Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υγειονομικοί μετανάστες οι ασθενείς της Κέρκυρας

Νοσοκομείο Κέρκυρας
06 Οκτωβρίου 2022 / 09:12

Πάνω από 300 διακομιδές έγιναν το 2021 από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν εν έτει 2022 εκατοντάδες ασθενείς και οι οικογένειες τους από την Κέρκυρα, καθώς ελλείψει ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και γιατρών ειδικοτήτων γίνονται υγειονομικοί μετανάστες προς τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές για να λάβουν την περίθαλψη και τη θεραπεία που δεν μπορούν να έχουν εδώ.

Καρκινοπαθείς που χρειάζονται ακτινοθεραπεία, καρδιολογικά περιστατικά που χρίζουν στεφανογραφίας ή τοποθέτησης μόνιμου βηματοδότη, νεογνά με αναπνευστικά ζητήματα ακόμη και εγκυμονούσες αναγκάζονται να μεταβούν εκτός Κέρκυρας με ότι αυτό σημαίνει για εκείνους σε κόστος και ταλαιπωρία.

ΕΚΑΒ με τρία ασθενοφόρα

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 300 είναι τα περιστατικά που διακομίστηκαν από το Νοσοκομείο Κέρκυρας προς άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα με όλα τα διαθέσιμα μέσα (ασθενοφόρα, πλωτό σκάφος λιμενικού, αεροδιακομιδές) την προηγούμενη χρονιά.

Τα 200 περίπου αφορούσαν σε διακομιδές με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε βάρδια του ΕΚΑΒ υπάρχουν τρία μόλις ασθενοφόρα που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε όλο το νησί και οπωσδήποτε η απουσία έστω και ενός δημιουργεί πρόβλημα.

Σύμφωνα μάλιστα με εργαζομένους του ΕΚΑΒ η ανάγκη για δημιουργία βάσης στη Β. Κέρκυρα είναι αναγκαία, όπως φάνηκε και από τα τελευταία τραγικά γεγονότα στην περιοχή.

Ιατρικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι στην πλειοψηφία τους, ποσοστό 70% - 80%, αφορούν σε καρδιολογικά και νεογνολογικά –παιδιατρικά περιστατικά και το υπόλοιπο 20% - 30% σε χειρουργικά και άλλα.

Χωρίς αιμοδυναμικό εργαστήριο

Στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου, που αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από τρεις γιατρούς που καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανταπεξέλθουν αλλά και να βγάλουν τις εφημερίες, δεν υπάρχει αιμοδυναμικό εργαστήριο αλλά ούτε και το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό (καρδιοχειρούργος, θωρακοχειρούργος, καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος) για να υποστηριχθούν στεφανιογραφίες, στεντ, αγγειοπολαστικές, εμφυτεύσεις μόνιμων βηματοδοτών και άλλες επεμβατικές διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις.

Επακόλουθο, να υπάρχει πρόβλημα στη νοσηλεία, όταν προκύπτει περιστατικό με οξύ έμφραγμα, με τους ασθενείς αναγκαστικά να μεταφέρονται είτε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είτε με το πλωτό του λιμενικού και λιγότερα συχνά με αεροδιακομιδή (προτάσσεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των περιστατικών και την άμεση επέμβαση)προς άλλα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική χάνοντας όμως πολύτιμο χρόνο.

Αιμοδυναμικά εργαστήρια πάντως έχουν αρχίσει να αποκτούν σιγά σιγά κάποια περιφερειακά νοσοκομεία όπως είναι της Χίου και της Ρόδου και όπως υποστηρίζουν γιατροί θα μπορούσε να ξεκινήσει εδώ και η ανάλογη διαδικασία για αγορά μηχανήματος μέσω του ΕΣΠΑ και την προκήρυξη θέσης γιατρού.

Καρκινοπαθείς

Υγειονομικοί μετανάστες αναγκαστικά γίνονται και αρκετοί από τους καρκινοπαθείς ,καθώς δεν υπάρχει Τμήμα – Μονάδα Ακτινοβολιών στο ΓΝΚ, για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Το Τμήμα αυτό για να μπορέσει να λειτουργήσει πρέπει να εξυπηρετεί περιοχή με πληθυσμό 200.000 κατοίκων, ωστόσο με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021 οι μόνιμοι κάτοικοι στην ΠΕ Κέρκυρας ανέρχονται μόλις στους 99.847.

Στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας του ΓΝΚ που στελεχώνεται από την ογκολόγο και τρεις νοσηλεύτριες (μια εξ αυτών είναι η προϊσταμένη) γίνονται μόνο οι χημειοθεραπείες. Η πιο κοντινή λύση για την ακτινοθεραπεία είναι τα Γιάννενα.

Ωστόσο ειδικά το χειμώνα που πολλές φορές τα πλοία δεν μπορούν να ταξιδέψουν λόγω καιρού προς την Ηγουμενίτσα, δεν λείπουν εικόνες με ασθενείς να μην μπορούν να μεταβούν εγκαίρως για τη θεραπεία τους σε βάρος όμως της υγείας τους.

Πέραν της ταλαιπωρίας όμως εξαντλούνται και οικονομικά, αφού μόνο τα έξοδα του ταξιδιού είναι απαγορευτικά. Αν και δεν υπάρχει επίσημο μητρώο νεοπλασιών, εκτιμάται ότι οι ασθενείς της συγκεκριμένης κατηγορίας αριθμούν τους 1.000 στην Κέρκυρα, εκ των οποίων το 30% - 40% αυτών χρειάζεται ακτινοθεραπεία.

Όσον αφορά πάντως τη θεραπεία ασθενών εντός του νοσοκομείου Κέρκυρας ακόμη και δύσκολα περιστατικά που χρειάζονται υψηλού κόστους φάρμακα υποστηρίζονται πλήρως από τη διοίκηση του ΓΝΚ σύμφωνα με την ογκολόγο Άννα Μουζακίτη.

Δεν έρχονται

Ακόμη πάντως και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να υπήρχε στο ίδρυμα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να έρθουν για να στελεχώσουν το νοσοκομείο παρά και τα κίνητρα που δίνονται. Με τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών να παραμένουν καθηλωμένους εδώ και χρόνια, τα αυξημένα κόστη διαμονής και συντήρησης μιας οικογένειας λειτουργούν αποτρεπτικά για την πλειοψηφία αυτών.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ