Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε Ουκρανούς & Ρώσους

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
29 Μαρτίου 2022 / 19:24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η Ρωσία προσφέρει συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι ενώ η Ουκρανία ζητάει διεθνείς εγγυήσεις ανάλογες των προβλέψεων του άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο TASS, οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη ήταν εποικοδομητικές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Οι συνομιλίες επρόκειτο να διαρκέσουν δύο ημέρες - στις 29 και 30 Μαρτίου - αλλά πηγές από τη ρωσική αντιπροσωπεία και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο γύρος τελείωσε και η συνάντηση την Τετάρτη αναβλήθηκε.

Το TASS συγκέντρωσε τα κυριότερα σημεία που αναφέρθηκαν για το αποτέλεσμα του τελευταίου γύρου συνομιλιών.

Δύο βήματα αποκλιμάκωσης

Η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη έλαβε από τους Ουκρανούς ομολόγους της μια «σαφώς διατυπωμένη θέση», είπε ο Μεντίνσκι. Οι προτάσεις του Κιέβου, είπε, θα μελετηθούν και θα αναφερθούν στον πρόεδρο και στη συνέχεια η Μόσχα θα επιστρέψει με απάντηση.

Επιπλέον, είπε ο αξιωματούχος, η Ρωσία κάνει δύο βήματα αποκλιμάκωσης, στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα. Το πρώτο βήμα είναι ότι η Ρωσία προσφέρει στο Κίεβο να προχωρήσει στην πιθανή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των χωρών. Ενώ αρχικά ο Πούτιν και ο Ζελένσκι έπρεπε να συναντηθούν αφού τα Υπουργεία Εξωτερικών τους υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης, τώρα αυτές οι δύο κινήσεις προτείνεται να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα.

Το δεύτερο βήμα ανακοίνωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν. "Καθώς οι συνομιλίες <…> προχωρούν στους πρακτικούς όρους, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας <…> αποφάσισε να <…> μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα προς το Κίεβο και το Τσέρνιγκοφ", είπε.

Οι Ουκρανοί αμφισβητούν την κίνηση αυτή καλής θέλησης, λέγοντας ότι αυτή η δήλωση ήρθε καθώς οι δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να απωθούν με επιτυχία τα ρωσικά στρατεύματα πίσω στο βορρά.

Ουκρανικές προτάσεις

Οι γραπτές προτάσεις της Ουκρανίας περιλαμβάνουν απαγόρευση παραγωγής και ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και απαγόρευση ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ουκρανία, είπε ο Μεντίνσκι στο TASS. Αργότερα είπε στους δημοσιογράφους ότι η θέση του Κιέβου συνεπάγεται επίσης άρνηση να επιδιώξει την επιστροφή της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στην Ουκρανία με στρατιωτικό τρόπο.

Ο Alexander Chaly, μέλος της αντιπροσωπείας του Κιέβου, είπε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να υιοθετήσει ένα ουδέτερο και μη πυρηνικό καθεστώς εάν της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες «σε περιεχόμενο και μορφή θα πρέπει να είναι παρόμοια με το άρθρο 5» της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγγυήσεις θα πρέπει να προβλέπουν στρατιωτική βοήθεια και τη δημιουργία μιας περιοχής απαγόρευσης πτήσεων μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων προκειμένου να επιδιωχθεί μια διπλωματική λύση.

Οι εγγυητές, σύμφωνα με το Κίεβο, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), καθώς και τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, την Πολωνία και την Τουρκία. Οι εγγυήσεις τους δεν θα καλύπτουν την Κριμαία και το Ντονμπάς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος Υπηρέτης του Λαού της Ουκρανίας, Ντέιβιντ Αραχαμίγια, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες.

Το Κίεβο απαιτεί επίσης από τις εγγυήτριες χώρες να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση "το συντομότερο δυνατό".

Σύμφωνα με την Kyiv Independent, η Ουκρανία επιδιώκει εγγυήσεις ασφαλείας που να είναι ισχυρότερες από το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, δήλωσε στις 29 Μαρτίου ο Ντέιβιντ Αραχαμία, σύμβουλος του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεσμεύει κάθε κράτος μέλος να θεωρήσει μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός κράτους μέλους ως ένοπλη επίθεση εναντίον όλων.

«Επιμένουμε ότι αυτή θα πρέπει να είναι μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που θα υπογραφεί και θα επικυρωθεί (από τα κοινοβούλια) για να αποφευχθεί η επανάληψη του λάθους του Μνημονίου της Βουδαπέστης», είπε ο Αραχαμία.

Σύμφωνα με το μη δεσμευτικό Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία κατά της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την παραίτησή της από τα πυρηνικά όπλα που είχε αποκτήσει από τη Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσία παραβίασε το μνημόνιο εισβάλλοντας στην Ουκρανία το 2014-2022 και άλλες εγγυήτριες χώρες δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις εγγυήσεις που πρότεινε η Ουκρανία στις 29 Μαρτίου, οι εγγυήτριες χώρες πρέπει να διαβουλεύονται μεταξύ τους εντός τριών ημερών από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης ή του υβριδικού πολέμου, είπε ο Αραχαμία. Μετά από διαβουλεύσεις, αυτές οι χώρες πρέπει να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία στέλνοντας στρατεύματα, προμηθεύοντας όπλα και προστατεύοντας τον ουρανό της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Τέτοιες εγγυήτριες χώρες μπορεί να περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία, την Πολωνία και το Ισραήλ. Άλλες χώρες θα μπορούν επίσης να ενταχθούν, είπε ο Αραχαμία. Αυτές οι εγγυήσεις θα βοηθήσουν επίσης την Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του επιτελάρχη του Zelensky και μέλος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας, είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα υπογράψει μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας μόνο εάν επικυρωθούν από ένα πανεθνικό δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί μόνο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα, δήλωσε ο Φεντίρ Βενισλάφσκι, εκπρόσωπος του Ζελένσκι στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον Podolyak, η Ουκρανία είχε επίσης προτείνει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία εντός 15 ετών για το καθεστώς της Κριμαίας, η οποία είναι κατεχόμενη από τη Ρωσία από το 2014. Το καθεστώς των ρωσοκρατούμενων εδαφών στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ προτείνεται να καθοριστεί κατά τη διάρκεια άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν, πρόσθεσε ο Podolyak.

Εν τω μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και βοηθός του Ρώσου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «εποικοδομητικές». Είπε ότι η Ρωσία αποφάσισε να μειώσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες προς την κατεύθυνση του Κιέβου και του Τσερχνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία ως αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών. Ο Podolyak είπε ότι η ημερομηνία θα οριστεί αφού η Ρωσία ανταποκριθεί στις προτάσεις της Ουκρανίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.