Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαν από θαύμα η λιακάδα του Πρωτοκύριακου στην Κέρκυρα! (photos-video)

Πρωτοκύριακο
06 Nov 2022 / 11:52

Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις της ΕΜΥ για την κακοκαιρία "Εύα" η Λιτάνευση του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος έγινε τελικά με μια όμορφη λιακάδα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πολλοί ανέμεναν ότι η Λιτανεία θα ματαιωθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φαίνεται ωστόσο πως ο Άγιος το ΄κανε πάλι το θαύμα του.

Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις της ΕΜΥ για την κακοκαιρία "Εύα" η Λιτάνευση του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος έγινε τελικά με μια όμορφη λιακάδα, την οποία παρακολούθησε φυσικά πολύς κόσμος.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που απειλούσαν την Κέρκυρα, πέρασαν ευτυχώς ως μια συνηθισμένη για το νησί βροχόπτωση, δημιουργώντας πολύ λίγα προβλήματα.










Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ


Οι εκδηλώσεις στην Κέρκυρα


Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν νωρίς το πρωί της Κυριακής με τη Θεία Αρχιερατική Λειτουργία στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, και ακολουθεί η περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγίου, συνοδευόμενη από τον κλήρο, τις φιλαρμονικές και τους μαθητές των σχολείων.

Η λιτανεία καθιερώθηκε με απόφαση της Βενετικής Διοικήσεως τις 29 Οκτωβρίου 1673 «δια την απαλλαγήν της νήσου, τη αντιλήψει του θαυματουργού και προστάτου Αγίου Σπυρίδωνος, από την φοβεράν επιδημίαν της πανώλους (πανούκλας)». Η σωτηρία της Κέρκυρας αποδόθηκε από τις αρχές τον κλήρο και το λαό στην θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου. Η λιτανεία του Πρωτοκύριακου καθιερώθηκε να γίνεται κάθε πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, εξ ου και η ονομασία του εθίμου «Πρωτοκύριακο».

Η παράδοση

Το 1673, σύμφωνα με τη παράδοση, ο προστάτης του νησιού Άγιος Σπυρίδων έσωσε την Κέρκυρα από την πανώλη που θέρισε εκατοντάδες οικογένειες. Όπως αναφέρουν θρησκευτικές πηγές, η επιδημία σταμάτησε απότομα τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου του 1673. Τότε, κατά μαρτυρίες της εποχής, επί τρεις νύκτες στην κορυφή του καμπαναριού της εκκλησιάς του Αγίου, ένα υπερκόσμιο σταθερό φως έκανε να διακρίνεται ο θαυματουργός Άγιος αιωρούμενος, κρατώντας το σταυρό στο χέρι και καταδιώκοντας το θανατικό που έμοιαζε με κατάμαυρο φάντασμα, το οποίο προσπαθούσε να αποφύγει τον Άγιο για να σωθεί.

Καθιερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1673 μ.Χ. να γίνεται κάθε πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη για να θυμάται ο λαός πως το θανατικό αφάνιζε πόλη και χωριά της Κέρκυρας σε σημείο που όλοι οι κάτοικοι κινδύνευαν με σκληρό θάνατο, για δεύτερη μάλιστα φορά μέσα στον ίδιο χρόνο, σκορπώντας τρόμο και πανικό.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα θεράπευσε από την ασθένεια όλους τους προσβληθέντες, σώζοντας τον τόπο.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ