Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα διαφορετικό σπίτι στην Κέρκυρα!

κοντέινερ
18 Μαρτίου 2022 / 18:02

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η οικογένεια Monro χτίζει σπίτι από κοντέινερ στα Χλωμοτιανά!

Αμέτρητοι ξένοι έρχονται στην Κέρκυρα για να φτιάξουν το σπίτι τους – είτε αγοράζοντας ένα έτοιμο είτε αγοράζοντας γη και χτίζοντας σε αυτήν. Η οικογένεια Monro, ωστόσο, το έχει πάει σε άλλο επίπεδο και χτίζει το σπίτι της από κοντέινερ!

Η Sarah-Jane και ο Andy Monro, μαζί με τον 22χρονο γιο τους James, ήθελαν να χτίσουν το μελλοντικό τους σπίτι στο νησί. Αλλά όταν η μητέρα της Sarah-Jane πέθανε από καρκίνο, αναγκάστηκαν να αλλάξουν το αρχικό τους σχέδιο να μετακομίσουν στο οικόπεδο που είχαν αγοράσει οι γονείς της στα Χλωμοτιανά της Νότιας Κέρκυρας και να χτίσουν ένα σπίτι μαζί.

Τα σχέδια είχαν γίνει αλλά για περίπου 14 χρόνια δεν είχαν προχωρήσει, οπότε αποφάσισαν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Όταν δούλευαν σε μια εταιρεία ιστιοπλοΐας, είδαν ένα κοντέινερ που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη και είπαν: «Γιατί να μη ζήσουμε κι εμείς σε ένα τέτοιο;». Άρχισαν την έρευνα και τελικά κατέληξαν σε έναν προμηθευτή από την Αθήνα για πέντε κοντέινερ μεγάλου όγκου και σε έναν προμηθευτή από το Ηνωμένο Βασίλειο για ένα εξειδικευμένο κοντέινερ μεγάλου όγκου εξοπλισμένο με ηλιακή τεχνολογία.


Φώτο: Corfu Container Home

Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αλλά προχωρούσαν πολύ αργά λόγω του κορονοϊού και της καραντίνας. Χρειάστηκε να περιμένουν ένα χρόνο για να πάρουν άδεια οικοδόμησης, ώσπου τελικά τα κατάφεραν μια εβδομάδα μετά το τέλος της καραντίνας. Έπειτα έπρεπε να περιμένουν οκτώ εβδομάδες για να επιθεωρηθούν τα θεμέλια του σπιτιού, λόγω της καθυστέρησης που είχε δημιουργηθεί από την καραντίνα.

Χρειάστηκε, επίσης, ένας μήνας για να βρουν τα δύο τελευταία κοντέινερ λόγω των παγκόσμιων εμπορικών περιορισμών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ χάθηκαν επιπλέον δυόμισι μήνες πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς, λόγω των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αποφυγή κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, δεν μπορούσαν να κάνουν ηλεκτροκόλληση.

Τέσσερα από τα κοντέινερ χρησιμοποιούνται για το ίδιο το σπίτι, το οποίο έχει και κήπο στην οροφή, άλλο ένα για στούντιο, καθώς και ένα εξειδικευμένο κοντέινερ για την ηλιακή τεχνολογία.

Κήπος στην οροφή (Φώτο: Corfu Container Home)

Για να κατασκευαστεί ένα σπίτι από κοντέινερ χρειάζονται πολλές ηλεκτροκολλήσεις και αυτό έχει γίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον James και τον Andy. Ωστόσο, για τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες πρέπει να υπάρχουν επίσημες υπογραφές και γι’αυτό έχουν κληθεί επαγγελματίες για να κάνουν αυτή τη δουλειά.


Φώτο: Corfu Container Home

Ο Andy, η Sarah-Jane και ο James προσπαθούν να διατηρήσουν το σπίτι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο. Γι’αυτό θα έχουν 30 ηλιακά πάνελ που θα παρέχουν 11kw ενέργειας εκτός δικτύου. Παρόλο που το ακίνητο είναι συνδεδεμένο με το κεντρικό δίκτυο παροχής νερού, θα υπάρχει ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης που θα παρέχει πόσιμο νερό και ένα σύστημα αερόβιας επεξεργασίας λυμάτων με 6 επαναχρησιμοποιημένες μονάδες IBC για την επεξεργασία των αποβλήτων και τη μετατροπή τους σε νερό.

Επίσης, επαναχρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα, όπως παλέτες για τη δημιουργία πάγκου, ένα ψυγείο για παγκάκι κήπου, γκαζάκι ως θήκη για το τηλεχειριστήριο κ.λπ.


Φώτο: Corfu Container Home

Οι οικογένεια Monro ελπίζει ότι το σπίτι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, με τον Andy και τη Sarah-Jane να ζουν προς το παρόν στο στούντιο, όσο συνεχίζονται οι εργασίες, ενώ ο James ζει σε ένα μικρό σπίτι που έχουν σε κοντινή απόσταση. Έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από άλλους κατοίκους του νησιού, γι’αυτό και σχεδιάζουν, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, να επιτρέψουν για μια μέρα στον κόσμο να το επισκεφτεί ελεύθερα.


Φώτο: Corfu Container Home


Φώτο: Corfu Container Home

Όταν ρωτήθηκαν αν θα προέτρεπαν άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά τους, η Sarah-Jane είπε ότι εννοείται πως θα το έκαναν και πρότεινε ότι ίσως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με ένα μικρό κοντέινερ και να προχωρήσουν από εκεί.

Ο ενθουσιασμός τους είναι προφανής και σύντομα θα μπορέσουν να ξεκουραστούν και απλώς να καθίσουν και να απολαύσουν την υπέροχη θέα από το ξεχωριστό τους σπίτι!

Πάρτε μια γεύση από το πώς εξελίσσεται το έργο.



Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Corfu Container Home εδώ:

Ιστοσελίδα
Facebook
Instagram