Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προσκύνημα στο όρος Παντοκράτωρ (ΦΩΤΟ)

Μοναστήρι του Παντοκράτορα
01 Αυγούστου 2022 / 13:56

Το Μοναστήρι του Παντοκράτορα ανοίγει τις θύρες και φέτος, για όσους αποτολμήσουν την ανάβαση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρώτη Αυγούστου, το Μοναστήρι του Παντοκράτορα στο ομώνυμο όρος, ανοίγει τις θύρες του.  Για έξι μέρες, οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να αποτολμήσουν την ανάβαση του δύσβατου ανηφορικού δρόμου προς την «στέγη του νησιού».



Τα παλιότερα χρόνια τα αφιερώματα ήταν σε χρυσάφι και ασήμι

Αν κάποιος ανέβει στο όρος Παντοκράτωρ, τοποθετεί εαυτόν στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Εκεί στα 906 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, είναι χτισμένο πανάρχαιο μοναστήρι του Υψηλού Παντοκράτορα. Βάση των ιστορικών στοιχείων, οικοδομήθηκε προ του έτους 1344.  Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιος Σωκρακίτης, με το όνομα Σελάρης, ανέβηκε στην κορυφή, όπου ανακάλυψε πέτρινη πλάκα που πάνω της είχε χαραγμένη της εικόνα της Μεταμόρφωσης και οδηγίες για την ανέγερση ναού. Σύμφωνα με την παράδοση, μάζεψε τους κάτοικους των δέκα γειτονικών χωριών και τους ανακοίνωσε το θεϊκό σημάδι. Οι κάτοικοι των χωριών:  Όρος, Σινιές, Περίθεια, Λάυκι, Στρινίλας, Επίσκεψη, Ομαλή, Σγουράδες, Σπαρτίλας, Ζυγός και Σωκράκι ανέλαβαν τα έξοδα και προσέφεραν μάστορες και εργάτες για να οικοδομήσουν το ναό. Έκτοτε, αυτά τα χωριά έχουν ως χρέος τους τη μέριμνα του μοναστηριού, καθεστώς που ισχύει έως και τις μέρες μας.


Το μοναστήρι του Παντοκράτορα οικοδομήθηκε προ του έτους 1344


Με αφετηρία την πρώτη Αυγούστου, Επί έξι μέρες, το μοναστήρι μένει για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ανοιχτό και προσβάσιμο για τους πιστούς. Παράλληλα ξεκινούν οι παρακλήσεις προς την Παναγία. Ο ναός λειτουργεί από νωρίς το πρωί με τον Όρθρο. Οι λειτουργίες συνεχίζονται με την Θεία Λειτουργία και κλιμακώνονται με την λειτουργεία της Παράκλησης το απόγευμα και του Εσπερινού. Οι πιστοί αφήνουν αναθήματα στην εικόνα της Μεταμόρφωσης που κοσμεί το ναό. Τα παλιότερα χρόνια τα αφιερώματα ήταν σε χρυσάφι και ασήμι. Πλέον όμως, πολλοί αρκούνται και στα επιχρυσωμένα αφιερώματα.


Από πρώτη Αυγούστου, για έξι μέρες, το μοναστήρι μένει για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ανοιχτό


Παράλληλα με τις θρησκευτικές λειτουργίες, ο χώρος σφύζει από παραδοσιακούς μικροπωλητές που ανεβαίνουν στην κορυφή του βουνού και συντηρούν εμπορικούς πάγκους για όλο το διάστημα του εξαήμερου που διαρκεί το προσκύνημα. 




Σύμφωνα με τον Πατέρα Ιωάννη Σαλβάνο, που είναι ο υπεύθυνος εφημέριος για το μοναστήρι,Η μεταμόρφωση είναι ένα από τα πέντε σημαντικά ορόσημα στην ευαγγελική αφήγηση της ζωής του Ιησού, ενώ τα άλλα είναι η Βάπτιση, η Σταύρωση, η Ανάσταση και η Ανάληψη. το έθιμο του προσκυνήματος χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από τα παλιά χρόνια, κάθε τέτοια εποχή, πιστοί από όλο το νησί έπαιρναν το μακρύ και κοπιαστικό δρόμο της ανάβασης στο όρος.  Μάλιστα, στο παρελθόν, καθώς δεν υπήρχε ο σημερινός δρόμος και τα μέσα,  ο μόνος τρόπος που μπορούσε κάποιος να ανεβεί στην κορυφή ήταν καβάλα σε κάποιο γαϊδουράκι ή μουλάρι. Πολλοί πιστοί δε, όταν είχαν κάνει τάμα στην Παναγία, ανέβαιναν στο βουνό με τα πόδια. Όπως μας πληροφορεί ο Πάτερ Ιωάννης, αυτό το έθιμο κρατά μέχρι τις μέρες μας. Ανεκδοτολογικά μας ανέφερε την περίπτωση γυναίκας από το Ζυγό, που λόγω τάματος, επί δέκα χρόνια έκανε τη διαδρομή από το Ζυγό στην κορυφή του όρους, στα γόνατα.