Τρίτη 01.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομβροδεξαμενές, οδικό δίκτυο και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός μεταξύ των έργων της ΠΙΝ το 2022

ΠΙΝ
01 Μαρτίου 2022 / 12:27

Σημαντικά έργα στην 1η Τροποποίηση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2022 της ΠΙΝ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σημαντικά έργα που αφορούν στην στήριξη του πρωτογενή τομέα, της δημόσιας υγείας αλλά και την βελτίωση της βατότητας του οδοστρώματος μετά την θεομηνία του περασμένου Οκτωβρίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην 1η Τροποποίηση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2022 της ΠΙΝ, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μουζακίτης εγκρίθηκε η αποδοχή ένταξης του έργου με τίτλο «Ωρίμανση μελετών εγγειοβελτιωτικών έργων, λιμνοδεξαμενών, ομβροδεξαμενών και δικτύων άρδευσης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» στο πλαίσιο της ΑΤ09 «Ωρίμανση Έργων και δράσεων για την υλοποίηση του προγράμματος» του Ε.Π Αντώνης Τρίτσης, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει τρία υποέργα με κύριο στόχο την εξασφάλιση και εξοικονόμηση νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργειών στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Στην Κέρκυρα

Όσον αφορά την Κέρκυρα, το υποέργο «Ωρίμανση μελετών εγγειοβελτιωτικών έργων, λιμνοδεξαμενών, ομβροδεξαμενών και δικτύων άρδευσης ΠΕ Κέρκυρας» περιλαμβάνει τη μελέτη δημιουργίας μικρών ομβροδεξαμενών κλειστού τύπου και διαμόρφωση του χώρου και του αλωνιού από το οποίο θα γεμίζει με νερό ή τα έργα υδρομάστευσης από ρέματα. Συγκεκριμένα έχουν προταθεί 9 δεξαμενές από το δήμο Βόρειας Κέρκυρας στις θέσεις Αγραφοί- Ρικίνι, Τρουμπέτας, Ξανθάτες, Λούτσες, Φανός Σινιών, Λούστρα Λαύκι, Δημαρχείο Κασσιόπη, Καββαδάδες και Νησάκι – Βιγλατούρι.

Παράλληλα η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Κέρκυρας έχει προτείνει τρεις πιθανές θέσεις ομβροδεξαμενών στη Νότια Κέρκυρα. Η μελέτη θα επιλέξει εκτός από την κατάλληλη τοποθεσία των αριθμών των δεξαμενών, το μέγεθος αυτών και το είδος ή τρόπο της υλοποίησης του έργου. Παράλληλα το υποέργο περιλαμβάνει την επικαιροποίηση και τη μελέτη κατασκευή δικτύων άρδευσης και δεξαμενών του φράγματος Ρεγγίνη, το οποίο δύναται να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης 3.000 στρεμμάτων στην περιοχή του.

Προγραμματική σύμβαση με ΓΝΚ

Όσον αφορά τη στήριξη των δομών δημόσιας υγείας το Περιφερειακό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο» φως για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης της ΠΙΝ με το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για την προμήθεια νέου υπερήχου Ακτινολογικού Εργαστηρίου, π/υ 25.000 ευρώ.

Βελτίωση βατότητας οδοστρωμάτων

Τέλος, όπως τόνισε ο κ.Μουζακίτης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσε ο «Μπάλλος» στο οδικό δίκτυο της Κέρκυρας αποφασίστηκε να συμπτυχθούν και να δημοπρατηθούν ως ενιαίο έργο οι τρεις μικρότερες εργολαβίες για την Βόρεια, την Μέση και την Νότια Κέρκυρα σε μια. Η εργολαβία, π/υ 2.530.000 ευρώ, θα αφορά στην αποκατάσταση και στη βελτίωση της βατότητας του οδοστρώματος σε όλο το νησί, με στόχο να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις τέσσερις μεγάλες εργολαβίες για το οδικό δίκτυο που έχουν συμβασιοποιηθεί ή πρόκειται να συμβασιοποιηθούν σύντομα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ