Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παξοί: Ασθενοφόρο ετών 22 - Στο φορτηγό η ασθενής

Παξοί
10 Φεβρουαρίου 2022 / 08:28

Ο κοσμοπολίτικος "παράδεισος" του Ιονίου, μεταμορφώνεται σε "φτωχό συγγενή" το χειμώνα

ΠΑΞΟΙ. Θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω social media.  Τυλιγμένη με κουβέρτες μια ηλικιωμένη ασθενής, μεταφέρθηκε στην καρότσα φορτηγού, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού, είναι παλιό και χαλασμένο. 

Όπως σημειώνει ο οδηγός του φορτηγού που δημοσιοποίησε τις σχετικές φωτογραφίες, χθες κλήθηκε να μεταφέρει την ασθενή διότι χάλασε το ασθενοφόρο το οποίο είναι παλιό και παρουσιάζει προβλήματα. 



Τελικά η 92χρονη ασθενής που έπρεπε να φύγει το πρωί για Κέρκυρα, κατάφερε να φύγει στις 14:15 με το ιπτάμενο δελφίνι φια το λιμάνι της Κέρκυρας. Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν πήραν πανελλαδικές διαστάσεις.  

Ασθενοφόρο ετών 22!

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Παξών Μιχάλης Κάντας εξήγησε στην "Ε"  ότι παρόλες τις προσπάθειες του προσωπικού να εξυπηρετήσει με κάθε δυνατό τρόπο τις ανάγκες των ασθενών, το Κέντρο Υγείας διαθέτει μόνο ένα παλιό ασθενοφόρο, με έναν οδηγό και μια εργαζόμενη ως πλήρωμα που ήρθε στο νησί πρόσφατα. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διακομιδή της 92χρονης είχε κανονιστεί από την προηγούμενη μέρα, αλλά δυστυχώς το παλιά όχημα (22 ετών) έπαθε ηλεκτρολογική βλάβη και στο μεταξύ είχε χαθεί το πρώτο δρομολόγιο του πλοίου.  Επιπλέον ο μοναδικός οδηγός ασθενοφόρου απουσίαζε με αναρρωτική. 

Ο Διευθυντής του Κ.Υ. έχει λάβει τη δέσμευση την Υγειονομική Περιφέρεια ότι σύντομα θα αποκτήσει ένα ακόμα μεταχειρισμένο ασθενοφόρο από την Πάτρα. Υπογράμμισε επίσης την ευαισθησία επιχειρηματία του νησιού, ο οποίος έχει προχωρήσει στη δωρεά ένος καινούργιου ασθενοφόρου το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία αποδοχής της δωρεάς από το Υπουργείο Υγείας.

Υποστελέχωση

Η στελέχωση της δημόσιας δομής του νησιού είναι υποτυπώδης και προσομοιάζει στις αντίστοιχες δομές της Κέρκυρας με τις διαπιστωμένες ελλείψεις. Όπως αναφέρει ο κ. Κάντας, «ένα ασθενοφόρο κανονικά πρέπει να διαθέτει 4 έως 6 άτομα για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Συχνά οι ανάγκες καλύπτονται "εκ των ενόντων" με σημαντική προσφορά εθελοντών».

Στους Αντιπάξους

«Με την έλευση των δύο νέων οχημάτων, ελπίζω να μπορέσουμε να βάλουμε και ένα όχημα το καλοκαίρι βάρδια στους Αντιπάξους, που σφύζουν από τουρισμό το καλοκαίρι. Με τόσο κόσμο, συχνά προκύπτουν εκτακτα περιστατικά στη θάλασσα, χρειάζεται ένα ασθενοφόρο στο νησί, για να μην "φεύγουν" οι άνθρωποι αβοήθητοι.

Στο Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή υπηρετούν τρεις γενικοί γιατροί - η μία απουσιάζει με άδεια εγκυμοσύνης- και ένας παιδίατρος. Με αυτή τη στελέχωση, το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί όλους τους ασθενείς, τις συνταγογραφήσεις αλλά και τους εμβολιασμούς ενηλίκων και παιδιών. 

Μόνο το πρωί

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας δεν λειτουργεί το βράδυ, ως εκ τούτου δεν υπάρχει καν η δυνατότητα βραχείας νοσηλείας ασθενών, μιας και η Κέρκυρα, συχνά "κλείνει" λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Κάντας θεωρεί πολή καλή εξέλιξη το νέο περιπολικό του Λιμενικού, το αποκαλούμενο και "πλωτό ασθενοφόρο". Παραμένει όμως η έλλειψη στελέχωσής του με πλήρωμα ΕΚΑΒ, όπως λέει.   

Πάντως, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας προσμετρά στα θετικά την έναρξη λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου Λάκκας στελεχωμένου με μια αγροτική γιατρό. «Ευελπιστούμε σύντομα να είναι έτοιμο και ένα ακόμα ιατρείο στον Λογγό και καταβάλλουμε προσπάθειες να έρθει στο νησί ένας καρδιολόγος».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ