Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκπαιδευτικοί προσεγγίζουν το προσφυγικό μέσα από το θέατρο

Θέατρο στην εκπαίδευση
27 Nov 2016 / 21:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα του προσφυγικού που στην Κέρκυρα βλέπουμε μόνο από μακρυά, ήρθαν οι εκπαιδευτικοί της Κέρκυρας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι δράσεις του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο 7ο Δημοτικό Σχολείο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι δράσεις αυτές, συνδυασμός της εκπαίδευσης, του θεάτρου κα της κοινωνικής παρέμβασης, διοργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα,  με στόχο να καταδειχθεί η πολύμορφη σημασία του «Θεάτρου στην Εκπαίδευση» τόσο στη διάδοση της ανθρωπιστικής παιδείας όσο και στη διασφάλιση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικότερα όσον αφορά στα παιδιά αλλά και  στους λαούς που απειλούνται λόγω βίας, ρατσισμού ή και πολέμου.

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε Βιωματικό Εργαστήριο με τίτλο: «Θεατρικές τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων». Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ημερίδα  ελεύθερη στο κοινό, με θέμα : «Ανθρώπινα Δικαιώματα - Κοινωνία και Εκπαίδευση - Δράσεις Δικτύου» καθώς και Εργαστήριο Θεάτρου Φόρουμ – Διαδραστική παράσταση με τίτλο «Διαφυγές». Η παράσταση θα επαναληφθεί και τη Δευτέρα σε σχολεία της Κέρκυρας.

Η συντονίστρια του γραφείου Κέρκυρας, εκπαιδευτικός και Εμψυχώτρια-Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Νέων και Εφήβων του ΔΗΠΕΘΕΚ, Ευγενία Ζάγουρα, μίλησε στο enimerosi.com για την θετική αποδοχή που συνάντησαν αυτές οι επιμορφωτικές δράσεις από τους εκπαιδευτικούς της Κέρκυρας. «Συμμετείχαν περίπου 25 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πήραν μέρος στα εργαστήρια και στην ημερίδα. Σε αυτους μοιράστηκε επίσης το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» που αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, τα οποία διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν  μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο. Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016, ως δράση του  προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και  για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;»
«Από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, καταλάβαμε ότι ένιωσαν ότι ήταν μια επιμορφωτική εμπειρία, ουσιαστική για κοινωνίες σαν της Κέρκυρας, οι οποία παρακολουθεί το προσφυγικό ζήτημα απο μακρυά, ωστόσο έχει γίνει αιτία διχασμού σε πολλές τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα. Για μένα, το να κάνεις θέατρο μ΄αυτόν τον τρόπο είναι ένα κίνημα, είναι επανάσταση». 

Ο υπεύθυνος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Νίκος Γκόβας μίλησε στο φακό του enimerosi.com



Οι δράσεις, υπο τον γενικό τίτλο «Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016: Θέατρο -  Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση» πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μέσω του προγράμματος  «κι αν ήσουν εσύ;» καθώς και με τους φορείς: Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Κέρκυρας, Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών του Δήμου Κέρκυρας, ΔΗΜΟΠ - «Νίκος Μώρος» - Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής  Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.