Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη θάλασσα. Αλλοκατηγορούνται για τη ναρκοθέτηση

ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
19 Μαρτίου 2022 / 19:05
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η δυνατότητα ρωσικού ελέγχου στην αζοφική θάλασσα, που ανακοινώθηκε από το ουκρανικό Επιτελείο, σύμφωνα με την Kyiv Independent, προκάλεσε αλληλοκατηγορίες για τη ναρκοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής.

ΜΟΣΧΑ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Πρακτορείο ΤΑΣΣ, οι νάρκες που τοποθετήθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας στις προσεγγίσεις προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ενδέχεται να παρασυρθούν προς τον Βόσπορο και τη Μεσόγειο Θάλασσα λόγω θραύσης των καλωδίων, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) σε δήλωση Τύπου το Σάββατο.
 
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας τοποθέτησε ζώνες ναρκοπεδίων στα λιμάνια της Οδησσού, του Ochakov, του Chernomorsk και του Yuzhny. Οι καταιγίδες αρχίζουν να σπάνε τα καλώδια αγκύρωσης που συνδέουν τις νάρκες. «Παρασυρόμενες από ανέμους και ρεύματα, οι νάρκες κινούνται ελεύθερα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε.
 
«Δεν αποκλείεται να παρασυρθούν νάρκες προς τον Βόσπορο και περαιτέρω προς τη Μεσόγειο Θάλασσα», τόνισε.
 
Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας εξέδωσε προειδοποίηση κινδύνου ναρκών στις 18 Μαρτίου.

Αντιθέτως, ο Andriy Klymenko, ο αρχισυντάκτης του ιστότοπου ειδήσεων BlackSeaNews, δήλωσε στις 19 Μαρτίου, επικαλούμενος πηγές του, ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει τις ναυτικές νάρκες κατά μήκος της διαδρομής από τον Βόσπορο προς την Οδησσό στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
 
Το Associated Press σχολίασε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εξουδετερωθούν οι ρωσικές νάρκες μετά την εισβολή. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι δήλωσε στις 18 Μαρτίου ότι η Ουκρανία θα απαιτήσει τη δυτική βοήθεια για την αντιμετώπιση της απειλής που αποτελούν οι οβίδες και οι νάρκες που δεν έχουν εκραγεί.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε αργά στις 18 Μαρτίου ότι έχασε την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα «προσωρινά» καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έσφιγγαν τον έλεγχο τους γύρω από τη Μαριούπολη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.