Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

9ο Δημοτικό Κέρκυρας: Εργασίες στο παρά πέντε της νέας σχολικής χρονιάς

9ο Δημοτικό
24 Αυγούστου 2022 / 14:41

Εις γνώσιν του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας τα ανοιχτά μέτωπα του σχολείου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πάρα πέντε της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησαν οι απαιτούμενες εργασίες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, προκειμένου να μπορέσει να υποδεχθεί με ασφάλεια τους μαθητές στις 12 Σεπτεμβρίου.

Τα ανοιχτά μάλιστα «μέτωπα» που αντιμετωπίζει ήρθαν εις γνώσιν του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας μετά από πρωτοβουλία του πρώην Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρ. Άνθη που κοινοποίησε σχετικό έγγραφο του Συλλόγου Διδασκόντων.

Οι αδυναμίες και οι ελλείψεις του διδακτηρίου καταγράφηκαν από τον Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται πριν τη λήξη του σχολικού έτους. Στα «μελανά» σημεία καταγράφονται προβλήματα που αφορούν τις κτιριακές υποδομές, την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας και την υγιεινή των χώρων με την επίλυση αυτών να θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να ανοίξει τις πύλες του το νέο διδακτικό έτος.

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής: Η επιφάνεια της αυλής του σχολείου είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση με αποτέλεσμα τον συχνό τραυματισμό των μαθητών. Επισκευή τουαλετών μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω παλαιότητας και βλαβών. Κολώνα και τοίχοι αιθουσών διαβρωμένοι που χρήζουν ελέγχου. Παράθυρα ξύλινα και διαβρωμένα που χρειάζονται αντικατάσταση για λόγους ασφάλειας. Τα παράθυρα του ισόγειου και πρώτου ορόφου χρειάζονται προστατευτικά κάγκελα . Τα κάγκελα της εσωτερικής σκάλας χρειάζονται προστατευτικές προεκτάσεις. Ύπαρξη αμιάντου στην στέγη της αποθήκης. Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν καθώς χρειάζονται νέες καλωδιώσεις για να στηρίξουν τον εξοπλισμό του σχολείου και τις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις. Ο πρώτος όροφος δεν έχει έξοδο κινδύνου. Έλλειψη πιστοποιητικού Πυρασφάλειας. Βελτίωση της οδικής σήμανσης, καθώς η είσοδος – έξοδος του σχολείου βρίσκεται σε κεντρική οδό πολύ μεγάλης κυκλοφορίας.

Σε μισθωμένο χώρο

Το εξαθέσιο διδακτήριο, των 130 μαθητών, λειτουργεί σε μισθωμένο κτίριο (Αλ.Παναγούλη 19) ιδιοκτησίας της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και υπεύθυνης για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Ηλία Μπουργουτζή, η σύμβαση, όπου προβλέπονται όλες οι προϋποθέσεις λειτουργίας του σχολείου ( π.χ. εκτέλεση εργασιών) έληξε το 2013 και από τότε δεν έχει ανανεωθεί, παρά δίνονται σιωπηρές παρατάσεις.

«Το σχολείο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει φέτος με τους όρους που είχαμε την προηγούμενη χρονιά. Κατέρρευσαν οι αποχετεύσεις του σχολείου και γεμίζαμε βοθρολύματα, ενώ εξυπηρετούμασταν σε γειτονικό σπίτι. Τα ηλεκτρολογικά του σχολείου επειδή αυξήθηκαν τα φορτία από τους υπολογιστές και άλλα μηχανήματα δεν μπορούσαν να αντέξουν και υπήρχε κίνδυνος φωτιάς.



Ο Σύλλογος Γονέων ενημέρωσε το δήμο ότι το σχολείο με αυτή την συνθήκη δε θα μπορέσει να ανοίξει. Ο δήμος εν συνεχεία έστειλε εξώδικο στην Καθολική Αρχιεπισκοπή. Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος αιφνιδιάστηκε από τα προβλήματα που είδε», ανέφερε ο ίδιος.

Ξεκίνησαν οι εργασίες

Οι απαιτούμενες εργασίες που θα επιτρέψουν το ασφαλές άνοιγμα του διδακτηρίου έχουν αρχίσει να εκτελούνται από την Καθολική Αρχιεπισκοπή εδώ και μια εβδομάδα, με το χρόνο πάντως να μετρά αντίστροφα για την ημέρα του Αγιασμού.




«Έχουν μπει νέοι πίνακες για τα ηλεκτρικά του σχολείου και την σωστή κατανομή των φορτίων, ανακατασκευάζονται πλήρως οι τουαλέτες και φτιάχνονται νέες αποχετεύσεις για να μπουν στο δίκτυο, ενώ δρομολογείται η απομάκρυνση του αμιάντου. Είμαστε σε καλό δρόμο», σχολίασε ο κ. Μπουργουτζής επισημαίνοντας ότι το σχολείο δεν υπήρχε περίπτωση να ανοίξει με την απειλή της πυρκαγιάς και τους ανοιχτούς βόθρους.

Για το θέμα μάλιστα εκλήθη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου να ορίσει τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν στο σχολείο, με βάση τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο του Συλλόγου Διδασκόντων.

Κομβικό σημείο πάντως για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος θεωρείται η υπογραφή νέας σύμβασης, η οποία θα εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας του σχολείου .

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ