκτός απροόπτου οι εργασίες που θα επουλώσουν το α’ τμήμα της οδού θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη.

Ήδη στο σημείο έχει τοποθετηθεί σήμανση αλλά και προσωρινοί φωτεινοί σηματοδότες που θα διευθετούν την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ έγινε και ο απαιτούμενος έλεγχος από την Τροχαία. Στο σημείο προβλέπονται να γίνουν μεταξύ άλλων εργασίες αντιστήριξης των πρανών, πασαλλομπήξεις αλλά και αναγκαίες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας.



Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το περασμένο Σάββατο από την Περιφερειακή Αρχή Κράτσα αναφορικά με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις αποκατάστασης των πληγουσών υποδομών από την ΠΙΝ ένα χρόνο μετά τη θεομηνία, οι εργασίες θα συνεχιστούν μετά στα σημεία «Αίολος», στο «Τσάκι» Μπενιτσών και τέλος στο Βιρό.

Για το σκοπό αυτό έχει εξάλλου δεσμευτεί ποσό 1,5 εκατ ευρώ από το ΠΔΕ της ΠΙΝ, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης.

Παράλληλα από τα 15,5 εκα.τ ευρώ που έχει ζητήσει η ΠΙΝ από το Υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση των βλαβών των δημοσίων υποδομών στην Κέρκυρα έχουν εισέλθει στα ταμεία της μέχρι στιγμής 5 εκατ . ευρώ, ενώ άλλες 900.000 ευρώ δόθηκαν σε δυο δόσεις (500.000 και 400.000) από το ΥΠΕΣ για την αποκατάσταση του δημοτικού παρόχθιου δρόμου του ποταμού Μεσογγής.

Τα έργα

Έως σήμερα έχουν δημοπρατηθεί και εκτελούνται έργα 2 εκατ. ευρώ. (1.500.000 ΠΔΕ και 500.000 ΥΠΕΣ). Ειδικότερα με τις 500.000 πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση του μπροστά δημοτικού παρόχθιου δρόμου του ποταμού Μεσογγής σε ποσοστό 99% και απομένει να πέσει το ασφαλτικό. Παράλληλα με τις 400.000 από το ΥΠΕΣ θα γίνει η αποκατάσταση και του πίσω τμήματος του δημοτικού παρόχθιου δρόμου του ποταμού Μεσογγής. Επίσης αποκαταστάθηκε πλήρως η γέφυρα της Άφρας μετά την καταστροφή που είχε υποστεί από τη θεομηνία της 14ης Οκτωβρίου, με την υποχώρηση του τοιχίου αντιστήριξης και τμήματος του δρόμου.



Καθαρισμοί

Όπως τονίστηκε από τους Αντιπεριφερειάρχες, Κώστα Ζορμπά (ΠΕ Κέρκυρας) και Νίκο Μηλιώτη (Πολιτικής Προστασίας), έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί από την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» και δεν σταμάτησαν ούτε για μία ημέρα.

Οι παρεμβάσεις της Πολιτικής Προστασίας με την δυνατότητα της βραχείας αποκατάστασης και αργότερα με τα αντιπλημμυρικά μέσω της τεχνικής υπηρεσίας ξεπέρασαν το 1.350.000 ευρώ και συνεχίζονται έως και σήμερα. Οι παρεμβάσεις καθαρισμών ρεμάτων πραγματοποιήθηκαν σε 150 περίπου σημεία με το μητρώο εργοληπτών να έχει αυξηθεί σημαντικά και τα μηχανήματα έργου που είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή να αριθμούν πλέον τα 72 από 5 που ήταν το 2019.

Παράλληλα βρίσκονται στην διαδικασία της δημοπράτησης νέα αντιπλημμυρικά έργα της τάξεως των 1.200.000 ευρώ. Στρατηγικές μελέτες στο νέο ΕΣΠΑ Στην εκπόνηση στρατηγικών μελετών για κάθε νησί της Περιφέρειάς μας, με έμφαση στις ευάλωτες ιδιαίτερα περιοχές τους και με στόχο την θωράκισή τους απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα προχωράει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι στρατηγικές μελέτες που θα λάβουν υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως τόνισε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα στη συνέντευξη Τύπου. «Στην Κέρκυρα για παράδειγμα βλέπουμε ότι έχει μια ευαλωτότητα ιδιαίτερα ο νότος. Χρειαζόμαστε μια υποστήριξη, όχι μόνο επιχειρησιακή αλλά και επιστημονικής μελέτης για να δούμε πως θα γίνουν οι σωστές παρεμβάσεις.

Παράλληλα συστήνουμε μια Επιτροπή με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, γιατί παράλληλα και εκείνο θα κάνει μελέτες για τις ευάλωτες περιοχές ξεκινώντας από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ώστε να ασφαλίσουμε με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα τα νησιά μας», πρόσθεσε η κ. Κράτσα.

Τέλος, όπως επισήμανε πρόσφατα η ΠΙΝ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας που αφορά σε πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης. Στο πρόγραμμα που αφορά τα μικρά νησιά έχει ενταχθεί και η Σκόπελος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ