Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενημέρωση Αλ. Αυλωνίτη από την Μ. Υδραίου για τα «ανοιχτά» ζητήματα του Δήμου

Αλέκος Αυλωνίτης
15 Φεβρουαρίου 2022 / 13:03

Τι απάντησε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας για το Άλσος Γαρίτσας, το κτήριο Ασάνη, το Μον Ρεπό, το Μουσείο Τυπογραφίας, το πάρκινγκ της Λαϊκής, τις αποζημιώσεις του Μπάλλου, τα λατομεία

Τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου επισκέφθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας που πραγματοποιεί σε όλους τους Δήμους του νομού και ζήτησε ενημέρωση για τη θέση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με σειρά επίκαιρων θεμάτων που αφορούν το Δήμο και τους δημότες. 
 
Αρχικά ο κ. Αυλωνίτης μετέφερε τις ενστάσεις κατοίκων της περιοχής και ζήτησε να μάθει τα σχέδια ανάπλασης του Άλσους Γαρίτσας – Ανεμομύλου. Η Δήμαρχος ενημέρωσε διεξοδικά για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση με χώρους πρασίνου, αθλοπαιδιών, περιπάτου, πολιτισμού και απάντησε στον βουλευτή ότι έχει προηγηθεί, από το 2019, διαβούλευση με τους κατοίκους και επαγγελματίες, το έργο έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις και πλέον έχει συμβασιοποιηθεί, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 15 μήνες.
 
Αναφορικά με το κτίριο Ασάνη και την επισήμανση του κ. Αυλωνίτη για τους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια από την φθορά και την κατάρρευσή του, η Δήμαρχος ενημέρωσε ότι προτίθεται να προβεί σε σωστικές παρεμβάσεις και καθαρισμούς, παρότι ανήκει στο Υπ. Περιβάλλοντος. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο Δήμος έχει άλλες προτεραιότητες και δεν δύναται –λόγω δυσθεώρητου κόστους-  να διεκδικήσει την κυριότητα του κτιρίου.
 
Ο βουλευτής ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τα έργα στο Μον Ρεπό ως εναλλακτική λύση μετά την απόφαση της ΕΤΑΔ για κλείσιμο του Αχιλλείου μέχρι νεωτέρας, λόγω έργων, και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στις τουριστικές ξεναγήσεις. Ενημερώθηκε ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα στα βοηθητικά κτίρια και τουαλέτες στο Μον Ρεπό, καθώς ξεπεράστηκαν γραφειοκρατικά και οικονομικά εμπόδια, ενώ στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν οι μελέτες για την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου (600.000 ευρώ) και την αποκατάσταση του Σαν Τζιάκομο (200.000 ευρώ).  
 
Η Δήμαρχος δήλωσε θετική στο θέμα της δημιουργίας Μουσείου Τυπογραφίας στο Ν. Φρούριο και ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει σύγχρηση του χώρου στάθμευσης, ο οποίος είναι ζωτικός για την πόλη της Κέρκυρας. Ο κ. Αυλωνίτης, με την ευκαιρία, κατέθεσε την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη τοποθέτηση οβελίσκου στο Νέο Λιμάνι, στο χώρο που σήμερα έχει τοποθετηθεί το σήμα της Κέρκυρας, η απήδαλος ναυς, και επισήμανε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος στο θέμα. 
 
Επίσης θετική εμφανίστηκε η Δήμαρχος στη δημιουργία μαρινών Mega Yacht και στη Σπηλιά,  ενώ για το παραλιακό μέτωπο ενημέρωσε ότι συναντήθηκε με τον Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και το θέμα αντιμετωπίζεται συνδυαστικά με τη δημιουργία κολυμβητηρίου στο ΝΑΟΚ. 
 
Σχετικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από την κακοκαιρία συμπολίτες μας, η Δήμαρχος είπε ότι οι πολίτες που κατέθεσαν αιτήσεις στο Δήμο και πληρούσαν τα κριτήρια έχουν ήδη αποζημιωθεί ενώ για τις ζημιές και φθορές στους δημοτικούς χώρους καταρτίζεται μελέτη από ειδικό γεωλόγο στην Αθήνα, από την οποία θα προκύψει το ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για παρεμβάσεις. 
 
Για το θέμα της ύδρευσης ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης δήλωσε ακόμη μια φορά ότι στηρίζει την εκφρασμένη, διαχρονικά, άποψη των θεσμών -τοπικά και σε επίπεδο κυβερνήσεων- για κατασκευή του έργου των φραγμάτων, άποψη με την οποία συμφώνησε και η κα. Υδραίου. Ο βουλευτής ενημέρωσε τη Δήμαρχο, σε συνέχεια σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, ότι η προγραμματισμένη κατασκευή λιμνοδεξαμενής (έργο φραγμάτων) βρίσκεται σε απόσταση 500μ. από το χώρο που λειτουργούν σήμερα λατομεία, γεγονός που προσδίδει επιτακτικό χαρακτήρα στην εξεύρεση χώρου κατάλληλου για λατομική ζώνη, με παράλληλη φροντίδα για αποκατάσταση της υπάρχουσας χαίνουσας πληγής.
 
Για τα σημαντικά θέματα της λειτουργίας της διαδημοτικής ΔΕΥΑ, της σχολικής στέγης καθώς και των απορριμμάτων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οριστεί νέα συνάντηση, προκειμένου να υπάρχει χρόνος, αποκλειστικά, για τη συζήτησή τους.