Σάββατο 28.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκλεισε τα 4 χρόνια λειτουργίας ο Όμιλος Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας

Απολογισμός
21 Nov 2016 / 10:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το τέταρτο έτος λειτουργίας του Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας Κέρκυρας.

Η περίοδος 2015-2016 είχε εξαιρετική σημασία για τους Ομίλους Επαναστατικής Θεωρίας πανελλαδικά καθώς πολλαπλασίασαν τις δραστηριότητες και το έργο τους. Ήταν μια περίοδος πυκνών εκδηλώσεων, έντονης θεωρητικής δραστηριότητας και μελέτης, αλληλεπίδρασης και γνωριμίας με νέα άτομα και μέλη. Την ίδια περίοδο ο Όμιλος Κέρκυρας συνέχισε και ανέπτυξε περαιτέρω τη λειτουργία του ανοίγοντας νέες θεματικές και ζητήματα μέσω εκδηλώσεων, ερευνητικών ομάδων και προβολών ντοκιμαντέρ.

Τον Αύγουστο του 2016 οι Όμιλοι Επαναστατικής Θεωρίας αλλά και ολόκληρος ο προοδευτικός κόσμος έχασαν έναν από τους σημαντικότερους αγωνιστές και επιστήμονες επαναστάτες, τον ανθρωπολόγο Σωτήρη Δημητρίου, ο οποίος καταπιάστηκε με ένα εξαιρετικά εκτεταμένο εύρος επιστημονικών αντικειμένων. Το επιστημονικό του έργο, το οποίο αναπτύχθηκε εκτός ακαδημαϊκού χώρου αποτελεί ακράδαντη απόδειξη ότι η πραγματική επιστημονική και επαναστατική έρευνα καθορίζεται από τους ιδεολογικούς, αξιολογικούς και νοηματοδοτικούς συντελεστές του ερευνητή ως δρώντος υποκείμενου στην κίνηση της ιστορίας και όχι από τους τίτλους και τα σχηματοποιημένα πακέτα έρευνας των ακαδημαϊκών χώρων.

Το 2014 η ερευνητική ομάδα του Ομίλου Κέρκυρας πήρε την πρωτοβουλία και πραγματοποίησε μια πολύωρη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη από τον μεγάλο διανοητή η οποία έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

 

Η χρονιά που πέρασε

 

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ο Όμιλος πραγματοποίησε οκτώ εκδηλώσεις, που κάλυψαν ένα αρκετά εκτεταμένο θεματικό πεδίο: Από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τις αντιφάσεις του πρώιμου σοσιαλισμού, μέχρι τη διερεύνηση των επίκαιρων ζητημάτων του πολέμου και της τρομοκρατίας. Από το εύρος της ποίησης και του στοχασμού του Διονύσιου Σολωμού, μέχρι την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση,  από τα ιστορικά ζητήματα συγκρότησης του Ελληνικού Κράτους, μέχρι την προβληματική της χειραφέτησης του επαναστατικού κινήματος και από τα αδιέξοδα του κεφαλαιοκρατικού συστήματος έως ζητήματα λογικής και μεθοδολογίας.

 

Στόχοι για το 2016 - 2017

 

Γίνεται όλο και πιο προφανές ότι το ιδανικό υποκείμενο για τον αντίπαλο είναι ο τεθλιμμένος, αποκοινωνικοποιημένος και ανάπηρος διανοητικά και ηθικά άνθρωπος του ύστερου καπιταλισμού, το πλήρως αλλοτριωμένο ανθρώπινο υποκείμενο, το οποίο δεν πρόκειται επ' ουδενί να αμφισβητήσει τους όρους αναπαραγωγής του, ατομικά και συλλογικά. Στη ουσία αυτή η τάση ισοδυναμεί με μια εκτεταμένη κοινωνική και πολιτισμική καταστροφή προς όφελος της αναπαραγωγής της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναγκαιότητα εγχειρημάτων όπως ο Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας, η αναγκαιότητα “να συντηρηθούν οι φωτιές μέσα στη νύχτα” με σκοπό τη διανοητική και ηθική χειραφέτηση των ανθρώπων - και της ανθρωπότητας συνολικά, η ανάγκη προβολής και ανάπτυξης ενός διαφορετικού  προτύπου ζωής ατομικά και συλλογικά, αποκτά ιστορική σημασία.

 

Σήμερα, οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις συνεχίζουν να οξύνονται τόσο στο εσωτερικό των κοινωνιών όσο και μεταξύ χωρών και περιοχών. Η πιθανότητα γενικευμένου πολέμου αποκτά όλο και περισσότερο σάρκα και οστά πλησιάζοντας σταδιακά και τις χώρες του Δυτικού κόσμου. Παράλληλα, διαδικασίες εκφασισμού και ολοκληρωτισμού αρκετών κοινωνιών συνεχίζουν να αναπτύσσονται αποκτώντας διάφορες μορφές και τάσεις όπως αυτή του Κράτους Εκτάκτου Ανάγκης, του εκφασισμένου καθεστώτος της Τουρκίας, του νέου  φασίστα Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ή ακόμη και της επίσημης  και αναγνωρισμένης Φασιστικής Κυβέρνησης του Κιέβου. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλειοψηφία της αριστεράς τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου, παραμένοντας εγκλωβισμένη «στα γλωσσικά της παιχνίδια» και στις εμμονές της περί αυτοσυντήρησης, συνεχίζει να αποτελεί εν πολλοίς ένα ιδιότυπο κοινωνικό πεδίο αναπαραγωγής ρόλων, μικροεξουσιών και συμφερόντων το οποίο αδυνατεί έστω και να θέσει το ιστορικό καθήκον χάραξης προοπτικής.

Στον Όμιλο Κέρκυρας διαπιστώνουμε ολοένα και πιο έντονα ότι το πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο που βιώνει σήμερα το διεθνές επαναστατικό κίνημα συνιστά κατά κύριο λόγο κρίση της επαναστατική θεωρίας και συγκεκριμένα κρίση του μαρξισμού. Όσο και να ακούγεται υπερφίαλο για κάποιους, το ζήτημα ύπαρξης αντίστοιχης των καιρών επαναστατικής θεωρίας τείνει να γίνεται σήμερα ζήτημα επιβίωσης των λαών.   Σε αυτό το σκοπό θα συνεχίσει τη δράση του ο Όμιλος Κέρκυρας προσπαθώντας με όλες του τις δυνάμεις να ανακαλύψει νέους τρόπους και μεθόδους για να δημιουργήσει τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες για το δύσκολο έργο της ανάπτυξης της επαναστατικής θεωρίας.

 

Εκ μέρους του Ομίλου Κέρκυρας,

Γιάννης Νίνος, Δημήτρης Τσιλιμπάρης, Δημοσθένης Καλάκος, Κώστας Φαγογένης, Σοφία Χουδαλάκη, Σπύρος Μπόικος, Φάνης Μπολονάκης