Κυριακή 14.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τέσσερις Τούρκοι συνελήφθησαν ως διακινητές για το πλοίο μεταναστών ανοιχτά των Παξών

Ναυάγιο
17 Οκτωβρίου 2022 / 08:50

Εισέπρατταν 8.000 - 9.000 ευρώ το άτομο για την παράνομη μεταφορά από τα τουρκικά παράλια στην Ιταλία

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Τέσσερις Τούρκοι συνελήφθησαν ως διακινητές μετά την διάσωση των 88 μεταναστών που εντοπίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής ανοικτά των Παξών.
Οι διασωθέντες που περισυνελήγησαν και μεταφέρθηκαν το βράδυ της ίδιας μέρας στο λιμάνι Ηγουνίτσας υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., και το Φ/Γ ''MARIANNE DANICA'' σημαίας Δανίας και το Κ/Ζ πλοίο ''NORWEGIAN GEM'' σημαίας Μπαχάμες,

Κατά την προανακριτική διαδικασία που διενεργείται από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), διαπιστώθηκε η εμπλοκή τεσσάρων αλλοδαπών διακινητών, τουρκικής υπηκοότητας, που επέβαιναν στο ιστιοφόρο σκάφος και οι οποίοι συνελήφθησαν για παράβαση των άρθρων 30 Ν.4251/14 και 83 Ν. 3386/05.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, σκοπός των διακινητών ήταν η μεταφορά των 84 αλλοδαπών, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, από τα τουρκικά παράλια στην Ιταλία, αντί του ποσού των 8.000 - 9.000 € κατ’ άτομο, εκθέτοντας παράλληλα τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο. Το ιστιοφόρο σκάφος, κατόπιν διάσωσης και περισυλλογής των αλλοδαπών, βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων διακινητών και σε άλλες υποθέσεις, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.