Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο φουλ οι προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά

Βραγκανιώτικα
05 Αυγούστου 2022 / 14:59

Τις πύλες τους αναμένεται να ανοίξουν δυο νέα σύγχρονα διδακτήρια, το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας και το Σχολικό Κέντρο στα Βραγκανιώτικα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα διδακτήρια της Κέρκυρας. Μάλιστα μετά από χρόνια αναμονής, δυο νέα σύγχρονα σχολεία, το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας στην περιοχή των Παγκρατέϊκων και το Σχολικό Κέντρο στα Βραγκανιώτικα, αναμένεται να ανοίξουν επιτέλους τις πύλες τους για να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς «αποσυμπιέζοντας» κατά ένα μέρος το τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης στο νησί.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρο Αγγελόπουλο το μόνο που απομένει στο νέο σχολικό συγκρότημα του 4ου ΓΕΛ Κέρκυρας είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ζήτημα που ωστόσο σύντομα αναμένεται να διευθετηθεί. «Πέρα από αυτό δεν υπάρχει κάποια άλλη εκκρεμότητα για το σχολείο», διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Αγγελόπουλος.

Στα Βραγκανιώτικα
Όσον αφορά την λειτουργία του Σχολικού Κέντρου στα Βραγκανιώτικα, εφόσον ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που εκκρεμούν για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου στάθμευσης των λεωφορείων αλλά και μικροεπεμβάσεων στον αύλειο χώρο (τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων) το νέο υπερσύγχρονο διδακτήριο θα δοθεί προς χρήση.



Όπως διευκρίνισε μάλιστα στην «Ε» ο κ. Αγγελόπουλος, ακόμη κι αν το διδακτήριο δεν είναι έτοιμο για τον Αγιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου, οπωσδήποτε θα ανοίξει μέσα στη χρονιά. «Πρόθεση του δήμου Νότιας Κέρκυρας, του Συλλόγου Γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι να ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα σχολική μονάδα.
Έχουμε ένα κτίριο – κόσμημα και δε θέλουμε να κρατάμε τα παιδιά

Στο νέο σχολικό συγκρότημα θα μεταφερθεί το Δημοτικό Σχολείο Μελιτειέων που εξυπηρετεί μαθητές από το Χλωμό, τα Μωραΐτικα, τη Μεσογγή, τη Στρογγυλή και τα Βραγκανιώτικα. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο το σχολείο θα εξοπλιστεί με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος θα παραδοθεί αφότου εγκατασταθούν οι μαθητές. Μέχρι τότε θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος του δημοτικού. σε άλλους χώρους που έχουν μετατραπεί σε σχολεία», ανέφερε ο ίδιος.

Επικίνδυνα σημεία

Όπως ωστόσο επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αντώνης Κουρσάρης, υπάρχουν σημεία που είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν κιγκλιδώματα για λόγους ασφαλείας των μαθητών. «Υπάρχουν τζάμια α' ορόφου και αν δε μπουν κιγκλιδώματα μπορεί εύκολα ένα παιδί να πηδήξει από ύψος 3-4 μέτρα. 
Κιγκλιδώματα είναι επίσης απαραίτητα στην είσοδο του σχολείου, για να μην γίνει ατύχημα».







Προκάτ και φέτος 

Πάντως και φέτος δε θα λείψουν εικόνες με μαθητές που θα παρακολουθούν μαθήματα σε αίθουσες προκάτ. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ Κέρκυρας, η λύση αυτή θα «υιοθετηθεί» όπως και πέρσι, για το παράρτημα του 12ου νηπιαγωγείου και του νηπιαγωγείου Μαντουκίου στο χώρο των Γενικών Λυκείων, του 7ου νηπιαγωγείου (δυο αίθουσες στην αυλή του 7ου Δημοτικού), του νηπιαγωγείου Ποταμού και του νηπιαγωγείου στα Κανάλια.

Βιβλία και κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό

Στο μεταξύ, όλα σχεδόν τα σχολικά εγχειρίδια τόσο για τα δημοτικά όσο και για τα γυμνάσια και τα λύκεια βρίσκονται στις θέσεις τους, ώστε να παραδοθούν στους μαθητές την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων. Όσον αφορά τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ένα μέρος αυτών θα καλυφθεί από τους 8.487 μόνιμους διορισμούς που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία όλης της χώρας.

Ειδικότερα στην Κέρκυρα διορίστηκαν στην πρωτοβάθμια 128 εκπαιδευτικοί και στη δευτεροβάθμια 35 και επιπλέον μουσικοί ΤΕ. «Μαζί με τους περσινούς διορισμούς φτάνουμε πανελλαδικά τις 25.000 μόνιμες προσλήψεις. Ωστόσο δεν είναι πλήρεις οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς. Εκτιμάμε ότι μαζί με την α’ προκήρυξη αναπληρωτών που αναμένεται τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου να καλυφθούν οι κενές θέσεις στην Κέρκυρα σε ποσοστό που ξεπερνάει το 95%», εξήγησε ο κ. Αγγελόπουλος διευκρινίζοντας ότι τα κενά στους αναπληρωτές δεν έχουν βγει ακόμη.

Διευρυμένο ολοήμερο

Από φέτος πάντως ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του διευρυμένου ολοήμερου στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με αναβαθμισμένο πρόγραμμα μέχρι τις 5:30 μ.μ. (αντί 4 μ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα). Στην Κέρκυρα θα λειτουργήσουν κατ’ αυτό τον τρόπο 36 διδακτήρια (συμπεριλαμβανομένων και των Παξών), εκ των οποίων τα 14 είναι νηπιαγωγεία και τα 22 δημοτικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελόπουλος υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών σε αυτά, που ενδεχομένως αγγίξουν τις 3.500 σε όλη τη χώρα. Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν την έναρξη των μαθημάτων, από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων. Η πρόσβαση όλων των μαθητών στο διευρυμένο ολοήμερο είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα κριτήριο συμμετοχής.

Ερωτηματικά

Ωστόσο, αν και ο νέος θεσμός που εγκαινιάζεται με στόχο την προσέγγιση του σχολικού με το εργασιακό ωράριο των γονέων αλλά και του ελεύθερου χρόνου στο σπίτι για τα παιδιά, εφόσον η μελέτη ολοκληρώνεται στο σχολείο, προκύπτουν ερωτηματικά στην εφαρμογή του, λόγω των ελλιπών υποδομών. «Οι ώρες που θα μένουν οι μαθητές είναι πάρα πολλές και εκ προοιμίου υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες. Δεν θα είναι πάντως υποχρεωτική τόσο η παρακολούθηση του διευρυμένου προγράμματος όλες τις ημέρες όσο και η ώρα αποχώρησης. Θα υπάρχει ευελιξία. Δεν έχουμε άριστες εγκαταστάσεις για την ξεκούραση των παιδιών και ιδίως των μικρών μαθητών», διευκρινίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Αναφορικά με την κάλυψη των σχολείων αυτών στο ζήτημα της καθαριότητας ανέφερε ότι ο δήμος Κ. Κέρκυρας προτίθεται με ιδίους πόρους να μετατρέψει σε εξάωρες τα 2/3 των καθαριστριών που θα προσλάβει για τα σχολεία.

Η πρόσκληση για την πρόσληψη 108 ατόμων (78 πλήρους απασχόλησης και 30 μερικής) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου «τρέχει» από τις 25 Ιουλίου, ενώ οι αιτήσεις λήγουν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου. Όπως πάντως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για το προσωπικό που νοσεί ή απουσιάζει, καθώς πέρσι δεν έλειψαν περιπτώσεις που ολοήμερα ανέστειλαν τη λειτουργία τους επειδή δεν είχαν κάλυψη στον τομέα της καθαριότητας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ