Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»

Νταντάδες της γειτονιάς
29 Μαρτίου 2022 / 10:29

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 Δήμους της χώρας

Ανοίγει σήμερα, Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022, η πλατφόρμα ntantades.gov.gr αλλά και το «Μητρώο Επιμελητών», όπου θα εγγραφούν όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν και να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Πρόκειται για το πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.

Σχετικά με το πρόγραμμα, ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας δηλώνει: «Πρόκειται για ένα σύγχρονο πρόγραμμα που υλοποιείται ήδη με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έρχεται για να καλύψει υφιστάμενα κενά στις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων, ηλικίας 2 μηνών έως 2,5 ετών.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιούν άλλη μία προεκλογική μας δέσμευση στηρίζοντας εμπράκτως τους νέους γονείς και ιδιαίτερα τις νέες μητέρες που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται μετά την γέννηση των παιδιών τους. Πρόκειται για μία κοινωνική πολιτική που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, στηρίζει την νέα οικογένεια όπως και την μονογονεϊκή οικογένεια και στοχεύει στην εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Σε ποιους Δήμους

Αναλυτικά, θα εφαρμοστεί στους Δήμους Αβδήρων, Βόρειας Κυνουρίας, Καβάλας, Ορεστιάδας, Αμφιλοχίας, Γόρτυνας, Καρπάθου, Παλαμά, Ανατολικής Σάμου, Δίου – Ολύμπου, Κρωπίας, Πηνειού, Ανδρου, Εμμανουήλ Παππά, Λεβαδέων, Πρέβεζας, Αποκορώνου, Εορδαίας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ρήγα Φεραίου, Βέλλου – Βόχας, Ευρώτα, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, Σάμης, Βοΐου, Ικαρίας, Μυκόνου, Σουλίου, Βόρειας Κέρκυρας, Ιστιαίας – Αιδηψού, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και τέλος Σύρου Ερμούπολης.

Σταδιακά σε όλη την επικράτεια

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ή/και προσωπικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς  στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια. Το έργο θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο στις αρχές του 2022, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας,  ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύει αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.

Οι αιτήσεις

Πρόσβαση έχουν οι γονείς και τα πρόσωπα που έχουν την επιμέλεια βρεφών και νηπίων, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών.

Δικαίωμα αίτησης χρηματοδότησης από τη Δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς» για κάλυψη μέρος της αμοιβής της υπηρεσίας του/ της Επιμελητή/τριας, έχουν τα ωφελούμενα πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Στο «Μητρώο Επιμελητών» μπορούν να εγγραφούν σε αυτή τη φάση όσες και όσοι μπορούν να εξυπηρετήσουν τους παραπάνω δήμους.

Για την εγγραφή τους υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση με στοιχεία όπως αντίγραφο τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή μαθητείας ειδικότητας Βοηθού Βρεφονηπιοκόμων ή ισότιμου τίτλου. 

Επίσης οφείλουν να υποβάλουν πρόσφατα πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις ιατρών από δημόσια δομή υγείας, ειδικότητας ψυχιάτρου, για την καλή ψυχική τους υγεία, δερματολόγου για τον έλεγχο μεταδοτικών δερματικών ασθενειών και παθολόγου ή ιατρού γενικής ιατρικής για τον έλεγχο αερογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αλλά και πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ