Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προδικαστική προσφυγή «μπλόκαρε» το έργο που θα «ξεδιψάσει» την πόλη της Κέρκυρας

ΕΡΓΟ
27 Οκτωβρίου 2022 / 09:15

Το έργο της εγκατάστασης αποσκλήρυνσης νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας και των συνοδών έργων, αποτελεί σκέλος του μεγάλου έργου των φραγμάτων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προδικαστική προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατέθεσε η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.», που ήταν μια από τις τρεις υποψήφιες στο διαγωνισμό για το υποέργο με τίτλο «Εγκαταστάσεις Αποσκλήρυνσης Νερού και συναφή έργα, Έργο Ύδρευσης Πόλης Κέρκυρας από την ΕΑΝ Χρυσηίδας».

Η προσφυγή κατατέθηκε προ διμήνου, κι ενώ το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που είναι η αναθέτουσα αρχή, ετοιμαζόταν να συμβασιοποιήσει το έργο που υπόσχεται να «ξεδιψάσει» την πόλη της Κέρκυρας και αποτελεί σκέλος του μεγάλου έργου των φραγμάτων.

Προσωρινός ανάδοχος

Προσωρινός ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η τεχνική εταιρεία «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.» που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό, συνολικού π/υ 29,1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ 24%, εκ των οποίων 1,944 εκατ. ευρώ το δικαίωμα προαίρεσης). Ο διαγωνισμός για το σημαντικό αυτό έργο, που αφορά στην επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της πόλης της Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε τελικά στις 15 Φεβρουαρίου 2022, μετά από παράταση που δόθηκε, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 18 του ίδιου μήνα. 

 

Τρεις ενδιαφερόμενοι

Στο διαγωνισμό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τρεις υποψήφιους μνηστήρες, ωστόσο η τεχνική εταιρεία «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», κατάφερε να επικρατήσει δίνοντας έκπτωση 3,62%. Δεύτερη κατετάγη η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» με 2,18% και τρίτη η ΜΥΒΑ με 1%. Μετά και τον έλεγχο των δικαιολογητικών, επικυρώθηκε η σειρά κατάταξης και η «ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», κατά του αποτελέσματος, επικαλούμενη προβλήματα στον φάκελο του προσωρινού αναδόχου, στράφηκε η κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» που προσέφυγε στην ΑΕΠΠ, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα το έργο να μην έχει συμβασιοποιηθεί.

 

Αντικείμενο του έργου

Το κύριο αντικείμενο της σύμβασης με τον ανάδοχο αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 15.000 m3/ ημέρα πόσιμο νερό της πόλης της Κέρκυρας, με βάση την προς κατασκευή ΕΑΝ Χρυσηίδας, που τροφοδοτεί τις υφιστάμενες δεξαμενές Ανάληψης και τέσσερις μικρές δεξαμενές της περιοχής του Βιρού.

Σημειώνεται ότι στο έργο περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των δεξαμενών Ανάληψης με την προς κατασκευή δεξαμενή Ποταμού, ώστε να αυξηθεί η αποθηκευτική – αναρρυθμιστική ικανότητα εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης. Προβλέπεται επίσης η κανονική λειτουργία και συντήρηση του έργου για 36 μήνες, ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι 63 μήνες.

 

Χρηματοδότηση

Το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.) 2014 – 2020». Στην παρούσα φάση, η δέσμευση του π/υ βαρύνει τον ενάριθμο 2019ΣΕ07600001 της ΣΑΕ 076. Η Προϊσταμένη Αρχή δεν θα προχωρήσει σε κοινοποίηση προς τον ανακηρυχθέντα ανάδοχο της εγκριτικής απόφασης του αποτελέσματος της δημοπρασίας πριν την ένταξη του έργου σε Ε.Π. του ΕΣΠΑ.


ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ