Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας: Καμία ανοχή στην απαξίωση των συλλογικών οργάνων

ΔΑΣ ΟΤΑ
01 Απριλίου 2022 / 15:35

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας:

Μέσα σε ένα μόλις μήνα η πλειοψηφία της νέας διοίκησης στο ΔΣ του συλλόγου η οποία προέκυψε απ’ τις πρόσφατες εκλογές της 26ης Φλεβάρη, αποδεικνύει στην πράξη με τον πιο αρνητικό τρόπο, την αντιδημοκρατική αντίληψή της για τον τρόπο λειτουργίας  του ΔΣ και των συλλογικών διαδικασιών.

Χωρίς να έχει πραγματποιηθεί  καμιά άλλη συνεδρίαση του ΔΣ (πέραν μόνο της συγκρότησης του νέου ΔΣ σε σώμα στις 14 Μάρτη), δημοσιεύθηκε και στάλθηκε απ’ το mail συλλόγου στους συναδέλφους ένα κείμενο με δυο καταφανώς ανυπόστατες καταστατικά αποφάσεις,  που ουδέποτε μπήκαν ως θέματα ημερήσιας διάταξης για συζήτηση.
   
Έτσι, με την πρώτη απόφαση ορίζονται εκπρόσωποι εργαζομένων σε χώρους εργασίας και με την δεύτερη απόφαση ανακηρρύσεται ο απερχόμενος πρόεδρος του συλλόγου σε επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου!
  
Κατόπιν αυτών, των αν μη τι άλλο τραγελαφικών μεθοδεύσεων, φαίνεται  ότι και νέα  διοίκηση ως συνέχεια της προηγούμενης συνεχίζει να κουρελιάζει και να ευτελίζει τις διαδικασίες στο σύλλογο και αυτό δε μπορεί να περάσει,  ούτε να νομιμοποιηθεί  στη συνείδηση των συναδέλφων.
   
Για την ΔΑΣ και για τους εργαζόμενους συναδέλφους μόνιμους και συμβασιούχους, που δεν ανέχονται να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, τα συνδικαλιστικά - πολιτικά συμπεράσματα είναι προφανή και ξεκάθαρα:
1)   Όσοι βιάζονται να ορίσουν τοποτηρητές και εγκάθετους με το «έτσι θέλω»,  πραξικοπηματικά  και καπελωτικά από τα πάνω ως δήθεν «εκπροσώπους» των εργαζομένων σε χώρους εργασίας με στενά παραταξιακά κριτήρια,  αποδεικνύουν ότι μάλλον φοβούνται την ελεύθερη έκφραση των εργαζομένων από τα κάτω. Απόδειξη; Πολλοί απ’ αυτούς που οι ίδιοι όρισαν ως «εκπροσώπους», το μόνο που έχουν επιδείξει για χρόνια, είναι ο απεργοσπαστικός ρόλος τους και η απουσία τους από κάθε αγωνιστική συνδικαλιστική διεκδίκηση.  Αντίθετα από τέτοιου είδους μεθοδευμένες αποφάσεις, το σωματείο μας έχει ανάγκη από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, με ανοικτές συνεδριάσεις των ΔΣ εκτός ωρών εργασίας (ακόμα και στους περιφερειακούς δήμους, όσο και στους χώρους εργασίας) με ελεύθερη φυσική παρουσία και δικαίωμα λόγου και ατομικής τοποθέτησης εργαζομένων ή επιτροπών τους, χωρίς στημένους διαμεσολαβητές της πλειοψηφίας της δ/σης του ΔΣ.
2)  Τα σωματεία δεν έχουν ανάγκη από «επίτιμους» προέδρους και μάλιστα όσων έχουν δώσει δείγματα γραφής, πρωταγωνιστώντας χρόνια στην αδρανοποίηση του συλλόγου από κάθε συμμετοχή σε αγωνιστικές δράσεις και απεργίες. Είναι άλλωστε καταγεγραμμένο το γεγονός της εξαπάτησης πολλών δεκάδων συμβασιούχων απ’ την προηγούμενη δ/ση του συλλόγου, οι οποίοι 3 χρόνια μετά την μεθοδευμένη (μαϊμού) εγγραφή τους στο σωματείο και την μηνιαία εισφορά που πληρώνουν…  τους απόκλεισαν στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου τον Φλεβάρη,  στερώντας τους το  δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».
   
Ως ΔΑΣ επιπρόσθετα ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι με κάθε επιφύλαξη απέχουμε απ’ τη συνάντηση του ΔΣ με τους δημάρχους, διότι  πάγια θέση μας είναι  ότι οι συναντήσεις αυτές έχουν αξία μόνον όταν υπάρχει και ένα γραπτό πλαίσιο αιτημάτων ως υπόμνημα, από πλευράς του συλλόγου.  Στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν υπάρχει με ευθύνη της διοίκησης του ΔΣ, αν και είχε κάθε δυνατότητα και χρόνο να συνεδριάσει βάζοντας και το κυρίαρχο θέμα της προετοιμασίας της Απεργίας στις  6 Απρίλη.
 
Εμείς ως ΔΑΣ θα αξιοποιήσουμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων και με υπεύθυνο τρόπο θα πρωτοστατήσουμε όπως κάνουμε χρόνια, τόσο μέσα απ’ το ΔΣ, αλλά κυρίως μέσα απ’ τους τόπους δουλειάς με τους εργαζόμενους να αναδεικνύουμε και να αγωνιζόμαστε για τα πραγματικά προβλήματα και τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Ως ΔΑΣ θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε για ένα σωματείο με διεκδικητικό, αγωνιστικό προσανατολισμό κόντρα στις λογικές υποταγής και μοιρολατρίας που βάζει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, κόντρα σε κάθε κυβέρνηση και δημάρχους που υλοποιούν κατά πόδας την πολιτική της απαξίωσης - υποβάθμισης δομών και υπηρεσιών, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του χτυπήματος του δικαιώματος στην μόνιμη σταθερή εργασία για όλους.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ