Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα - Τουρισμός: Ψάχνουν προσωπικό και δε βρίσκουν

Εργατικό δυναμικό
07 Ιουνίου 2022 / 09:26

Στο 15% η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία. Σοβαρά κενά στην παροχή υπηρεσιών και στην εστίαση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προσωπικό ψάχνουν και προσωπικό δε βρίσκουν δεκάδες επιχειρήσεις στην Κέρκυρα τόσο στην εστίαση όσο και στα ξενοδοχεία που βλέπουν τους επισκέπτες να καταφθάνουν, σηματοδοτώντας μια χρονιά όνειρο για τον τουρισμό, η οποία όμως συνοδεύεται για την ώρα τουλάχιστον από το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην παροχή υπηρεσιών.

Οι αγγελίες για πρόσληψη προσωπικού παραμένουν χωρίς ανταπόκριση εδώ και μήνες με το ενδιαφέρον από υποψήφιους εργαζομένους να παραμένει μηδαμινό. Ειδικότητες όπως λαντζιέρης, μάγειρας, βοηθός μάγειρα, καμαριέρα, μπουφετζής, βοηθός μπουφετζή, καθαρίστρια, σερβιτόρος, παρουσιάζουν την μεγαλύτερη έλλειψη στην αγορά δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα σε καταστήματα και επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, μπαρ και ξενοδοχεία.



Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Κέρκυρα, Σταμάτη Πελάη αν και αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι επαναπροσλήψεις των 1.800 εργαζομένων στα ξενοδοχεία που κατέθεσαν σχετικό αίτημα μέσω του Σωματείου, ωστόσο σοβαρή έλλειψη προσωπικού σημειώνεται στον τομέα του επισιτισμού.

Από τον χειμώνα

Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Βασίλης Βασιλάκης. «Δεν έχουμε χέρια να δουλέψουν. Από το χειμώνα ψάχνουμε προσωπικό και δεν βρίσκουμε. Σε αυτό παίζει ρόλο τόσο η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης όσο και η ανάπτυξη του airbnb που έχουν στραφεί πολλοί εκεί. Με τις αφίξεις που υποστηρίζουν ότι θα έχει η φετινή σεζόν τόσο οι τουριστικοί πράκτορες όσο και το Υπουργείο Τουρισμού, θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών.

Η εξυπηρέτηση είναι οριακή και μετά τις 15 Ιουνίου, όπου οι αφίξεις θα είναι περισσότερες θα έχουμε μεγάλο ζήτημα», σχολίασε ο κ.Βασιλάκης προσθέτοντας ότι και ο ίδιος αναζητά τρία άτομα στο σέρβις και δεν βρίσκει.

15% η έλλειψη στα ξενοδοχεία

Κι ενώ η τουριστική σεζόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στα ξενοδοχεία η έλλειψη προσωπικού αγγίζει το 15% τουλάχιστον κατά μέσο αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρος Ρόκκας. «Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην παροχή υπηρεσιών. Δεν βρίσκουμε μάγειρες, καμαριέρες και εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόμαστε για μπαρ και εστιατόρια και οι τελευταίες ειδικά θέσεις αναγκαστικά καλύπτονται από άτομα χωρίς εμπειρία», δήλωσε ο κ.Ρόκκας.

Επιχειρηματίες πάντως τόσο στον επισιτισμό όσο και στα ξενοδοχεία υποστηρίζουν ότι στην πλειοψηφία οι εργοδότες τηρούν τα υπεσχημένα σε μισθούς, συνθήκες εργασίας και ωράριο, διατυπώνοντας ωστόσο την επιφύλαξη ότι όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί εργοδότες όπως και υπάλληλοι.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ