Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας σε Γεωργιάδη και Σκρέκα

Εμπορικός Σύλλογος
11 Φεβρουαρίου 2022 / 15:37

Προτάσεις αντιμετώπισης της οικονομικής ασφυξίας στην αγορά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προτάσεις αντιμετώπισης του πληθωρισμού και των αβάστακτων ανατιμήσεων, αποστέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος, με επιστολή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, καθώς επίσης στους τρεις βουλευτές της Κέρκυρας, το Επιμελητήριο και την ΕΣΕΕ: 

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό την οικονομική ασφυξία που επικρατεί στην αγορά, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρ΄ ότι είμαστε βέβαιοι ότι το γνωρίζετε.

Ο εμπορικός κόσμος και ιδιαίτερα τα μικρά εμπορικά καταστήματα, δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα κατά τα δύο τελευταία χρόνια της υγειονομικής κρίσης, κάτω από δύσκολες και άνισες συνθήκες και κατά επέκταση η ίδια η κοινωνία των πολιτών.

Η ελληνική περίπτωση, δυστυχώς, ήταν, και παραμένει επιπλέον επιβαρημένη μετά από μια δύσκολη δεκαετή οικονομική κρίση μεγάλης ύφεσης με βαρύτατες συνέπειες στην επιχειρηματικότητα .
Σήμερα έχουμε περάσει ως κοινωνία εκτός της υγειονομικής κρίσης ΕΠΙΠΛΕΟΝ και στην ενεργειακή κρίση η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μας συνοδεύει όλο το 2022 με ανατιμήσεις πάνω από 30%.

Υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας δυο χρόνια τώρα, άλλα και της εκτίναξης του κόστους λειτουργίας κάθε επιχείρησης, το λιανεμπόριο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν άλλα πλέον περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων.

Οι υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια προκαλούν οικονομικές δυσκολίες στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι οποίες παλεύουν να επιβιώσουν καθημερινά, αφού οι αυξημένες τιμές σε βασικά αγαθά έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές που δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματικότητα και τους τζίρους της αγοράς μέσα από την κατανάλωση. Είναι προς συμφέρον όλων μας, ότι κάθε παρέμβαση στήριξης, από πλευράς Πολιτείας, που στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, είναι προς θετική κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ε.Σ.Κ για ακόμη μια φόρα καταθέτει μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού ως προς την αντιμετώπιση των αβάστακτων ανατιμήσεων.

Προτάσεις.

1. Αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στους λογαριασμούς της ενεργείας κατά 75% έτσι ώστε να μπορούν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες τους λογαριασμούς τους για όσο διάστημα διαρκέσει η αύξηση της ενεργείας.
2. Μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά αγαθά (καλάθι της νοικοκυράς) από το 13% στο 6%. με συνεχόμενους αυστηρούς ελέγχους έτσι ώστε η μείωση να φτάσει στον καταναλωτή.
3. Άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα
4. Άμεση αύξηση των αριθμών των δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών της υγειονομικής κρίσης προς το Δημόσιο, (εφορία ,ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ) σε 120 δόσεις προκειμένου να δοθεί ανάσα επιβίωσης στις επιχειρήσεις έστω και σε βάθος χρόνου χωρίς τόκους και προσαυξήσεις
5. Μετατροπή και θεσμοθέτηση της Επιστρεπτέας προκαταβολής σε Ανεπιστρεπέα
6.  Άμεση θέσπιση χρηματοδοτικών εργαλείων για την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου μέσα από πετυχημένα άλλα και στοχευμένα προγράμματα ειδικά για τις αυτοαπασχολούμενες επιχειρήσεις, τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με ρευστότητα χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις άλλα με βάση την ισονομία που επιτάσσει το Ελληνικό Σύνταγμα της χώρας μας.
7. Τραπεζική ενίσχυση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα χρειαστεί να αιτηθούν τραπεζικό δανεισμό λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη από το τραπεζικό μηχανισμό την συνολική πορεία της επιχείρησης ΠΕΡΑ από τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των δύο (2) τελευταίων ετών της πανδημίας.
8. Κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος.
9. Ενεργειακή αναβάθμιση των ΜΜΕ μέσα από πρόγραμμα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις ,το οποίο να επιδοτεί το 80% της αντικατάστασης air condition φωτισμός, λάμπες, παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών
10. Άμεση στήριξη με εργαλεία ρευστότητας για τα εμπορικά εποχιακά τουριστικά καταστήματα λιανικού εμπορίου.
11. Πρόγραμμα επιδότησης απασχόλησης στο Εμπόριο
 
Είναι αναγκαίο στην παρούσα χρονική στιγμή η Κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει ουσιαστικά και όχι με ημίμετρα τον εμπορικό κόσμο, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για το μέλλον μας. Όπως:

α) Λουκέτα για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους λειτουργίας αφού τα οικονομικά προβλήματα της υγειονομικής κρίσης δεν έχουν ξεπεραστεί και η πανδημία είναι ακόμη εδώ.

β) Αύξηση της ανεργίας λόγω των χαμένων θέσεων εργασίας

γ) Κοινωνικές εντάσεις λόγω βιωσιμότητας της κοινωνίας.
 
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας θα συνεχίσει να μεταφέρει το κλίμα της αγοράς και να καταθέτει λύσεις και προτάσεις ευελπιστώντας ότι τα δίκαια αιτήματα – προτάσεις μας θα τύχουν της ανάλογης προσοχής αλλά και επίλυσης.
 
Εκ του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Αλέγρης
Ο Γ. Γραμματέας
Κων/νος Διαβάτης