Σάββατο 05.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ. Βάκη: Μήνυμα προς Βερολίνο η επίσκεψη Ομπάμα

Φ. Βάκη
15 Nov 2016 / 12:34

ΑΘΗΝΑ. Η επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο Βερολίνο για το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους» και ως εκ τούτου «έχει διάσταση και βαρύτητα»,

υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ.
 
Η Φ. Βάκη ανέφερε πως κάποιοι από την αντιπολίτευση έσπευσαν να δηλώσουν ότι η σημερινή επίσκεψη «θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα διότι εξελέγη ο Τραμπ, άρα η επίσκεψη αποδυναμώνεται λόγω της εκλογής του νέου προέδρου». Όπως εξήγησε η ίδια, «δεν συγκαταλέγομαι σ' αυτούς που αντιμετωπίζουν την επίσκεψη του Ομπάμα ως την έλευση του Μεσσία αλλά δεν πρέπει επ' ουδενί να υποτιμηθεί, είναι σημαντικό γεγονός και έχει ουσιαστική σημασία».  Υπενθύμισε ότι μέχρι και τον Ιανουάριο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Μπ. Ομπάμα και τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένος κανείς από την προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της επίσκεψης «εκτός και αν είμαστε υπέρ της μη λύσης στο θέμα του ελληνικού χρέους και ευθυγραμμιζόμαστε με τον Σόιμπλε». Η στήριξη του αμερικανού Προέδρου στο ζήτημα του χρέους, βρίσκεται απέναντι στη Γερμανία και τον Σόιμπλε που «είναι ακραίοι παίκτες και κάπως απομονωμένοι», σημείωσε. 
 
Η πολιτική του Μπ. Ομπάμα στην Αμερική «καλλιέργησε περισσότερες ελπίδες και προσδοκίες απ' όσες μπόρεσε να επιβεβαιώσει», αποτιμάται όμως ως «ένας καλός πρόεδρος», με σημαντικές κινήσεις όπως «το Obama Care (το εθνικό σύστημα υγείας), το ότι προσπάθησε να ελέγξει την οπλοκατοχή, στα εξωτερικά θέματα απέσυρε τα στρατεύματα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και ήρε το εμπάργκο με την Κούβα», επισήμανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.