Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αγιάτρευτη η «πληγή» των σωρών από ογκώδη αντικείμενα

Απορρίμματα
15 Ιουλίου 2022 / 10:24

Καναπέδες, είδη υγιεινής, κουφώματα, συσσωρευμένα από μέρες στην Εθν. Λευκίμμης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συσσωρευμένα κάθε λογής ογκώδη αντικείμενα βρίσκονται από μέρες σε κάδους επί της Εθν. Λευκίμμης, απέναντι από μεγάλο σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό, δεν αποτελεί καν είδηση.

Χωρίς ενδοιασμούς και παρά τις συχνές εκκλήσεις από την Υπηρεσία Καθαριότητας, ορισμένοι ασυνείδητοι πολίτες εξακολουθούν να ξεφορτώνονται τα παλιά τους έπιπλα, οικιακά είδη ή απομεινάρια ανακαίνισης, δίπλα στους κάδους απορριμμάτων. 

Οι φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, είναι ένα μικρό μόνον δείγμα παρόμοιων εικόνων σε όλο το νησί, οι οποίες κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  




Όπως αναφέρει ο αναγνώστης της "Ε", οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες την Πέμπτη 14/07/2022, πρωινές ώρες. Το σημείο είναι στην περιοχή του ραφιοφωνικού Σταθμού, κοντά στα Τρία Γεφύρια, στο parking που υπάρχει έναντι από γνωστή αλυσίδα super market. 

«Είναι μία κατάσταση η οποία έχει ξεκινήσει να δημιουργείται εδώ και πολλές ημέρες (σχεδόν εβδομάδες), με αποτέλεσμα σήμερα πλέον να έχει μαζευτεί ένας τεράστιος όγκος σκουπιδιών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν άμεση ευθύνη, καθώς οι κάδοι που βρίσκονται στο σημείο αδειάζονται καθημερινά (το γνωρίζω καθώς περνάω κάθε πρωί από το σημείο για να κατέβω για δουλειά, και κάθε μεσημέρι για να γυρίσω σπίτι), και αφενός τα σκουπίδια που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι τοποθετημένα εκτός κάδων, αφετέρου τα ογκώδη που κάποιοι ασυνείδητοι έχουν αφήσει εκεί (καναπέδες, καρέκλες, παλιά κουφώματα, σπασμένα είδη υγιεινής) δεν μπορεί φυσικά να τα συλλέξει το απορριμματοφόρο»
.

Η απόρριψη των ογκωδών αντικειμένων

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Υπηρεσία Καθαριότητας, οι πολίτες που έχουν απορριμμάτα με μεγάλο όγκο οφείλουν:

Α) να επικοινωνούν με την  υπηρεσία στην 5-ψηφια τηλεφωνική γραμμή 15601, από τις 08:00 έως τις 14:30 προκειμένου να παραλαμβάνονται κατόπιν συνεννόησης οι ηλεκτρικές συσκευές. Να μην απορρίπτονται σε σωρούς.

Β) επίσης στο 15601 να επικοινωνούν οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταλύματα, προκειμένου να τους υποδειχθεί ο χώρος στον οποίο θα μπορούν να οδηγούν παλαιά στρώματα κλπ συναφή ξενοδοχειακά είδη (κλινοσκεπάσματα κλπ).

Γ) τα ογκώδη (κλαδιά, παλιά έπιπλα κλπ) να οδηγούνται κατόπιν συνεννόησης  στο ΧΥΤΑ, (τηλ. 2661099701 – 2661047520) προκειμένου να γίνει η επεξεργασία τους.

Δ) απαραίτητα, τα απόβλητα από οικοδομικές εργασίες (ΑΕΚΚ) να οδηγούνται στις μονάδες διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων που υπάρχουν στην Κέρκυρα.

Να μην απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε υπαίθριους χώρους ή μέσα σε κάδους.

Η ανάμιξή τους με οικιακά απορρίμματα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στης συστοιχίας επεξεργασίας και δεματοποίησης στο ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα την διακοπή της αποκομιδής.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ