Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η απάντηση Υδραίου για την πίστα σκέιτμπορντ στο Άλσος Γαρίτσας

Άλσος Γαρίτσας
09 Φεβρουαρίου 2022 / 15:10

Η ανακοίνωση της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων για τις αντιρρήσεις των κατοίκων σχετικά με την πίστα σκέιτμπορντ:

Το θέμα του έργου ανάπλασης του Άλσους Γαρίτσας και Ανεμομύλου ήταν το αντικείμενο διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποίησε χθες η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου με εκπροσώπους των συλλόγων κατοίκων των δύο περιοχών. Η Δήμαρχος παρουσία και του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Καλόγερου, προχώρησαν σε εκτενή ενημέρωση των δύο συλλόγων για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το ήπιας μορφής έργο ανάπλασης με το οποίο όπως τόνισαν θα αλλάξει άρδην προς το βέλτιστο η εικόνα εγκατάλειψης που υπάρχει εδώ και χρόνια σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της πόλης μας.
           
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις οι οποίες εκφράστηκαν από την πλευρά του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαρίτσας για την κατασκευή πίστας skate board, η Δήμαρχος αντέκρουσε τις αιτιάσεις για τσιμεντοποίηση δηλώνοντας ότι αντιθέτως, οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν είναι ήπιας μορφής. Μιλάμε για μία συνολική έκταση 33.000 τ.μ. στην οποία η συγκεκριμένη κατασκευή θα καταλαμβάνει μόλις 900 τ.μ. ανέφερε η κ. Υδραίου σημειώνοντας τη μεγάλη έλλειψη χώρων αθλοπαιδιών στην πόλη μας.   Η Μ. Υδραίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι  μετά την ολοκλήρωση του έργου το άλσος θα είναι λειτουργικό και προσιτό σε όλους, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, στους κατοίκους και τις εκεί επιχειρήσεις και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα είναι ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν πολίτες και επισκέπτες.
 
Διευκρίνισε επίσης μετ' επιτάσεως ότι θα υπάρχει κανονισμός λειτουργίας, καθημερινή επιστασία και φροντίδα ενώ οι χώροι αθλοπαιδιών θα είναι περιφραγμένοι και δεν θα λειτουργούν τις ώρες κοινής ησυχίας.
           
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του έργου ανάπλασης είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εδώ και δύο και πλέον χρόνια - και πάντως πριν την πανδημία - κατά τη διάρκεια της οποίας πολίτες, φορείς, σύλλογοι και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος είχε τη δυνατότητα να καταθέσεις  τυχόν ενστάσεις και προτάσεις. Μάλιστα, προτάσεις οι οποίες είχαν κατατεθεί, ελήφθησαν υπόψη στη σχετική μελέτη του έργου.
 
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία συμβασιοποίησης του έργου έχει ολοκληρωθεί και ο ανάδοχος ξεκινά τις εργασίες ανάπλασης. Η παρέμβαση που θα υλοποιηθεί αφορά σε σειρά ενεργειών αρχίζοντας από την θέση όπου βρίσκεται το μνημείο «Κολώνα Ντάγκλας» έως την περιοχή του «Ναυτίλου» και παρεμβάλλεται κατά μήκος του κόλπου της Γαρίτσας και των ομώνυμων γειτονιών Γαρίτσας και Ανεμόμυλου.

Ειδικότερα:

Άλσος Γαρίτσας
Προβλέπεται να υλοποιηθεί σημειακή τροποποίηση της εσωτερικής διαδρομής πεζοδρόμου άλσους Γαρίτσας. Επίσης, οργάνωση πλατώματος ανάπαυσης και παιχνιδιών από την εσωτερική πλευρά της υφιστάμενης γεφυρούλας, εργασίες βελτίωσης της υφιστάμενης παιδικής χαράς, κατασκευή νέας πίστας σκειτ, βελτίωση υπάρχοντος γηπέδου καλαθοσφαίρισης, τοποθέτηση έξι οργάνων γυμναστικής ενηλίκων, εργασίες επισκευής και ανακατασκευής του κτιρίου των τουαλετών, αντικατάσταση των σιδερένιων πάγκων με νέους, πλήρης αντικατάσταση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και του δικτύου, τοποθέτηση νέων κάδων απορριμάτων, ανακατασκευή της πλακόστρωσης στο παραλιακό πεζοδρόμιο της Γαρίτσας, αναβάθμιση χώρων πρασίνου, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και τοποθέτηση παγκακιών στους χώρους με τον χλοοτάπητα.

Δείτε εδώ τις μακέτες του έργου της ανάπλασης

Άλσος Ανεμομύλου

Προβλέπεται να υλοποιηθεί σημειακή τροποποίηση εσωτερικής διαδρομής πεζοδρόμου άλσους Ανεμομύλου, εργασίες βελτίωσης της υφιστάμενης παιδικής χαράς, κατασκευή νέων καθιστικών, πλήρης αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σύμφωνα με την μελέτη Η/Μ και αντικατάσταση των κάδων απορριμμάτων.

Επίσης, προβλέπεται κατασκευή γηπέδων του παιχνιδιού Bocce, τοποθέτηση δύο τραπεζιών για επιτραπέζια αντισφαίριση-πιγκ-πογκ, διαμόρφωση χώρου εκδηλώσεων για προβολές/ διαλέξεις κλπ με κατασκευή τριών κερκίδων χαμηλού ύψους, τοποθέτηση έξι οργάνων γυμναστικής ενηλίκων, εργασίες επισκευής και ανακατασκευής του κτιρίου των τουαλετών, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και εργασίες πρασίνου.

Σημειώνεται ότι η πράξη θα υλοποιηθεί με τρία υποέργα τα οποία αφορούν τη Διαμόρφωση – Ανάπλαση άλσους Γαρίτσας- Ανεμομύλου, την προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση του άλσους Γαρίτσας- Ανεμομύλου και την Σωστική Αρχαιολογική Έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.080.000,00 ευρώ,  η σύμβαση κατασκευής του υπεγράφη με τον ανάδοχο στις 12 Ιανουαρίου, έχει δε προθεσμία εκτέλεσης 15 μήνες.