Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψηφιακή έκθεση με τίτλο: Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή

Αναγνωστική Εταιρία
05 Οκτωβρίου 2022 / 17:25
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η εν λόγω ψηφιακή έκθεση αποσκοπεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές της παρουσίας των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνει την ανάρτηση της επετειακής ψηφιακής έκθεσης με τίτλο «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή», η οποία χρηματοδοτήθηκε και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπονήθηκε από μια ομάδα νέων επιστημόνων.

Η εν λόγω ψηφιακή έκθεση αποσκοπεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές της παρουσίας των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα, μέσα από έξι θεματικές ενότητες. Επίσης, η έκθεση παρουσιάζει τέσσερα ειδικά αφιερώματα που συσχετίζονται με το μείζον αυτό ιστορικό γεγονός. Βασικός άξονας που διατρέχει όλη την έκθεση είναι οι μαρτυρίες τόσο των προσφύγων, όσο και των απογόνων τους. Για τον λόγο αυτό οι μαρτυρίες αναδεικνύονται σε «εκθέματα», τα οποία μας μεταφέρουν τα βιώματα και τις εμπειρίες των πρωταγωνιστών, αλλά και τα συναισθήματα των απογόνων τους. Παράλληλα, παρουσιάζονται αρχειακά τεκμήρια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό - αρκετά για πρώτη φορά - από αρχειακούς φορείς και ιδιωτικές συλλογές.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ενός χρόνου προετοιμασίας, έρευνας και τεκμηρίωσης, πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

- Συλλέχθηκαν 50 συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας από απογόνους β΄ και γ΄ γενιάς. Οι μαρτυρίες αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά απογόνους που ζουν μόνιμα στην Κέρκυρα, αλλά υπήρξε φροντίδα για τη συλλογή μαρτυριών και από άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν οριστικά πολλοί πρόσφυγες που είχαν περάσει αρχικά από την Κέρκυρα. Οι μαρτυρίες αυτές εγκαινιάζουν το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

- Εντοπίστηκε ένας σημαντικός αριθμός μαρτυριών (δημοσιευμένων ή ηχογραφημένων) προσφύγων που έζησαν ή πέρασαν από την Κέρκυρα.

- Η ερευνητική ομάδα επισκέφθηκε ή επικοινώνησε με πάνω από 25 φορείς / ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και συνέλεξε πολύτιμο αρχειακό υλικό. Κάποια από αυτά τα τεκμήρια, ως τώρα ήταν εντελώς άγνωστα.

-Αντίστοιχα, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό συλλέχθηκε από δεκάδες ιδιωτικές συλλογές.

Βασικός στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι η ανάδειξη και η διάσωση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προφορική ιστορία και τα αρχειακά τεκμήρια αξιοποιούνται από κοινού για να αναδείξουν αφενός τα ιστορικά γεγονότα καθεαυτά, αφετέρου την πρόσληψή τους από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές ή τους απογόνους τους, ιχνηλατώντας με τον τρόπο αυτό το ιστορικό τραύμα ως τις μέρες μας.

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της σε όλους όσοι δέχτηκαν να μοιραστούν την ιστορία της οικογένειάς τους ή αρχειακά τεκμήρια, καθώς και στο προσωπικό και τις Διοικήσεις όλων των φορέων και ιδρυμάτων για την άμεση ανταπόκρισή τους στα αιτήματά μας και την πολύτιμη βοήθεια. Επίσης, η Δ.Ε. ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου κ. Ευστάθιο Πουλιάση και όλη την ερευνητική ομάδα για το εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο έργο τους.

 Η ψηφιακή έκθεση είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά στο παρακάτω link:

www.refugees-to-ionio1922.eu

Η ομάδα έργου:

Ευστάθιος Πουλιάσης (επιστημονικός υπεύθυνος)

Σπύρος Γαούτσης, Μάγια Χαραλαμποπούλου, Παναγιώτης Μηλιώνης, Γεωργία Λαζαρίδου, Δημήτρης Μουζακίτης, Λίλιαν Κυπριζόγλου (μέλη ερευνητικής ομάδας)

Δημήτρης Ζυμάρης,  Κωνσταντίνος Καρδάμης, Κωνσταντίνος Λιντοβόης (μέλη συμβουλευτικής επιτροπής Αναγνωστικής Εταιρίας)

Έλενα Λουκά (Μηχανικός Λογισμικού)

Ευαγγελία Καζαντινού (μεταφράστρια)

Σοφία Φεγγούλη (γραμματειακή υποστήριξη)

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.