Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιός ήταν ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, που σκοτώθηκε στην Ουκρανία

ΡΕΝΟ ΜΠΡΕΝ
13 Μαρτίου 2022 / 19:33
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Κινηματογραφική η ζωή του όπως και η δράση του να αποτυπώνει τα παγκόσμια γεγονότα με τον φακό του. Ξεχωριστή προσωπικότητα, παγκόσμιος ρεπόρτερ, επισκέπτης καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Η δημοσιογραφία θρηνεί ένα ακόμα αρχέτυπό της!

Ο Brent Renaud (13 Οκτωβρίου 1971 - 13 Μαρτίου 2022) ήταν Αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και φωτορεπόρτερ. Ο Ρενό εργάστηκε με τον αδερφό του Κρεγκ για την παραγωγή ταινιών για ΜΜΕ, όπως το HBO και το Vice News, και ήταν πρώην συνεργάτης των The New York Times. 
 
Ουκρανοί αξιωματούχοι στις 13 Μαρτίου 2022 είπαν ότι ο Renaud σκοτώθηκε σε ένα προάστιο κοντά στο Κίεβο, ενώ κάλυπτε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
 
Ο Ρενό έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη και στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας. Σε συνεργασία με τον αδερφό του Κρεγκ, ο Μπρεντ Ρενό παρήγαγε μια σειρά ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, που επικεντρώνονται κυρίως σε ανθρώπινες ιστορίες από τα πιο καυτά σημεία της Οικουμένης. 


Η ταυτότητά του ως ανταποκριτή των ΝΥΤ από παλαιότερη αποστολή. Η εφημερίδα μετά την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ότι δεν βρισκόταν σε δική της αποστολή στην Ουκρανία.

Κάλυψαν τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό του 2010 στην Αϊτή, τις πολιτικές κρίσεις στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, τις συγκρούσεις στην Αφρική, τον πόλεμο με τα ναρκωτικά στο Μεξικό και την προσφυγική κρίση στην Κεντρική Αμερική. 
 
Κέρδισαν πολλά βραβεία στην τηλεόραση και τη δημοσιογραφία, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Peabody το 2015 για τη σειρά βίντεο "Last Chance High.". 
 
Τα αδέρφια σκηνοθέτησαν το ντοκιμαντέρ Meth Storm, που κυκλοφόρησε το 2017 από την HBO Documentary Films. 
 
Το 2019, ο Renaud διορίστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας. Ο Renaud ήταν μέλος του Nieman του 2019. Μαζί με τον αδελφό του, ήταν χορηγός του Κέντρου Πούλιτζερ· ίδρυσαν επίσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λιτλ Ροκ.
 
Ο Renaud πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ρώσους στρατιώτες στο Irpin, στην περιφέρεια Κιέβου, στην Ουκρανία, ενώ κάλυπτε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
 
 Άλλοι δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ένας από αυτούς, ο Juan Arredondo, αργότερα ανέβασε στο Twitter ότι η ομάδα των δημοσιογράφων βιντεοσκοπούσε πολίτες να φεύγουν από την πόλη μέσω μιας από τις γέφυρες στο Irpin, όταν οι Ρώσοι στρατιώτες τους στόχευσαν και πυροβόλησαν τον Renaud στο λαιμό. Είναι ο πρώτος αναφερόμενος θάνατος ξένου δημοσιογράφου στον πόλεμο του 2022 στην Ουκρανία.
 
Έκλεισε η πόλη για τους δημοσιογράφους
 
Απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους μετά τον θάνατο του Ρενό Μπρέν, η παρουσία στην πόλη. Ο δήμαρχος του Irpin, Oleksandr Markushyn είπε ότι το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή για την προστασία τους. 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.