Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου: Απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής

Περιφερειακό Συμβούλιο
21 Μαρτίου 2022 / 08:49

Το ψήφισμα, όπως συνδιαμορφώθηκε από τις συνεργαζόμενες παρατάξεις “Ιόνιο Δυνατά – Κάθε νησί ψηλά”, “Ιόνιος Συμμαχία” και “Επτανησιακή Πρωτοβουλία”

- Απερίφραστη καταδίκη της βάρβαρης εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

- Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη και τον ΟΗΕ για να προσφέρουν κάθε δυνατή υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας και στους εκπατριζόμενους.

- Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλλει με ειρηνικό τρόπο στην κατάπαυση του πυρός και να προστατευσει τους λαούς από κάθε απειλητικό κίνδυνο.

- Aπερίφραστη καταδίκη κάθε αναθεωρητικής ρητορικής επικίνδυνης για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη.



Την αμέριστη αλληλεγγύη του και την ανάγκη συμπαράστασης και άμεσης στήριξης του Ουκρανικού λαού από την βάρβαρη εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες σφοδρές πολεμικές επιχειρήσεις για την κατάλυση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της, αναγνώρισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά την τακτική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στην Λευκάδα, μετά από πρόταση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα, όπως συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις “Ιόνιο Δυνατά – Κάθε νησί ψηλά”, “Ιόνιος Συμμαχία” και “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” έχει ως ακολούθως:

1. “Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την βάρβαρη εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες σφοδρές πολεμικές επιχειρήσεις για την κατάλυση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της.

2. Συμπαρίσταται στην τραγική περιπέτεια του λαού της Ουκρανίας με ανθρώπινες απώλειες σε άμαχο πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και ομογενείς μας, την ολοσχερή καταστροφή υποδομών, κατοικιών, περιουσιών, πολιτιστικής κληρονομιάς και με την εγκατάλειψη εστιών.

3. Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του και καλεί τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ευρωπαϊκά Όργανα και τον ΟΗΕ να προσφέρουν όλη την δυνατή υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και στους εκπατριζόμενους λόγω πολέμου Ουκρανούς πολίτες στις γειτονικές και άλλες χώρες.

4. Ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαία φωνή να συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός και στην εκτόνωση των εχθροπραξιών με ειρηνικό τρόπο, στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδιαίτερα των Διεθνών Συμφωνιών για τις εμπόλεμες περιοχές όπως και των Συμφωνιών του Minsk.

5. Ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις απειλές του Ρώσου Προέδρου προς όμορες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους κινδύνους που αυτές ενέχουν για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και να ενεργήσει για την ανθεκτικότητα της Ένωσης απέναντι σε οποιουσδήποτε κινδύνους και την προστασία των λαών της. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να εξετάσει τις σημερινές συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης που έχουν επιδεινωθεί και να λάβουν πρωτοβουλίες ειρήνης.

6. Καταδικάζει απερίφραστα κάθε αναθεωρητική ρητορική από όπου και αν προέρχεται που ενέχει κινδύνους για τον σεβασμό των συνόρων, την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη.

7. Ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει την ενεργειακή της απεξάρτηση από τη ρωσική και άλλες αγορές προωθώντας με γοργούς ρυθμούς το ενεργειακό της πρόγραμμα και με αλληλεγγύη για το κοινό βηματισμό όλων των χωρών και των Περιφερειών”.