Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Π.Ποζίδης: Υποκριτικό το ενδιάφερον της Περιφερειακής Αρχής για την υγεία

ΠΟΖΙΔΗΣ
21 Φεβρουαρίου 2022 / 13:00

Η απάντηση κάθε ενεργού πολίτη πρέπει να είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και κυρίως, η διεκδίκηση επίλυσής τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το Σάββατο 19.2.2022 χαρακτηρίζεται (και) από την ανάκτηση των δικαιωμάτων του ανεξάρτητου Περιφερειακού Συμβούλου, παρά την επίμονη προσπάθεια και τις παράδοξες ερμηνείες για τον κανονισμό του κ. Μουζακίτη (και προφανώς των προέδρων συναδέλφων του, με τους οποίους συνομιλεί και «νομοθετούν»), να θέσει εμπόδια σε αυτό. Αποδείχτηκε με τον πιο ευδιάκριτο τρόπο ότι στη δημοκρατία δεν μπορεί να φιμωθεί καμία φωνή, όσο κι αν αυτό επιδιώκεται και μεθοδεύεται από κύκλους που επιδιώκουν τη σιωπή.

Η προσπάθεια να εκφραστούν τα αιτήματα του λαού των νησιών μας απέναντι στους μηχανισμούς της ετερόκλητης σύμπραξης που στηρίζει άκριτα και άβουλα τον πολιτικό και αυτοδιοικητικό κατήφορο που ακολουθεί η περιφέρειά μας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Στη συζήτηση για την υγεία, αποδείχτηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο το υποκριτικό ενδιαφέρον της Περιφερειακής αρχής για την υγεία (και των τριών παρατάξεων που τη συγκροτούν και συναποφασίζουν: των δύο αυστηρά κομματικών και της τρίτης προσωποπαγούς με ειδική αποστολή και ημερομηνία λήξης).

Απαίτησαν και αποφάσισαν μόνοι τους την αναβολή της συζήτησης του θέματος στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο προφασιζόμενοι το μεγάλο ενδιαφέρον του και την ανάγκη να παραστούν στελέχη και θεσμοί που την υπηρετούν. Δεν κάλεσαν κανέναν απολύτως.

Έφεραν μία εισήγηση έκθεση ιδεών πού βασίζεται στα «οραματικά» σχέδια τους, χωρίς ουσία και αντικείμενο, αποκρύπτοντας τη σκληρή πραγματικότητα της δραματικής υποστελέχωσης των δομών  υγείας, της τραγικής κατάστασης των Κέντρων Υγείας, που ρημάζουν κυριολεκτικά, χωρίς θέρμανση, εξοπλισμό και μέσα, της επίφασης στήριξης των εμβολιασμών, χωρίς πρακτικά να έχουν κάνει, σχεδόν, τίποτε, της κατάστασης του Ε.Κ.Α.Β κ.ά. Μια αποτύπωση που έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος στα νησιά μας.

Προφανώς σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση και με στόχο να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις εργαζομένων, κοινωνικών και αυτοδιοικητικών ομάδων και της κοινωνίας που βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες στην ανύπαρκτη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία στα νησιά μας έφτιαξαν ένα φτωχό διεκδικητικό πλαίσιο απόκρυψης της σκληρής πραγματικότητας.

Ο παραλογισμός είναι η τελική πρόταση απόφασης, που φυσικά οι υπάκουοι εταίροι υπερψήφισαν αδιαμαρτύρητα. Ψήφισαν ένα μικρό πλαίσιο «αιτημάτων», το οποίο εδώ και μήνες αποτελεί το διεκδικητικό πλαίσιο της Περιφερειάρχη στις αλλεπάλληλες συναντήσεις της με τον Υπουργό Υγείας. Αυτά δηλ. που δηλώνει σε κάθε συζήτηση η κα Κράτσα ότι ζητά από τον Υπουργό Υγείας πολύ καιρό πριν, θέτοντας ως αίτημα π.χ τον ορισμό Υποδιοικητή στην 6η Υ.Π.Ε αρμόδιο για τα Ιόνια νησιά, απεμπολώντας το βασικό αίτημα της δημιουργίας αυτόνομης υγειονομικής περιφέρειας, που διεκδικεί το Περιφερειακό συμβούλιο, επειδή προφανώς αυτή είναι η κυβερνητική επιλογή.

Η απάντηση κάθε ενεργού πολίτη πρέπει να είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και , κυρίως, η διεκδίκηση επίλυσής τους. Για μια αξιοπρεπή κατάσταση στον τομέα της υγείας (και) στα νησιά μας είναι αναγκαία:
  • Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με παράλληλη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.
  • Η ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού με δωρεά διαγνωστικά τεστ, σε περιοχές, που δεν καλύπτονται και επιβαρύνεται ο κόσμος. Η λήψη μέτρων προστασίας σε χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.
  • Η ικανοποίηση καίριων αιτημάτων των εργαζομένων, που αντιστοιχίζονται με την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας (η ένταξη των υγειονομικών στα Β.Α.Ε,  να μη γίνει καμία απόλυση υγειονομικών υπαλλήλων, να σταματήσει ο αυταρχισμός και οι διώξεις των εργαζομένων και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστική δράσης τους, η ένταξη του νοσοκομείου της Κέρκυρας στην Α’ προβληματική περιοχή για την παροχή κινήτρων (οικονομικών, υπηρεσιακών και ηθικών) για την προσέλκυση γιατρών και η γενικότερη παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους, για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, η αύξηση της επιδότησης των γιατρών, που προσλαμβάνονται και τοποθετούνται στα νησιά μας κ.ά).
  • Η επίλυση των προβλημάτων στις υποδομές και στον εξοπλισμό των Κέντρων υγείας των νησιών μας, η ενίσχυση και η ριζική λύση των προβλημάτων, που ταλανίζουν το Ε.Κ.Α.Β σε όλες τις περιοχές μας και η στήριξη και ενίσχυση του ΙΑΚ (πρώην ΠΙΚΠΑ), που συμβάλει στην πρωτοβάθμια υγεία στον πληθυσμό των παιδιών.
Η  υπόθεση της υγείας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η κοινωνία ταλαιπωρείται, ο κόσμος δεινοπαθεί και όσοι μπορούν και πρέπει να εκφράσουν τα αιτήματά του πρέπει με υπευθυνότητα να σταθούν διεκδικητικά και απαιτητικά απέναντι στην κυβερνητική επιλογή της υποβάθμισής της.