Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πώς θα είναι το βιογραφικό σημείωμα του μέλλοντος;

βιογραφικό σημείωμα
12 Μαΐου 2022 / 10:07

Το βιογραφικό σημείωμα παραμένει ένα έγγραφο γεμάτο με πληροφορίες που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε και καταγράφουμε, ακολουθώντας μία δομή στην οποία δεν έχουν γίνει δραστικές αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων.

Ενώ πολλά πράγματα έχουν αλλάξει πολύ στην καθημερινότητά μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, η λογική του βιογραφικού σημειώματοςδεν έχει υποστεί ανάλογης έκτασης αλλαγές.

 
Σαφώς, προκειμένου να αιτηθούμε για μια θέση εργασίας, έχουμε αφήσει πίσω μας την ταχυδρόμησή του, με το email να αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο του ταχυδρόμου, όπως επίσης έχουμε πλέον χρήσιμα εργαλεία στα χέρια μας για τη δημιουργία βιογραφικού, π.χ. online φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων και έτοιμα πρότυπα.
 
Ωστόσο, το βιογραφικό σημείωμα παραμένει ένα έγγραφο γεμάτο με πληροφορίες που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε και καταγράφουμε, ακολουθώντας μία δομή στην οποία δεν έχουν γίνει δραστικές αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων.
 
Τα πράγματα δεν θα είναι για πάντα έτσι, όμως, καθώς διεθνείς εταιρείες εύρεσης προσωπικού και συμβουλευτικών υπηρεσιών προβλέπουν σημαντικές αλλαγές για το βιογραφικό του μέλλοντος. 

Αντίo email, καλώς ήρθες cloud

Η αποθήκευση δεδομένων στο cloud δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα προσωπικό, ιδιωτικό κέντρο πληροφοριών, χρήσιμων για την εύρεση εργασίας ή για την επαγγελματική μας ανέλιξη, που θα βρίσκεται στο cloud, προστατευμένο με τεχνολογία blockchain, στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι recruiters κατόπιν έγκρισης ή βάσει ορισμένων παραμέτρων.
 
Με λίγα λόγια, η αποστολή βιογραφικού με email θα έχει στο μέλλον την ίδια τύχη που είχε και η ταχυδρόμησή του μέσα σε φάκελο.
 

Αυτοματισμοί και τεχνητή νοημοσύνη 

Πολύ πριν φτάσουμε στο στάδιο της συνέντευξης, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα αναλαμβάνουν να αξιολογούν το βιογραφικό μας, ώστε να διαπιστώνουν αν ανταποκρινόμαστε στο προφίλ του εργαζομένου που απαιτεί η θέση.
 
Ένα αντίστοιχο πρώτο σκανάρισμα του βιογραφικού μας γίνεται ήδη στις ημέρες μας από μεγάλες εταιρείες που έχουν υιοθετήσει τη χρήση συστημάτων ATS Applicant Tracking Systems). Στο μέλλον, όμως, αυτό θα είναι η νόρμα και όχι η εξαίρεση, ενώ,καθώς αυξάνεται η ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν, να αντιλαμβάνονται λεπτές αποχρώσεις και να κάνουν σύνθεση πληροφοριών, αναμένεται να αναλαμβάνουν όλο και πιο εκτενή ρόλο στη διαδικασία αξιολόγησης και εύρεσης προσωπικού.
 
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα «δουλεύει», όμως, μόνο για τους recruiters και τους εργοδότες. Θα είναι και σύμμαχος των αιτούντων για εργασία.
 
Τώρα, για κάθε αγγελία στην οποία απαντάμε, χρειάζεται να κάνουμε τροποποιήσεις στο βιογραφικό μας ώστε να είναι στοχευμένο σε αυτά που προκρίνονται ως πιο σημαντικά. Αυτό στο μέλλον θα γίνεται αυτόματα - έπειτα από σκανάρισμα της αγγελίας, το βιογραφικό θα δείχνει εκείνες τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις επαγγελματικές διακρίσεις που είναι πιο σχετικές με τη θέση που διεκδικούμε, χωρίς να χρειάζεται η δική μας παρέμβαση.
 

Διαδραστικό χρονοδιάγραμμα 

Σήμερα, ο πιθανός εργοδότης καλείται να διαβάσει όλο το βιογραφικό μας, έστω και διαγώνια, αναζητώντας τις πληροφορίες που θέλει.
 
Το βιογραφικό του μέλλοντος, όμως, θα κάνει εκτενή χρήση του αναδιπλούμενου μενού (drop - downmenu), καθώς και των διαδραστικών χρονοδιαγραμμάτων.Με αυτόν τον τρόπο, θα δίνει εξαρχής μια εικόνα του υποψηφίου, αλλά θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα ο recruiter να επιλέξει σε ποια κατηγορία πληροφοριών θέλει να διεισδύσει περισσότερο.
 

Πότε θα συμβούν όλα αυτά; 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυτά θα είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του βιογραφικού μας το 2030.
 
Εν αναμονή της επαλήθευσής τους ή μη,η καλύτερη λύση που έχουμε σήμερα για τη δημιουργία βιογραφικού είναι η χρήση ενός online εργαλείου, καθώς απλοποιεί τις διαδικασίες σύνταξης και τροποποίησης πληροφοριών και αφαιρεί το άγχος του σχεδιασμού του εγγράφου, παρέχοντάς μας,εντέλει, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό βιογραφικό.