Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπόμνημα Φροντιστηρίων Κέρκυρας σε Κεραμέως για την "πληγή" της παραπαιδείας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Κέρκυρας
04 Nov 2022 / 14:52

«Για εμάς είναι αυτονόητο ότι ο δημόσιος λειτουργός υπηρετεί την παιδεία στον φυσικό του χώρο, δηλαδή το πρωί στο σχολείο και ποτέ το απόγευμα, παριστάνοντας τον φροντιστή»

ΠΡΟΣ : Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

ΘΕΜΑ: Παραπαιδεία

Κοινοποίηση :
- Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Υπουργείου Παιδείας  Σώμα Ειδικών Ελέγχων Υπουργείου Οικονομικών 
- Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων νήσων
- Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας

Κέρκυρα, 24/10/2022

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να επαναφέρουμε στο δημόσιο διάλογο μείζονα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των εκπαιδευτικών φροντιστών, τα οποία δυστυχώς λιμνάζουν – άλυτα- επί δεκαετίες και ταυτόχρονα να κινητοποιήσουμε τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Όπως γνωρίζετε είμαστε μια επαγγελματική ομάδα που ισορροπεί μεταξύ των αντιξοοτήτων του ιδιωτικού τομέα και το λειτούργημα του καθηγητή και παιδαγωγού.

Η επιβράβευσή μας είναι η χαρά των μαθητών μας όταν περνούν το κατώφλι των ΑΕΙ μετά από σκληρή, καθημερινή δουλειά. Το έργο μας το αναγνωρίζει η κοινωνία και πολλοί από τους σημερινούς, επιφανείς επιστήμονες έχουν περάσει από τα θρανία μας. Είμαστε λειτουργοί που έχουμε επιλέξει να δραστηριοποιούμαστε στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας. Στηρίζουμε την τοπική και εθνική οικονομία μέσω των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών μας, ενώ από τη δραστηριότητά μας βιοπορίζονται πάνω από εκατό (150) οικογένειες στο νησί.

Παράλληλα αποτελούμε, όπως γνωρίζετε, αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο ρόλος μας είναι σαφής και απόλυτα διακριτός από αυτόν του δημόσιου λειτουργού. Ποτέ άλλωστε δε διεκδικήσαμε αυτόν τον ρόλο. Πιστεύουμε ότι η εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης έχει ως προϋπόθεση τους διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών της κοινότητας.

Για το λόγο αυτό αντιτασσόμαστε καθολικά στο διαχρονικό φαινόμενο της παραπαιδείας, ένα φαινόμενο που λειτουργεί σαφώς υπονομευτικά απέναντι στις υγιείς μονάδες και αποτελεί τον βασικό παράγοντα τοξικότητας. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι ο δημόσιος λειτουργός υπηρετεί την παιδεία στον φυσικό του χώρο, δηλαδή το πρωί στο σχολείο και ποτέ το απόγευμα, παριστάνοντας τον φροντιστή.

Με λύπη όμως παρατηρούμε ότι παρά το αναμφίβολο γεγονός που όλοι αποδέχονται, η πολιτεία έχει μείνει στην πεδιάδα των διαπιστώσεων. Από τα πλέον επίσημα χείλη τέως υπουργών έχει ειπωθεί σαφώς ότι καθηγητές του δημοσίου παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα εκτός σχολικού ωραρίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη δήλωση του τέως υπουργού παιδείας κου Γαβρόγλου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής πως “ σύμφωνα με μια έρευνα, που έχει κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πολύ προσεκτικούς υπολογισμούς και μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι το 40% των καθηγητών, που διδάσκουν, στη Μέση Εκπαίδευση κάνει ιδιαίτερα και το 30%, δηλαδή, οι 30 μονάδες, είναι με δικούς τους μαθητές” (απόσπασμα πρακτικών συνεδρίασης 10/3/2016). Είναι αντιληπτό ότι το πρόβλημα έχει βάθος τόσο κοινωνικό, όσο και ιστορικό!

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο με πολλές και διαφορετικές διαστάσεις. Από τη μια έχουμε την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών (οι δαπάνες για ιδιαίτερα μαθήματα ανέρχονταν το 2017 στα 259 εκατομμύρια σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ) και από την άλλη έχουμε την απώλεια πόρων του δημοσίου από τη μη είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι ταυτόχρονα η αντιποίηση του ρόλου του δημόσιου λειτουργού που περνά το εσφαλμένο μήνυμα στους μαθητές του ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται την θέση του ώστε να κερδοσκοπεί εις βάρος του συνόλου. Είναι το εσφαλμένο μήνυμα ότι αν έχεις “τα μέσα” μπορείς να έχεις -στην πράξη να αγοράσεις – τον καλό βαθμό. Είναι η στρεβλή αντίληψη του ρόλου του παιδαγωγού. Φανταστείτε ένα νέο παιδί που γαλουχείται μέσα σε αυτό το παιδαγωγικό πλαίσιο. Όταν ο δάσκαλος αποτελεί κακό πρότυπο για τον μαθητή του, υπονομεύει το μέλλον του! Γι’ αυτό πιστεύουμε βαθιά ότι το πρόβλημα τελικά υποσκάπτει τα θεμέλια της ίδιας της κοινωνίας, καθώς ριζώνει στη συνείδηση των νέων παιδιών την πηγή των κοινωνικών στρεβλώσεων, την ιδιοτέλεια!

Το ίδιο αντιπαιδαγωγικό και αντικοινωνικό μήνυμα περνά όμως και ο οποιοσδήποτε παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα χωρίς την απαιτούμενη άδεια διδασκαλίας και λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής. Στεκόμαστε απέναντι σε λογικές “δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον να βγάλει ένα χαρτζιλίκι” , όπως έχει ειπωθεί από πρώην υπουργό Παιδείας, δίνοντας ηθική νομιμοποίηση στο μαύρο ιδιαίτερο. Για εμάς είναι πρωτεύον να ξεκαθαρίσουμε ότι η οποιαδήποτε δραστηριότητα στον χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης, ενισχυτικής διδασκαλίας και προετοιμασίας για εισαγωγικές εξετάσεις , οφείλει να έχει τα προβλεπόμενα από τον νόμο εχέγγυα.

Όπως ήδη προαναφέραμε, το κράτος -δυστυχώς - διαπιστώνει αλλά δεν πράττει. Στο πάγιο αίτημα του κλάδου μας για λύσεις, το κράτος αδρανεί. Κάθε προσπάθεια περαιτέρω ενεργειών “σκοντάφτει” στο τέλμα των υποσχέσεων. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ως μείζονος σημασίας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και θεσμοθέτησης ειδικών οργάνων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό. Ειδικότερα προτείνουμε:

Α) Σε πολιτικό επίπεδο,
1. Την άμεση ενεργοποίηση και αναβάθμιση της ειδικής υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων του ΥΠΕΠΘ , με δημιουργία ανεξάρτητης αρχής αντιμετώπισης της παραπαιδείας (στα πρότυπα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ) που θα έχει ως αποκλειστική αποστολή τη διερεύνηση και επιβολή ποινών σε περιπτώσεις άσκησης παράνομων ιδιαίτερων μαθημάτων από διορισμένους καθηγητές. Η υπηρεσία αυτή θα συνεργάζεται με τις εισαγγελικές αρχές. Στόχος της πρότασης αυτής είναι να τερματιστεί μια για πάντα το φαινόμενο των ατέρμονων, χρονοβόρων ΕΔΕ στα πλαίσια των τοπικών διευθύνσεων που συνήθως καταλήγουν σε απαλλαγή “λόγω αμφιβολιών”…
2. Στα πλαίσια της λειτουργίας της παραπάνω υπηρεσίας προτείνουμε τον ουσιαστικό έλεγχο πόθεν έσχες των εκπαιδευτικών του δημοσίου σε τακτικότερη βάση προς διερεύνηση τυχόν παράνομου πλουτισμού που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.
3. Παράλληλα με τις παραπάνω πρωτοβουλίες ενθαρρύνουμε τη θεσμοθέτηση ειδικού κουπονιού εκπαίδευσης (voucher) για τις ανάγκες ενισχυτικής διδασκαλίας των μαθητών ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών που θα εξαργυρώνεται αποκλειστικά σε νόμιμα αδειοδοτημένα φροντιστήρια.

Β) Σε κοινωνικό επίπεδο προτείνουμε:
1. Πρωτοβουλίες ευρείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων ώστε να καταστεί σαφές ότι η οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τους καθηγητές του δημοσίου μόνο βλάπτει και τελικά αποτελεί κακό παράδειγμα για τα παιδιά μας.
2. Πρωτοβουλίες εμπέδωσης της συναντίληψης ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αποτελεί πάρεργο και δεν είναι “παραπαιδεία” όπως δυστυχώς, κακώς, λέγεται αλλά είναι συνειδητή επιλογή βιοπορισμού επαγγελματιών επιστημόνων στα πλαίσια του νόμου.

Πάρεργο και παραπαιδεία είναι κάθε δραστηριότητα (παράδοση μαθημάτων) από ανθρώπους που δεν έχουν ούτε το νομικό, ούτε το κοινωνικό, ούτε και το ηθικό έρεισμα να την πραγματοποιούν.

Κυρία Υπουργέ,

Για όλους εμάς που επιλέξαμε να είμαστε φροντιστές, είναι μείζον να αντιληφθούν όλοι ότι το να “πατάει” κανείς “σε δύο βάρκες” είναι ζημιογόνο τελικά για όλους και κυρίως για τα παιδιά μας τα οποία είναι και ο λόγος που γίναμε εκπαιδευτικοί. Για τα παιδιά αυτά αγωνιζόμαστε και γι’ αυτά θέλουμε όλοι να αποτελούμε πρότυπα επιστημόνων και επαγγελματιών. Αυτά άλλωστε είναι το μέλλον της χώρας! Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να στηλιτεύουμε τη συμπεριφορά οπουδήποτε αποτελεί κακό πρότυπο γι΄αυτά!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ