Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ι. Καποδίστριας: Το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος

Fraport
04 Nov 2022 / 09:25

Άντεξε τη μεγαλή φετινή πίεση και αισιοδοξεί για του χρόνου - Τα προβλήματα χωρητικότητας - Επικείμενες εργασίες αλλαγής του ασφαλτοτάπητα του διαδρόμου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κι όμως το κερκυραϊκό αεροδρόμιο, όποιος και να το διαχειρίζεται, είναι μικρό! Το θέμα αναδείχθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η Fraport με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ανάληψη της διαχείρισης από τη γερμανική εταιρεία.

Δεν είναι μόνον ο αεροσταθμός, παρ' όλη την επέκτασή του ως προϊόν και αποτέλεσμα της συμβατικής υποχρέωσης του νέου διαχειριστή, αλλά σχεδόν κάθε χώρος του εμφανίσθηκε ασφυκτικά γεμάτος. Εσωτερικός και εξωτερικός. Ο προβληματισμός αυτός μεταφέρθηκε έτσι από σχεδόν όλους. Κυρίως τους επαγγελματίες, που κάνουν καθημερινή χρήση, τράνσφερ με λεωφορεία, μικρά και μεγαλύτερα, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα κοκ.

Ο εκπρόσωπος της εφημερίδας μας υπενθύμισε και επεσήμανε την προτέρα ύπαρξη μάστερ πλαν της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη μεταφορά απέναντι (σ.σ. όπου σταθμεύει η ΜΑΕΔΥ) πύργου ελέγχου, πυροσβεστικών εγκαταστάσεων και δεξαμενών ώστε να επεκταθεί ο υφιστάμενος αεροσταθμός μέχρι τις παλιές εγκαταστάσεις βορείως και την ε.ο. Λευκίμμης.

Μάλιστα έτσι προβλεπόταν η εξοικονόμηση χώρου για την κατασκευή και δεύτερου διαδρόμου τροχοδρόμησης των αεροσκαφών ώστε να μην απασχολείται διαρκώς ο κύριος διάδρομος απογείωσης, ιδιαιτέρως κατά τις περιόδους αιχμής. Ο CEO Fraport Greece, Αλ. Τσινέλ όσο και ο επικεφαλής στην Κέρκυρα, Σπ. Κωστούρος, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της προετοιμασίας αυτής, τότε της ΥΠΑ, που ακυρώθηκε εντέλει από τις εξελίξεις και έδειξαν με κάθε τρόπο όμως ότι ούτως ή άλλως δεν τη συμμερίζονται.

Ζητείται buffer χώρος

Αντέτειναν μεθόδους σύγχρονης διαχείρισης, στον σταθμό, την πίστα, παντού, για την καλύτερη οικονομία των χώρων ενώ έδειξαν να περιμένουν εις μάτην, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, την απαλλοτρίωση έκτασης στα βόρεια του διαδρόμου για τη δημιουργία εκεί υποστηρικτικής ζώνης. Με μια πιο προσεκτική ματιά διαπιστώνεται ότι ο λόγος γίνεται για τον δρόμο που εφάπτεται του διαδρόμου. Και βεβαίως δεν θα έπρεπε να λειτουργεί ως τέτοιος από την στιγμή που το αεροδρόμιο παρακάμπτεται.

Στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός αυτός αναφέρεται σε μαγική εικόνα εφόσον η παράκαμψη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ κι ο δρόμος εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, στέλνοντας στις ελληνικές καλένδες τα περί απαλλοτρίωσης και συμπλήρωσης έτσι του λειτουργικού χώρου του αεροδρομίου.

Ένας άλλος τρόπος να οικονομήσει κανείς χώρους, για την στάθμευση υποτεθείσθω, είναι η αύξηση του τιμήματος για το πάρκιν. Πιθανότητα που λειτουργεί απειλητικά για τους επαγγελματίες. Διασκεδάσθηκε τα δυο τελευταία χρόνια με τη διατήρηση στα ίδια επίπεδα των αντιτίμων στάθμευσης λόγω κορωνοϊού αλλά οι ανατιμήσεις της Fraport στο αεροδρόμιο Ρόδου, όπως αναφέρθηκε, ηχούν προειδοποιητικά και απειλητικά. Και οι άνθρωποι της εταιρείας που ρωτήθηκαν σχετικά, επιβεβαίωσαν την εφαρμογή οσονούπω του νέου τιμολογίου και στο Ι. Καποδίστριας.

Ανακοινώθηκαν οι επικείμενες εργασίες αλλαγής του ασφαλτοτάπητα του διαδρόμου, που θα γίνει σε δυο φάσεις, το φετινό χειμώνα και του χρόνου, με συνέπεια να κλείνει το αεροδρόμιο για τουλάχιστον δυο εβδομάδες κάθε φορά.



Επιδόσεις ρεκόρ

Οι επιδόσεις του αεροδρομίου υπήρξαν εντυπωσιακές μετά τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού. Και έτσι αναμένονται και στην συνέχεια. Μάλιστα οι ιθύνοντες έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται ότι στο κερκυραϊκό αεροδρόμιο (σ.σ. και τα άλλα που διαχειρίζεται η Fraport) δεν μετακυλίθηκαν προβλήματα μεγάλων καθυστερήσεων και οδύσσειας των αποσκευών, που εμφανίστηκαν κατά κανόνα στα ευρωπαϊκά κ.α. αεροδρόμια συνεπεία της έλλειψης προσωπικού. 

Όσο για την πιθανή ανταπόκριση του αεροδρομίου σε περίπτωση επέκτασης της τουριστικής περιόδου και πέραν των καλοκαιρινών μηνών, το σχόλιο των στελεχών της Fraport ήταν αφοπλιστικό. Για να επεκταθεί η περίοδος πρέπει να έρχονται επιβάτες. Το αεροδρόμιο πάντως, μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε περίπτωση, είπαν.

Στα συμπεράσματα, η κοινή πεποίθηση ότι το «Ι. Καποδίστριας» ανταποκρίθηκε (και) στη φετινή κίνηση ρεκόρ που εξακόντισε τα μεγέθη στο 1,7 εκατ. επιβάτες. Όσο για την όδευση της προστιθέμενης αξίας από την κίνηση αυτή, πρόκειται για ζήτημα, που λύθηκε, όπως λύθηκε, με την σύμβαση παραχώρησης και δεν φάνηκε κανείς να επιθυμεί να το θίξει σ' αυτή τη φάση. Υπήρξε άλλωστε και η ζημιογόνος περίοδος των περιορισμών του κορωνοϊού...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ