Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε επάρκεια τα αντιγριπικά εμβόλια στην Κέρκυρα

αντιγριπικά εμβόλια
20 Οκτωβρίου 2022 / 09:07

Φ. Κακαβίτσας: Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί εγκαίρως και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα φαρμακεία της Κέρκυρας για τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό. Οι πρώτες παρτίδες έχουν ήδη παραληφθεί από τον περασμένο μήνα και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξανδρο Σταματάκο δεν παρατηρούνται προβλήματα επάρκειας. Τα αντιγριπικά εμβόλια βρίσκονται στα φαρμακεία νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Πρόκειται για εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν τέσσερις παραλλαγές του ιού της γρίπης και χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

«Φέτος δεν έχουμε προβλήματα, όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων έχει ήδη παραληφθεί και αναμένουμε κάποιες μικρές επαναληπτικές παραγγελίες. Τα εμβόλια των εταιρειών είναι παρόμοια και οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», τόνισε στην «Ε» ο κ. Σταματάκος, επισημαίνοντας ότι κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας που τον διενεργεί στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.

Η ποσότητα των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί φέτος στη Φαρμακαποθήκη ΣΥΝ. ΦΑ Κέρκυρας ΑΕ είναι μεγαλύτερη από πέρσι. Συγκεκριμένα έχει δεχθεί παραγγελίες για 20.000 δόσεις, 3.000 δηλαδή περισσότερες από πέρσι.

Ωστόσο καθότι τα φαρμακεία έχουν τη δυνατότητα παραγγελιών εμβολίων και από φαρμακαποθήκες εκτός νομού, ο αριθμός αυτός δεν είναι ο τελικός .

Ξεκίνησε η συνταγογράφηση

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων έχει ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα.

Όπως επισήμανε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Οικογενειακών Γιατρών Κέρκυρας Φοίβος Κακαβίτσας, ο εμβολιασμός γίνεται μια φορά το χρόνο, ενώ είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί εγκαίρως και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης.

«Για να αναπαραχθούν τα αντισώματα χρειάζονται 15 – 20 ημέρες περίπου μετά τον εμβολιασμό, ο οποίος παρέχει προστασία από τη γρίπη τουλάχιστον για ένα εξάμηνο με ένα χρόνο και γι’ αυτό γίνεται μια φορά το έτος. Ο κόσμος μπορεί να βλέπει τον ήλιο και να αφήνει τον εμβολιασμό για αργότερα, ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να επιτευχθεί η ανοσοποίηση», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Περικλή Ραράκο, ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα – τέλη Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους εμφανίζεται η γρίπη. Όσοι πάντως δεν προλάβουν να εμβολιαστούν εγκαίρως, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης, η δραστηριότητα της οποίας συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σύσταση για εμβολιασμό

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση αιμοσφαιρινοπάθειες, διαβήτη, νεφροπάθεια, ηπατοπάθειες, νευρολογικά νοσήματα, σύνδρομο Down, έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες, και παχυσαρκία.

Παράλληλα ο εμβολιασμός συστήνεται σε άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, σε κλειστούς πληθυσμούς (εργαζόμενοι σε σχολεία κ.α.), σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε άστεγους και σε κτηνίατρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ