Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα «χαρτιά» έμειναν εδώ και χρόνια οι υποδομές στο Κανόνι

Κανόνι
02 Φεβρουαρίου 2022 / 08:29

Δρόμοι, πεζοδρόμια και άλλες υποδομές απουσιάζουν έως και σήμερα παρά την υποχρέωση των ιδιοκτητών σε εισφορά σε γή ή και σε χρήμα με ανταποδοτικό όφελος

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Απογυμνωμένο» από βασικές υποδομές, όπως πεζοδρόμια και δρόμους, παραμένει εδώ και χρόνια ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, το κοσμοπολίτικο Κανόνι. Μάλιστα παρότι η περιοχή αποτελεί «πόλο» έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο, έχει αφεθεί στην τύχη της για περισσότερο από μια δεκαετία, αφού καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των 4.000 – 5.000 κατοίκων του.

Αν και η διαδικασία πολεοδόμησης της περιοχής αναφορικά με το σχέδιο πόλεως έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο υποδομές που θα αναβάθμιζαν την ζωή των κατοίκων του απουσιάζουν έως και σήμερα. Με εξαίρεση την οδό Θουκυδίδου, τον μοναδικό εσωτερικό δρόμο που ενώνει την άνω με την κάτω μεριά της περιοχής, κανένα άλλο έργο δεν έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια, όπως πεζοδρόμια, δρόμοι, παιδική χαρά, χώροι στάθμευσης, πλατεία και ότι άλλο προβλέπεται.

Την στιγμή όμως που δεκάδες ιδιοκτήτες εισέφεραν σε γη ή και σε χρήμα για ανταποδοτικό όφελος που ωστόσο δεν είδαν πoτέ. Σήμερα η εικόνα της περιοχής είναι άκρως απογοητευτική με άναρχη στάθμευση από τουριστικά λεωφορεία και από αυτοκίνητα, με το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και με εκατοντάδες οικογένειες που δεν μπορούν να απολαύσουν μια ασφαλή βόλτα, ελλείψει πεζοδρομίων.

Βέβαια πρόκειται για ένα πρόβλημα διαχρονικό που κληροδοτείται στην εκάστοτε δημοτική αρχή που αναλαμβάνει κάθε φορά, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει βήματα προόδου.

«Στο Κανόνι, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σχέση με το σχέδιο πόλεως, εκείνο όμως που δεν έχει ολοκληρωθεί είναι οι παρεμβάσεις που αφορούν δρόμους και πεζοδρόμια. Έχουν γίνει πολύ λίγες παρεμβάσεις και είναι γεγονός είναι ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερες. Αυτό οφείλεται στο ότι ένα μέρος των χρημάτων έχουν διατεθεί για κάποιες άλλες εργασίες του δήμου και γι’ αυτό δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε», τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας, Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Κεντρικής Κέρκυρας Μίμης Κατέχης, επισημαίνοντας ότι, όπου εκδίδονται νέες άδειες ανοικοδόμησης οφείλει ο δήμος να προχωρήσει στην διαδικασία διάνοιξης των υπολοίπων δρόμων και πεζοδρομίων που λείπουν στην περιοχή, καθώς βάσει του σχεδίου πόλεως η Ναυσικάς με την Παλαιόπολης ενώνονται με δίκτυο όχι μόνο ενός αλλά πολλών εσωτερικών δρόμων.

188.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον κ.Κατέχη τα χρήματα, ωστόσο που τελικά έχουν καταλήξει στο ταμείο του δήμου από εισφορές σε χρήμα ιδιοκτητών είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής Επιτροπής, μόλις 19.288 ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια για όλο το σχέδιο πόλεως, ενώ από το 2009 εισπράχθηκαν μόνο 188.000 ευρώ!

«Η είσπραξη των χρημάτων που οφείλουν σε εισφορά είναι δύσκολη, γιατί πολλοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν», διευκρίνισε ο ίδιος. Όπως τόνισε, τα σχέδια πόλεως είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και μια δεκαετία και η δημοτική αρχή επιχειρεί τώρα να τα βάλει σε τάξη. Όσον αφορά το Κανόνι, στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, αναλόγως όμως και με τα οικονομικά της, είναι η εκτέλεση έργων για δρόμους και πεζοδρόμια με αόριστο ωστόσο χρονοδιάγραμμα.

«Το Κανόνι σε σχέση με άλλες περιοχές θεωρούμε ότι είναι πολύ προχωρημένο. Τουλάχιστον τώρα στο Κανόνι μπορεί κάποιος να οικοδομήσει σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπως τα Παγκρατέϊκα και ο Αγ.Σπυρίδωνας. Γι’ αυτό δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στις υπόλοιπες περιοχές που είναι εγκαταλελειμμένες εδώ και 10 χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα», κατέληξε ο ίδιος.

Το ΤΕΕ

Στα «χαρτιά» έχει μόνο ολοκληρωθεί η πολεοδόμηση του Κανονιού, επισημαίνει στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Γιάννης Μεταλληνός. Όπως τονίζει αν και έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου και έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλάκειο, ωστόσο δρόμοι, πεζοδρόμια και κοινόχρηστοι χώροι, όπως πλατείες και παιδικές χαρές λείπουν μέχρι και σήμερα από την περιοχή παρά την υποχρέωση των ιδιοκτητών σε εισφορά σε γη ή και σε χρήμα.

«Αν και η πράξη εφαρμογής της πολεοδόμησης του Κανονιού έχει μεταγραφεί , ωστόσο δεν έγιναν τα απαιτούμενα έργα με την μορφή του πολεοδομικού σχεδίου. Έγινε μόνο η Θουκυδίδου , όμως έπρεπε να γίνουν πολλοί δρόμοι, πεζοδρόμια και κοινόχρηστοι χώροι. Αυτή την στιγμή υπάρχουν μόνο λίγοι χωματόδρομοι», ανέφερε ο κ. Μεταλληνός.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία για την πολεόδομηση του Κανονιού ξεκίνησε πολλά χρόνια πίσω περί τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όπου αρχικά ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους , ώστε να καταρτιστεί μιας μορφής Κτηματολογίου και να χαραχθεί στη συνέχεια το σχέδιο πόλεως, οι δρόμοι κι ότι άλλο απαιτούνταν.

Η πολεοδόμηση σταδιακά ολοκληρώθηκε, η πράξη εφαρμογής μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο, ωστόσο μέχρι και σήμερα το Κανόνι εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπο με τις «πληγές» του. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ