Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Nαοί και πανηγύρια του Αη Λιά ανά την Κέρκυρα (ΦΩΤΟ)

Αη Λιας
19 Ιουλίου 2022 / 14:23

Oδηγός εορτασμών και λατρευτικών τόπων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέσα στο κατακαλόκαιρο γιορτάζει ο Αη Λιάς και η γιορτή του συνοδεύεται από ορειβασία και πανηγυρικές εκδηλώσεις. Η Ενημέρωση επικοινώνησε με την Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, προκειμένου να πληροφορηθούμε τον αριθμό και την θέση των ναών αφιερωμένων στη λατρεία του Προφήτη Ηλία, καθώς και τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται κάθε 20 Ιουλίου στη γιορτή του αγίου.


Η του αγίου λατρεία ταυτίστηκε από νωρίς με τόπους κοντά στα επουράνια, τις κορυφές των λόφων και των βουνών

Τις 20 Ιουλίου εορτάζει μια μείζονα μορφή της βιβλικής παράδοσης, ένας προφήτης που έγινε άγιος και στη χώρα μας συνδέθηκε με την αλλοτινή επικράτεια του Διός, τις κορυφές των βουνών. Σύμφωνα με τον λαογράφο Γεώργιο Μ. Μπόντα, για τον Προφήτη Ηλία υπάρχει η παράδοση ότι αρχικά ήταν ναύτης που δεινοπάθησε στα πέλαγα. Έψαξε μέρος που να μην γνωρίζει ο κόσμος την θάλασσα και τη ναυτοσύνη. Με ένα κουπί ανά χείρας διέσχισε τη χώρα μέχρι που τελικά βρήκε το πιο απομακρυσμένο μέρος. Στις κορυφές των βουνών απάντησε ανθρώπους που δεν είχαν ξαναδεί κουπί. Έτσι και εκεί εγκαταστάθηκε. Εκτός των άλλων, ο Αη Λιάς θεωρείται βροχοποιός. Για το λόγο αυτό, η λατρεία ταυτίστηκε από νωρίς με τόπους κοντά στα επουράνια, τις κορυφές των λόφων και των βουνών της Ελλάδας. Τέτοιες μέρες, οι πιστοί, ακόμα και οι «οκνηροί τη σάρκα», ανεβαίνουν συχνά δυσθεώρητα ύψη,  μέσα από κακοτράχαλες διαδρομές΄. Δηλώνουν έτσι, δια του μαρτυρίου τους, την πίστη τους στον Άγιο.

Στην Κέρκυρα, δεν υπάρχει ύψωμα ή βουνοκορφή δίχως το ασβεστωμένο εκκλησάκι, του  άγιου της βροχής:


Στο Σπαρτύλα βρίσκει κανείς ένα καλαίσθητο μικρό ναό.



Ένα άλλο μέρος που απαντάμε εξωκλήσι του Αη Λιά στην Κέρκυρα είναι η Παλαιοκαστρίτσα.
 
Στην Κεντρική Κέρκυρα έχουμε φυσικά το ναό στην Άνω Κορακιάνα, που συνδέεται με μια παράξενη ιστορία αρχαιοκαπηλίας. Σημαντικό έργο εκκλησιαστικής τέχνης είχε κλαπεί από τον ναό και όταν τελικά βρέθηκαν οι αρχαιοκάπηλοι, το έργο δεν επέστρεψε ποτέ πίσω στην Κέρκυρα.






Εκκλησάκι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία απαντάμε και στο χωριό Καλαφατιώνες, στη Μέση Κέρκυρα.


Το ορεινό χωρίο των Αγίων Δέκα έχει το δικό του Αη Λια. Είναι ένα μικρό εκκλησάκι, κοντά στο μοναστήρι του Παντοκράτορα, στην κόψη μεγάλου γκρεμού που κοιτάει Νοτιοδυτικά προς την Αδριατική.



 
Η θέση που είναι χτισμένο το εκκλησάκι προσφέρει πανοραμική θέα της γύρω περιοχής.




Στην Νοτιοδυτική Κέρκυρα, στο χωριό Παυλιάνα συναντάμε το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του όρους Παυλιάνας.

Ο ναός στην κορυφή του βουνού της Παυλιάνας είναι μια σχετικά πρόσφατη πέτρινη κατασκευή.

Οι Παξοι τιμούν και αυτοί με την σειρά τους τον άγιο και διοργανώνουν  σπουδαίο πανηγύρι κάθε χρόνο, τις 20 του μηνός στη Λάκκα.



Λάκκα, πανηγυρικοί εορτασμοί κάθε χρόνο στη γιορτή του αγίου
 
Ένα άλλο μεγάλο πανηγύρι λαβαίνει χώρα, στους Κουναβάδες. Χωριό κοντινό στους Μαγουλάδες που μαζεύει κόσμο από όλη την περιοχή. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν δύο μέρες, Τρίτη 19 με Τετάρτη 20/07.

 
  Συμμετέχει η λαίκή ορχήστρα Φαίακες.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Περίθειας, για άλλη μια χρονιά διοργανώνει το πανηγύρι του Αη Λιά, στο χωριό της Παλιάς Περίθειας, στον ναό που υπάρχει εκεί.


Ο ναός του Αη Λιά 
 
Από την πλευρά της Δυτικής Κέρκυρας, το χωριό Γιαννάδες κάνει κάθε χρόνο πανηγύρι στην γιορτή του αγίου.




Τέλος από τις εορταστηκές εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Σπαρτύλας και το όμορφο εκκλησάκι του.