Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιες απαλλοτριώσεις ζητάει η Fraport για το αεροδρόμιο της Κέρκυρας

Fraport
29 Nov 2016 / 09:38
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Μπορεί να καταψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο αλλά είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει. Ο λόγος για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε το ΤΑΙΠΕΔ για το αεροδρόμιο και αποκαλύπτονται έτσι οι προσδοκίες της νέας διαχειριστικής κατάστασης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τέσσερις απαλλοτριώσεις περιλαμβάνονται στο master plan του αεροδρομίου για λογαριασμό του νέου διαχειριστή, κι ας προέρχονται τα τοπογραφικά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το ΤΑΙΠΕΔ. Η Fraport επιθυμεί να αναπτύξει την εγκατάσταση τόσο ως προς τη βελτίωση του παρεχόμενου αεροπορικού έργου και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με αυτό όσο και ως προς τη μεγέθυνση της εμπορικής δραστηριότητας. Αν και κάτι τέτοιο βεβαίως και δεν ομολογείται ευθέως ενώ δεν θα μπορούσε να εμπεριέχεται και σε μια μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ. Για να συμβούν μάλιστα αυτά διεκδικούνται εδάφη, που περιγράφονται ως προγραμματιζόμενες απαλλοτριώσεις και εφόσον αποκτηθούν σχεδόν διπλασιάζεται η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου!
 
Νέος αεροσταθμός
 
Στην πρώτη φάση των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η επέκταση κατ' αρχάς των στεγασμένων χώρων κατά 4 χιλ. τ.μ. για το μεγάλωμα του αεροσταθμού, βορείως του πύργου ελέγχου, και συγκεκριμένα οικοδομώντας τον χώρο, που σήμερα είναι πάρκιν για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων στο αεροδρόμιο.
 
Δεύτερος διάδρομος
 
Για την κατασκευή, παράλληλου προς τον κύριο, διαδρόμου, προς τα ανατολικά και την χερσόνησο του Κανονιού, απαιτείται η απαλλοτρίωση (σ.σ. Α1 στο τοπογραφικό) και η περαιτέρω επιχωμάτωση της λιμνοπούλας Κόλλα. Η πρόταση αυτή έρχεται από παλιά, περιλαμβανόταν μάλιστα και στο master plan, που είχε εκπονήσει η ΥΠΑ. Προσδοκάται ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας ενώ θα αντιμετωπίσει και ζητήματα καθυστερήσεων, ιδιαιτέρως κατά τις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες αεροπoρικής αιχμής. Βρίσκει και σήμερα σύμφωνους τους ανθρώπους της ΥΠΑ μια τέτοια προοπτική.
Στα "ντεφό" της πρότασης, η επιχωμάτωση της λιμνοπούλας και το σφράγισμα της απορροής της τάφρου του Κωτσέλα στη θάλασσα, κάτι που θα επιδείνωνε την ήδη βαρειά κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει.
Το μικρό τριγωνάκι γης (Α2) ανάμεσα στο πάρκιν του αεροδρομίου και το α΄Νεκροταφείο, ζητείται να απαλλοτριωθεί. Δεν αναφέρεται στη μελέτη προς τι. Πιθανολογείται ότι συνδέεται με τη διαχείριση της τάφρου Κωτσέλα. Κάτι όμως που δεν είναι εμφανές.
Με την τρίτη (Α4) απαλλοτρίωση (σ.σ. που ήδη έχει συμβεί, καθυστερεί όμως το "κλείσιμο" του δρόμου για λόγους πολεοδομικούς) αφορά στην αποκατάσταση επιτέλους της Περιοχής Ασφαλείας Τέλους του Διαδρόμου (Runway End Safety Area - RESA), προς τις εργατικές κατοικίες της Κουλίνας. Όπως φαίνεται και στο τοπογραφικό της ΜΠΕ, προβλέπεται να βγει ο δρόμος εκτός κυκλοφορίας εφόσον εξαφαλιστεί η ανατολική, οδική διασύνδεση με την παράκαμψη του αεροδρομίου.
Αυτές είναι οι προσδοκώμενες ενέργειες μιας πρώτης φάσης και πάντως πριν από το πέρας της δεκαετίας.
 
Οι εμπορικές χρήσεις
 
Η εντυπωσιακότερη και μεγαλύτερη αιτούμενη απαλλοτρίωση βρίσκεται απέναντι (Α3), εκεί που σταθμεύουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα της ΜΑΕΔΥ.
Η σήμανση στο τοπογραφικό καλύπτει ένα μεγάλο μέρος γης στα δυτικά ενώ φτάνει και μέχρι την αγιαλίτιδα ζώνη νοτίως. Προβλέπεται μάλιστα, σε δεύτερη φάση, να μεταφερθούν εκεί ο πύργος ελέγχου, τα καύσιμα, οι αποθήκες και οι βοηθητικοί χώροι καθώς και ο πυροσβεστικός σταθμός. 
Το δίχως άλλο μια τέτοια εξέλιξη θα απελευθέρωνε εκτάσεις στα ανατολικά, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε για την περαιτέρω επιμήκυνση του αεροσταθμού είτε για τη δημιουργία λογής, λογής εμπορικών εκμεταλλεύσεων είτε σε συνδυασμό. Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στην κατατεθειμένη πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για την αναθεώρηση της ΜΠΕ, όμως συνάγεται ως επιδίωξη από τα όσα έχουν αναφέρει, κατά καιρούς, οι άνθρωποι της Fraport αλλά και από τη διεθνή και συνήθη πρακτική χρήσεων γης κατά τη δημιουργία σύγχρονων αεροδρομίων.
Από την έντυπη έκδοση Καθημερινή Ενημέρωση weekend
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.