Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιπυρική περίοδος: Πρόστιμα που «καίνε» για έναρξη φωτιάς

Πυροσβεστική
04 Απριλίου 2022 / 13:02

Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων - Διοικητής Πυροσβεστικής: «Έμφαση στην ενημέρωση και την πρόληψη» (video)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα «μάτια τους δεκατέσσερα» οφείλουν να έχουν οι δημότες την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς. Με σκοπό να επιστήσουν την προσοχή των πολιτών και να τους ενημερώσουν για την νέα Πυροσβεστική Διάταξη, δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Μαράσλειο από τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, τον Διοικητή Πυρσβεστικής Κέρκυρας Νίκο Κολοβό και τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας Χάρη Γιώτη.



Κανένας εφησυχασμός

Η ευρεία προσπάθεια ενημέρωσης και ειασθητοποίησης των πολιτών, η οποία έχει ξεκινήσει έδω και δύο χρόνια περίπου στην Κέρκυρα, είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα για το νησί το περασμένο καλοκαίρι. Η Π.Υ. και η Πολιτική Προστασία έχουν κάνει επιμορφώσεις σε κάθε κοινότητα ξεχωριστά, δίνοντας μεγάλο βάρος στην πρόληψη και την εκκένωση. 

Ωστόσο το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι, δεν σημειώθηκαν σοβαρά περιστατικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε, σύμφωνα με τον Διοικητή Πυροσβεστικής. «Τα φυσικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα» λέει χαρακτηριστικά.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από 1η Μαΐου και τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου. «Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο και αιτία, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά», λέει στην "Ε" ο κ. Κολοβός. «Οι δασικές πυρκαγιές είναι υπόθεση όλων μας».

Ο κίνδυνος έναρξης και εξάπλωσης μιας καταστρεπτικής πυρκαγιάς είναι μεγάλος. Γι΄αυτό τον λόγο οι Πυροσβεστικές Διατάξεις προβλέπουν κυρώσεις και πρόστιμα που μπορούν να κυμανθούν από 200 έως 700 ευρώ, ανάλογα με τον δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς» εξηγεί ο ίδιος.   


Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων

Όπως ενημέρωσε και ο Αντιδήμαρχος Χάρης Γιώτης, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός
εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ταυτόχρονα ο Αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι ο Δήμος πρόκειται να προχωρήσει, όπως και πέρσι στον καθαρισμό όλων των δημοτικών χώρων και οικοπέδων, ενώ θα συνεδριάσουν τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας για την οργάνωση και τον προγραμματισμό των αναγκαίων ενεργειών.



Ο καθαρισμός 

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
β. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
γ. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
δ. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
 

Αυτεπάγγελτος καθαρισμός

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων του άρθρου 1, οι υπόχρεοι καλούνται από τον οικείο δήμο, εντός προθεσμίας 10 ημερών από την κοινοποίηση σχετικής πρόσκλησης, να προβούν στις εργασίες καθαρισμού των χώρων

Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας, ο Δήμος, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό, ενώ σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων, αιτείται προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας, με την οποία βεβαιώνεται η συνδρομή κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, μεριμνά για την έκδοση Εισαγγελικής παραγγελίας δυνάμει της οποίας προβαίνει, στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων με χρέωση των δαπανών στον ιδιοκτήτη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ