Κυριακή 21.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Αντεπίθεση» Σπύρου σε Γαλιατσάτο για την υπόθεση του περιφερειακού συμβούλου Ζακύνθου

Σπύρος Σπύρου
09 Απριλίου 2022 / 09:59

«Πριν τελεσιδικήσει μια υπόθεση καλό θα είναι κανείς να μην παρεμβαίνει για λόγους καθαρά αντιπολιτευτικού εντυπωσιασμού» -Σαφείς αιχμές για τη θητεία Γαλιατσάτου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων προχώρησε σε απάντηση στον Θ. Γαλιατσάτο σχετικά με επερώτηση του τελευταίου με αντικείμενο υπόθεση νομιμότητας εκλογής συμβούλου Ζακύνθου της οποίας η εκδίκαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο κ. Σπύρου επεσήμανε στην απάντησή του ότι πριν τελεσιδικήσει μια υπόθεση καλό θα είναι κανείς να μην παρεμβαίνει για λόγους καθαρά αντιπολιτευτικού εντυπωσιασμού, τόνισε ότι ο λαός είναι εκείνος που επιλέγει τους εκπροσώπους του και καλό θα είναι τα πολιτικά θέματα να λύνονται με πολιτική και όχι μέσω της νομικής οδού. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σπύρου άφησε σαφείς αιχμές για τη θητεία του κ. Γαλιατσάτου και το κατά την εκλογή του ασυμβίβαστο της  επαγγελματικής του δραστηριότητας με αυτήν του Περιφερειάρχη.

Ειδικότερα, ο κ. Σπύρου στην απάντησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 
«Ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος, μετά από καταγγελία του ιδίου και συνεργατών του, έθεσε σε αργία με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ι. Νήσων εκλεγέντα με τον συνδυασμό μας κ. Θόδωρο Τσουκαλά, μετά από 2,5 χρόνια από την εκλογή του. Έτσι, αφού έγινε η «βρώμικη δουλειά», σήμερα με την επερώτησή του εκφράζει και την ευχή να αθωωθεί ο κ. Τσουκαλάς όταν μετά από 2 μήνες θα εκδικαστεί η υπόθεσή του.

Το μόνο όμως που δε λέει ο κ. Γαλιατσάτος είναι το αν θα του ζητήσει και συγνώμη εφόσον αθωωθεί, όπως διαφαίνεται. Ο κ. Γαλιατσάτος δεν ικανοποιήθηκε με το αποτέλεσμα της καταγγελίας του αλλά εγκαλεί και εμένα προσωπικά ως επικεφαλής του συνδυασμού να απολογηθώ για συγκάλυψη της όποιας «παρανομίας» του κ. Τσουκαλά.

Κύριε πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι δε νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ, αλλά απλά να ενημερώσω. Γιατί, δεν είναι δυνατόν να επικαλείται τη νομιμότητα ο άνθρωπος που στη θητεία του παρέβη τη νομιμότητα κατ’ επανάληψη. Ερωτώ λοιπόν και εγώ από πού τεκμαίρεται ότι εγώ γνώριζα ή όφειλα να γνωρίζω και συγκάλυψα, όταν είναι γνωστό ότι προκειμένου να συμπεριληφθεί κάποιος σε ένα συνδυασμό προσκομίζει έγγραφα που εκδίδονται από αρχές και η εγκυρότητά τους ελέγχεται και στη συνέχεια επικυρώνεται και η υποψηφιότητα και η εκλογή τους;
Όπως εξάλλου έγινε για όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Είναι άξιο να αναφερθεί ότι ο κ. Τσουκαλάς στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 τιμήθηκε από τους πολίτες της Ζακύνθου και ήρθε πρώτος σε ψήφους στο συνδυασμό μας στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα. Διερωτόμαστε λοιπόν, ποια «σκοτεινά κέντρα» τα οποία πιστά υπηρετεί ως φαίνεται ο κ. Γαλιατσάτος ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από την παρουσία του κ. Τσουκαλά στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Θέλω να υπενθυμίσω όμως στον επερωτώντα, για να γνωρίζει και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι και για τον ίδιο εκκρεμεί εξ αναβολής δίωξη για παράβαση καθήκοντος η οποία έχει προσδιοριστεί για τον Οκτώβριο του 2022, αλλά και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που τρεις πρώην γενικοί διευθυντές της Π.Ι.Ν. έχουν υποβάλει εναντίον του η οποία θα εκδικαστεί το Μάρτιο του 2023.

Θέλω κ. Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, για να έχετε γνώση, να απολογηθώ σε εσάς για τις δικές μου παραλείψεις όταν το 2014 που ανέλαβε ο κ. Γαλιατσάτος Περιφερειάρχης εγώ δεν κατήγγειλα και δεν υπέβαλα ένσταση ενώπιον του αρμοδίου διοικητικού Εφετείου ως προς το ασυμβίβαστο που είχε λόγω της παράλληλης επαγγελματικής του δραστηριότητας. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 147 του Ν. 3852 όταν υπάρχει ασυμβίβαστο εκπίπτει κάποιος από το αξίωμά του. Είναι δυνατόν, κατ’ αναλογία της δικής του επερώτησης, να μη γνωρίζει την πρόβλεψη του νόμου;

Η απάντησή μου όταν μου έγινε σχετική πρόταση να καταγγείλω, ήταν ότι κάποιος που έχει εκλεγεί από το λαό δεν είναι ηθικό να επιχειρείται η έκπτωσή του με νομικά τερτίπια. Εδώ ισχύει η ρήση ότι ό,τι είναι νόμιμο πρέπει να είναι και ηθικό και η στάση του κ. Γαλιατσάτου κατά την άποψή μας δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα.

Ο κ. επερωτών, κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας του σπατάλησε ωφέλιμο χρόνο για να κάνει διώξεις, καταγγελίες, ένορκες διοικητικές εξετάσεις, ασκώντας διοίκηση με «εντέλλεσθε».

Αποκορύφωμα δε του πολιτικού του ήθους ήταν η απαίτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος και τότε περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Γκούσης, να προβεί σε δημόσια δήλωση μετανοίας και να ανακαλέσει την κριτική που του άσκησε δημόσια απειλώντας τον παράλληλα να τον διαγράψει και από το συνδυασμό του κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τελικά.

Και το αναφέρω αυτό, διότι αυτή ήταν συμπεριφορά που μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Δεν αιφνιδιαστήκαμε λοιπόν από τη συμπεριφορά του κ. Γαλιατσάτου διότι αυτός ήταν τότε και αυτός είναι και σήμερα, καταρρακώνοντας σε κάθε ευκαιρία το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Να τον χαίρονται οι σύντροφοί του».