Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαρίνα Γουβιών: Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή για τα αίτια της φωτιάς

Μαρίνα Γουβιών
08 Σεπτεμβρίου 2022 / 10:37

Η θαλάσσια ρύπανση περιορίστηκε εντός του πλωτού αντιρρυπαντικού φράγματος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα αίτια της σοβαρής πυρκαγιάς στη Μαρίνα Γουβιών που κατέστρεψε τέσσερα σκάφη, ερευνά το Ανακριτικό του Λιμενικού. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα σκάφος και επεκτάθηκε μέσα σε ελάχιστα λετπά, σε άλλα τρία, λόγω των εύφλεκτων υλικών. Η αρχική εκτίμηση που εκφράζεται από επαγγελματίες είναι ότι η εστία ήταν μηχανολογική βλάβη στο σκάφος το οποίο ήταν κλεισμένο επι μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Παρά τη σοβαρότητα και την ένταση της φωτιάς, δεν υπήρξε τραυματισμός. Όπως πιστοποίησαν και οι ιδιοκτήτες, δεν υπήρχε κόσμος μέσα στα πλοία. Παράλληλα απομακρύνθηκαν εγκαίρως περίπου 20 ακόμα σκάφη. Περιορισμένες ζημιές αναφέρθηκαν σε κάποια που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση.



Πλέον, μετά την αρχική έκθεση - αυτοψία της Πυροσβεστικής, η διαδικασία της προανάκρισης βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Λιμενικής Αρχής. 
Όπως δήλωσε στην "Ε" ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Δημήτρης Γεωργανάς, η κινητοποίηση τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της ομάδας πυροπροστασίας της Μαρίνας Γουβιών ήταν άμεση και συντονισμένη.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση

Ευνοϊκή συγκυρία αποτέλεσε ότι μόλις 1,5 μήνα πριν, είχε πραγματοποιηθεί άσκηση πυροπροστασίας και κατάρτισης επαγγελματιών και προσωπικού, ενώ όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κέρκυρας ο Διευθυντής της μαρίνας Κώστας Καραμπάτσος, η λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών ελέγχεται σε μηνιαία βάση και δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα. 

Για την αποτροπή της ρύπανσης τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα για να εμποδίσει τη διαφυγή και διασπορά πετρελαιοειδών και σωματιδίων της καύσης προς τη θάλασσα, τα οποία περιορίστηκαν εντός του φράγματος.  

Τα τέσσερα σκάφη που καταστράφηκαν ολοσχερώς και βυθίστηκαν, όσο και τα υπολείμματα της καύσης θα απομακρυνθούν άμεσα από ειδικούς δύτες. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ