Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διήμερη επίσκεψη του Χρήστου Κατσώτη στην Κέρκυρα

Χρήστος Κατσώτης
19 Μαΐου 2022 / 13:21

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις με εργαζόμενους από τον επισιτισμό τουρισμό η πρώτη στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και η δεύτερη στο χωριό Περιβόλι

ΚΕΡΚΥΡΑ. ΚΚΕ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Χρήστου Κατσώτη στην Κέρκυρα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις με εργαζόμενους από τον επισιτισμό τουρισμό με αφορμή το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και τον χαρακτήρα της τουριστικής ανάπτυξης, η πρώτη στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και η δεύτερη στο χωριό Περιβόλι της Νότιας Κέρκυρας, μιας περιοχής με πολλά μεγάλα ξενοδοχεία.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι εξελίξεις με τον πόλεμο αλλά και η ακρίβεια, οι συνέπειες της πανδημίας και γενικότερα η άσχημη κατάσταση των εργαζομένων στον τουρισμό. Αναδείχθηκε η μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στα ρεκόρ των κερδών για τους ομίλους και τις χαμηλές αποδοχές, την εντατικοποίηση, το «νόμιμο» δεκάωρο για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι αυτοί που από τη μία δημιουργούν όλο αυτό τον τεράστιο πλούτο ενώ από την άλλη οι ίδιοι δεν μπορούν να πάνε ούτε μία μέρα διακοπές.

Τονίστηκε ότι οι κατακτήσεις που είχαν το προηγούμενο διάστημα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, έστω και τα 536 της αναστολής, ήταν αποτέλεσμα της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων με τα σωματεία τους. Ότι η συμπόρευση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό με το ΚΚΕ, μπορεί να δυναμώσει το κίνημα στον κλάδο, να αποσπαστούν κατακτήσεις και δικαιώματα, μέσα από μαζικούς αγώνες.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο λιμάνι της Λευκίμμης, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του.

Ο Χρήστος Κατσώτης μεταξύ άλλων τόνισε ότι "Η μετατροπή του λιμανιού της Λευκίμμης σε μαρίνα, και η παράδοσή του σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε συνέχεια των υπολοίπων λιμανιών που έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, θα σημάνει εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας για μια χούφτα παράσιτα στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

Από την εμπειρία μας κι από άλλες περιοχές μπορούμε να πούμε ότι, όχι μόνο δεν θα ωφελήσει το λαό της περιοχής μια τέτοια επένδυση αλλά θα επιφέρει νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, πιο ακριβές εμπορευματικές, επιβατικές μεταφορές και άλλες υπηρεσίες, με το τελικό κόστος να επιβαρύνει για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τη νεολαία της περιοχής."

Σε συνομιλία με ναυτεργάτες των πλοίων της γραμμής εκφράστηκε η ανησυχία  για την τύχη και της ίδιας της γραμμής Λευκίμμη - Ηγουμενίτσα, της 2ης θαλάσσιας πύλης εισόδου στο νησί.
Επισημάνθηκε ο ρόλος των Κυβερνητικών παραγόντων αλλά και των παραγόντων τη Τοπικής Διοίκησης στην προσπάθεια να εγκλωβιστούν λαϊκές συνειδήσεις αλλά και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ που προβάλει ως μέτωπο πάλης τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση. Η στρατηγική σύμπλευσή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ξεκάθαρα και στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Λευκίμμης.

Από το Χρ. Κατσώτη, τονίστηκε επίσης ότι, «οι καπιταλιστές σχεδιάζουν ανάπτυξη με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη τους, μια ανάπτυξη που δεν μπορεί να είναι ούτε δίκαιη, ούτε για όλους. Εμείς θέλουμε σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό απαιτεί άλλη πολιτική άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος παράγεται, θα ανήκει στους παραγωγούς και όχι στους λίγους. Για εμάς ο δρόμος που μπορεί να βάλει πραγματικά εμπόδια στην χειροτέρευση των συνθηκών ζωής του λαού περνάει μέσα από την συμπόρευση με το ΚΚΕ στην πάλη του για την αντεπίθεση. Στο βαθμό που αυτό γίνεται κατανοητό ο λαός θα μετράει και νίκες ή θα αναγκάζει και τους  δυνάστες του σε υποχωρήσεις."

Η περιοδεία συνεχίστηκε στο Ποτάμι της Λευκίμμης αλλά και στο χωριό Αργυράδες, όπου ο Χρ. Κατσώτης συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής για πλειάδα τοπικών λαϊκών προβλημάτων. Στην πολύωρη παραμονή στο χώρο συζητήθηκαν τα ζητήματα της ύδρευσης, των απορριμμάτων, της έλλειψης υποδομών στην περιοχή, της προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, τα ζητήματα της υγείας, της ακρίβειας, του ασφαλιστικού  και του πολέμου.